Baze de date

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Un sistem de baze de date, in descrierea sa cea mai simpla, e un sistem de pastrare a inregistrarilor bazat pe calculator, adica un sistem al carui scop e de a inregistra si mentine informatii. Informatia implicata poate fi oricare entitate caruia noi ii conferim o semnificatie, adica ceva care poate fi necesar in procesele de luare de decizii implicate in gestionarea unei organizatii.

Datele memorate (stocate) intr-un sistem sunt partitionate intr-una sau mai multe baze de date.

O baza de date e un depozit pentru date memorate. In general ea este atat integrata cat si partajata. Prin integrata intelegem ca o baza de date poate fi gandita ca o unificare de mai multe fisiere de date cu redundantele dintre aceste fisiere total sau partial eliminate.

De exemplu o baza de date ar putea contine atat inregistrari ANGAJATI, continand nume, adresa, departament, salarii, cat si inregistrari PERFECTIONARI reprezinta. inrolarea angajatilor in curs de perfectionare.

Sa presupunem ca pentru administrarea cursurilor e necesar cunoasterea departamentului fiecarui angajat inscris. E clar ca nu e necesar sa se introduca aceasta informatie redundanta in inregistrarile PERFECTIONARI pentru ca ea este cuprinsa in datele ce se gasesc in tabela ANGAJAT corespunzatoare.

Prin partajarea unei baze de date se intelege ca bucati individuale de date din baza de date pot fi partajate intre mai multi utilizatori individuali in sensul ca fiecare dintre ei poate avea acces la aceasta bucata de date si o poate folosi in scopuri diferite. Astfel partajarea e o consecinta a faptului ca baza de date e integrata.

In exemplul de mai sus informatia despre departament din inregistrarea ANGAJAT este partajata de utilizatorii din departamentul personal si de cel din pregatire cadre. O alta consecinta a faptului ca baza de date e integrata este ca un utilizator dat va utiliza numai o parte (o submultime) a bazei de date. Mai mult submultimile diferitilor utilizatori vor acoperii in diferite moduri.

Termenul partajat este extins pentru a acoperii adesea partajarea concurenta, adica abilitatea mai multor utilizatori de a accesa baza de date posibil chiar acea bucata de baza de date in acelasi timp. Acest sistem se numeste multiutilizator.

Hardul unui sistem de baze de date consta in volumele de memorare, discuri, dischete sau benzi pe care rezida baza de date impreuna cu aparatele si unitatile de control ale unei baze de date.

Intre baza de date fizica (datele asa cum sunt ele memorate pe suport) si utilizatorii sistemului exista un nivel software numit sistem de gestiune a bazei de date (S.G.B.D).

Utilizatori

Vom considera 3 mari categorii de utilizatori.

In primul rand exista PROGRAMATORUL aplicatiei responsabil a scrie programe aplicatie care folosesc bazele de bate. Aceste aplicatii program opereaza asupra datelor pt. Regasirea informatiilor sau stergerea informatiilor existente. Toate aceste functii se realizeaza emitand cereri potrivite catre sistemul de gestiune a bazelor de date.

O a doua clasa de utilizatori sunt END-USSERII ce acceseaza bazele de date de la un terminal. Ei folosesc un limbaj de interogare oferit ca o parte integrata a sistemului sau utilizeaza aplicatiile scrise de programatorii de aplicatii.

A treia clasa de utilizatori este ADMINISTRATORUL BAZEI DE BATE.

De ce trebuie o intreprindere sa aleaga o baza de bate integrata? Raspunsul este acela ca un sistem de baze de date ofera intreprinderii un control centralizat.

AVANTAJELE care rezulta din controlul centralizat sunt:

1 redundanta poate fi redusa;

2 inconsistenta poate fi evitata;

3 datele pot fi partajate;

4 pot fi aplicate restrictii de securitate;

5 poate fi mentinuta integritatea datelor.

Cursul 2

14.03.06

Conceptele de baza in modelarea datelor

Conceptele de baza in modelarea datelor sunt concepte de entitati, instante de entitati si atribute.

O instanta de entitate descrie un obiect specific, real sau abstract. Este util sa distingem intre entitati si instante de entitati (instantele= obiecte iar entitatile = clase de obiecte care au aceleasi proprietati.

Proprietatile unei instante se numesc atribute.

O entitate are un nume care este un substantiv.

O entitate are unul sau mai multe atribute ale caror valori identifica unic sau distinct o instanta de entitate fata de alta.

Entitatea este conceptul de baza in modelarea datelor si ea poate fi o clasa de obiecte reale sau abstracte. Ex: obiecte reale: angajat, departament, profesor, student, client, etc iar entitati care reprezinta obiecte abstracte sunt: investitii, vanzare, angajare. Fiecare din obiectele abstracte are o semnificatie reala dar ele nu sunt obiecte fizice.

Tehnicile de modelare a datelor nu disting intre entitatile reale si abstracte ci le reprezinta in acelasi mod. Noi vom folosii DMT - Data Modeling Technique, Data Appleton Company INC-DACOM. Ea se bazeaza pe logica Database Design Technique create de Robert Braun intr-un produs numit Jeans dezvoltat de DATACOM si Database Design Group INC pentru Bank of America.

Atribute

Proprietatile unei entitati se numesc atributele sale.

Fiecare instanta de entitate are cate o valoare pentru fiecare din atributele sale. Atributele se reprezinta intr-o diagrama model printr-o lista cu numele lor in cutia entitatii (este dreptunghiulara).

Angajat 23

Nume

Prenume

BI

Salariu

Tehnicile de modelare de date presupun ca doua atribute cu acelasi nume sunt acelasi atribut. Astfel daca LOCUL apare ca un atribut in entitatea ANGAJAT software-ul de modelare de date trebuie sa semnaleze atributul ca fiind redundant sau inconsistent sau chiar sa stearga una din aparitile atributului.

Null-ul

Este important de stiut cand poate avea un atribut o valoare nula. Astfel o valoare nula este o valoare necunoscuta sau inaplicabila ci nu o valoare numerica egala cu zero.

Un atribut null nu are o valoare cunoscuta la un moment dat dar ea exista conceptual in modelul de date.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baze de date.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
3 666 cuvinte
Nr caractere:
18 285 caractere
Marime:
21.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Calculatoare
Tag-uri:
table, date, baze de date
Predat:
la facultate
Materie:
Calculatoare
Sus!