Participanți la piața de capital

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Emiterea de valori mobiliare, plasarea lor pe piata, tranzactiile cu valori mobiliare, birourile intermediarilor de valori mobiliare ori ghiseele bancilor care vind valori mobiliare sunt componente ale pietei de capital.

Cu exceptia tranzactiilor bursiere care se desfasoara intr-un spatiu anume, respectiv la sediul bursei si numai aici, piata valorilor mobiliare este reprezentata de totalitatea mecanismelor, institutiilor si modalitatilor reglementate de lege, prin care se desfasoara tranzactii cu titluri de valoare.

Participantii pe piata de capital sunt:

-Solicitantii de capital

-Ofertantii de capital

-Intermediarii,

Solicitantii si ofertantii sunt cei care creeaza cererea si oferta de fonduri pe aceasta piata.

In esenta, in cadrul pietei de capital isi desfasoara activitatea:

- emitenti de valori mobiliare

- investitori

- intermediari de valori mobiliare

- o autoritate, de regula nationala, care supravegheaza buna functionare a pietei titlurilor financiare si asigura protectia investitorilor impotriva practicilor frauduloase sau neloiale ale emitentilor si intermediarilor.

Emitentul de valori mobiliare este o persoana juridica care se angajeaza la recunoasterea si plata drepturilor incorporate in instrumentul negociabil, conform clauzelor stipulate in titlu si potrivit legilor care il guverneaza.

In marea majoritate a cazurilor emitentii sunt societati comerciale pe actiuni, dar valori mobiliare pot fi emise si de autoritati ale administratiei publice centrale si locale.

Investitorul este orice persoana fizica sau juridica, detinator de fonduri excedentare (de exemplu economii ale populatiei ) care cumpara, detine si vinde valori mobiliare pe cont propriu, in vederea obtinerii unor cistiguri viitoare fara a practica intermedierea ca fapt de comert.

In literatura de specialitate investitorii sunt impartiti in doua mari categorii:

- Investitori individuali, respectiv persoane fizice si juridice care fac tranzactii de dimensiuni mici in raport cu valoarea tranzactiilor de pe piata financiara, dar importante prin numarul lor.

- Investitori institutionali, de regula persoane juridice, sunt societati care opereaza tranzactii cu un volum mare de titluri financiare. Tranzactional, acesti investitori institutionali sunt bancile, societatile de asigurari, societatile de investitii sau societatile care administreaza fondurile mutuale deschise.

Legatura dintre cererea si oferta de capital de pe piata financiara, tranzactiile cu valori mobiliare si drepturi aferente lor sau derivind din acestea, precum si operatiuni accesorii sau conexe se realizeaza de regula prin mijlocirea intermediarilor de valori mobiliare

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Participanti la Piata de Capital.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
3 499 cuvinte
Nr caractere:
21 511 caractere
Marime:
19.93KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
finante, bani, piata
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Sus!