Piața Valutară

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Piata valutara reprezinta sistemul de relatii financiar-valutare prin intermediul caruia se desfasoara vanzarea si cumpararea de valuta efectiva sau in cont precum si vanzarea-cumpararea de devize (trate si bilete la ordin) exprimate in moneda straina.

Aceasta activitate de vanzare-cumparare de valute/devize reprezinta un gen specific de comert, iar in cazul acestui gen, moneda este tratata ca o marfa.

Aceasta piata valutara trebuie reprezentata si de institutiile:

- bancile autorizate sa participe la acest comert specific (autorizarea se face de catre Banca Centrala).

- casele de schimb autorizate

- alte institutii financiar-valutare abilitate in acest sens.

Ceea ce rezulta in urma acestui comert este un pret (cursul valutar) ce depinde de conditiile de cerere si oferta existente pe piata, acest pret putand fi limitat din punct de vedere legal.

Aceasta piata valutara este supusa unor reglementari nationale (piata valutara din Romania este diferita de piata valutara din Franta, de exemplu), dar pe langa aceste piete valutare nationale care au o legislatie specifica apar si situatii in care pietele valutare au caracter international, deservind interesele unor zone ( zone economice de mare interes: Frankfurt, Tokyo, Londra, New York). Aceste piete cu caracter international reprezinta exceptari de la legislatia nationala (se dereglementeaza), fapt ce le face atractive.

Uneori, pe piata valutara, tranzactiile se desprind de activitatile economice propriu-zise. In acest sens avem:

- speculatia valutara-reprezinta operatiunea de vanzare/ cumparare care nu are o baza economica propriu-zisa, realizandu-se numai in scopul obtinerii anumitor castiguri (de regula nemeritate), in acest sens se speculeaza diferentele de curs valutar care apar intre perioade de timp diferite, locuri diferite. Castiga cel care apreciaza corect trendul cursului valutar.

- Arbitrajul valutar - operatiune asemanatoare speculatiei valorii, cu deosebirea ca se realizeaza de catre banci (numai de banci) si valorile puse in circulatie si manipulate sunt mult mai mari.

- Interventia statului - este tot o operatiune ce semnifica vanzarea sau cumpararea masiva de valuta in scopul mentinerii cursului valutar al monedei nationale. Interventia statului trebuie facuta in corelatie cu politica financiar-valutara a statului si cu dezvoltarea economico-sociala a tarii.

ROLUL PIETEI VALUTARE

Rolul pietei valutare este determinat in primul rand de posibilitatile pe care le ofera participantilor la schimburile economice pt alegerea si obtinerea mijloacelor de creditare si de plati cele mai convenabile.

Factorii care conditioneaza dezvoltarea pietei valutare:

- tendinta de liberalizare a comertului mondial - duce la cresterea schimburilor economice dintre state, care determina cresterea rolului pietelor valutare

- cresterea ponderii creditului international in volumul tranzactiilor comerciale externe

- cresterea ponderii anumitor valute nationale in ansamblul schimburilor economice

- cresterea penuriei de lichiditate (mai ales pt tarile in curs de dezvoltare) -este combatuta de organismele financiare, acesta fiind rolul lor (acoperirea acestei nevoi permanente de resurse financiare).

Pietele financiar-valutare internationale devin un barometru al schimburilor economice internationale.

Introducerea anumitor monede, ca EURO, va produce profunde transformari pe pietele financiar-valutare si va exista concurenta intre zona de influenta a dolarului si cea a EURO.

Zona EURO are la baza anumite elemente care intervin:

- scaderea riscului valutar

- cresterea lichiditatii internationale

- stabilitatea pietelor financiar-valutare in spatiul EURO

- simplificarea tranzactiilor intre statele membre sau nemembre ale UE; in aceste conditii crescand semnificativ influenta EURO la nivel mondial.

Prin intermediul EURO se urmareste ca cele 3 operatii care ies din sfera operatiunilor valutare sa ramana fara obiect, oferind astfel stabilitate pietei unice.

Operatiunile de pe piata valutara

1. operatiuni SPOT - presupun efectuarea vanzarii-cumpararii de valuta in mod direct sau in termen de maxim 48 ore, astfel incat momentul incheierii tranzactiei coincide cu momentul formarii cursului valutar.

Mecanismul formarii cursului valutar are 3 stadii, ducand spre uniformizare:

- la nivelul fiecarei banci -pe baza cererii si ofertei

- la nivelul pietei nationale- prin compensari interbancare

- la nivelul pietei internationale - intre pietele nationale, toate acestea ducand la dinamizarea operatiunilor de export/import.

2. operatiuni la termen - presupun incheierea contractului la momentul T0 urmand ca livrarea marfurilor sa se faca dupa un anumit termen.

Operatiunile valutare se desfasoara fie in cadrul bancilor, fie in cadrul burselor de valori, dar nu pot fi concomitente ( daca bursele de valori sunt deschise, bancile nu fac operatiuni, daca in cadrul burselor de valori se negociaza valute).

Bancile actioneaza in nume propriu sau in numele unui client si isi stabilesc un curs valutar propriu care este diferit de cursul valutar rezultat la bursele de valori, ce se stabilesc in functie de ordinele date de clienti.

Totusi, aceasta diferenta intre cursuri nu poate fi prea mare.

Stabilirea cursului valutar de catre o banca se face in functie de urmatorii factori:

- cursul stabilit in ziua precedenta

- raportul dintre cerere si oferta, dintre dispozitiile de cumparare si de vanzare la nivelul bancii in cauza.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Piata Valutara.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
20 pagini
Imagini extrase:
20 imagini
Nr cuvinte:
11 001 cuvinte
Nr caractere:
56 075 caractere
Marime:
44.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
oferta, vanzare, piata, capital
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Trandafir Mariana
Sus!