Burse de mărfuri și valori

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Piata de capital - Capital si capital financiar

Formula generala a capitalului :

- circulatia marfurilor este punctul de plecare al capitalului;

- productia de marfuri si circulatie a marfurilor dezvoltata;

- dezvoltarea comertului.

Iata premizele istorice in care ia nastere capitalul.

Comertul mondial si piata mondiala inaugureaza in secolul XVI istoria moderna a capitalului.

Daca facem abstractie de continutul material al circulatiei marfurilor, de schimbul de valori de intrebuintare si nu privim decat formele economice pe care le genereaza acest proces, gasim ca produsul lui ultim sunt banii.

Acest produs ultim al circulatiei marfurilor este prima forma de manifestare a capitalului.

Din punct de vedere istoric, capitalul se opune pretutindeni proprietatii funciare. In primul rand, sub forma de bani, de avutie : capital comercial si capital camataresc. Nu este insa nevoie sa ne intoarcem la istoria formarii capitalului pentru a vedea ca banii sunt prima sa forma de manifestare. Fenomenul se repeta zilnic, inaintea ochilor nostri. Si in prezent, orice capital nou apare pentru prima oara pe scena, adica pe piata, indiferent daca este vorba de piata de marfuri, de piata muncii sau de ceea de bani sub forma de bani, bani care prin anumite procese urmeaza sa se transforme in capital.

Reinstaurarea pietei de capital in Romania s-a facut incepand cu anul 1992, cand au fost adoptate primele acte normative ce au condus la creearea infrastructurii embrionale a acesteia dupa modelul american. Ulterior, incercarile de copiere ale modelului european au esuat. De aceea, in perspectiva aderarii la structurile europene, este foarte probabil ca vor fi aduse modificari importante intr-un viitor mai apropiat sau indepartat.

Activele si capitalul financiar

Activele sunt bunuri economice apartinand unor persoane cu capacitatea de valorificare in timp in activitatea economica, constand din aducerea de venituri. Profit in cazul bunurilor de echipament ( bunuri de capital ca : masini, utilaje, instalatii etc. ), renta in cazul pamanturilor, chirii in cazul locuintelor, dobanzi in cazul bunurilor de tezaur, dividende in cazul actiunelor si altele.

Intr-un caz, vorbim de active reale, care sunt bunuri corporale ( tangibile ) sau incorporale ( intangibile ) ce aduc venituri in viitor, sub forma de profit, rente, chirii etc. iar in celalalt caz vorbim de active financiare care sunt inscrisuri ( hartii ori inregistrari in cont ), consacrand drepturi banesti ale detinatorului, curente ori viitoare, rezultate din valorificarea actiunilor respective ( dobanzi, dividende, etc. ).

Activele financiare reprezinta corespondentul monetar al activelor reale si releva caracterul dual al economiei de piata : economie reala, respectiv procese materiale de producere a bunurilor si serviciilor necesare pentru consumul individual sau pentru reluarea productiei si economie simbolica sau financiara, adica procese de tip informational reprezentate de miscarea banilor si a hartiilor de valoare.

Activele financiare se clasifica :

- active bancare, specifice operatiunilor executate de banci si de institutiile asimilate care produc dobanzi, sunt nenegociabile si au un grad ridicat de siguranta ( risc scazut )

- active financiare nebancare, specifice operatiunilor de investitii ( plasament ) concretizate in titluri de valoare negociabile, cuprind :

a. activele de capital, negociabile pe piata de capital, corespunzatoare plasamentelor pe termen lung, permitand obtinerea unor venituri viitoare ( dobanzi, dividende ).

b. active monetare, negociabile pe piata monedei, corespunzatoare plasamentelor pe termen scurt cu grad ridicat de lichiditate

c. active hibride, imbina caracteristicile activelor bancare cu cele ale activelor financiare nebancare ( certificatul de depozit ).

Titlurile financiare

Sunt titluri de valoare care dau dreptul detinatorilor lor ( investitorii ) de a obtine potrivit specificatiilor din titlu o parte din veniturile viitoare ale emitentului.

Totalitatea titlurilor financiare care fac obiectul tranzactiilor pe piata de capital, respectiv la bursa, sunt produse bursiere.

Titlurile de valoare, reprezentand titlurile financiare, dintre care cele mai cunoscute sunt titlurile mobiliare sau fiduciare, au urmatoarele caracteristici :

- se prezinta sub o forma materiala oarecare, ca un inscris care garanteaza drepturile detinatorului lor;

- au precizate o valoare nominala, in consecinta sunt titluri de valoare;

- cu ajutorul lor se transforma valorile imobiliare in valori mobiliare.

Concluzie : capitalul financiar este capitalul sub forma de lichiditati deosebit de capitalul format din activele fizice ale unei firme. Cea mai lichida forma a unui activ financiar este numerarul.

Piata capitalurilor

Piata capitalurilor este specializata in intermedierea de tranzactii cu active financiare care au scadenta pe termene medii ( 1-5 ani ) si lungi ( > 5 ani ). Prin intermediul ei, sunt satisfacute nevoile de capital ale solicitantilor cu disponibilitatile de capital ale ofertantilor.

In general, piata capitalurilor urmareste posibilitatile financiare. Piata de capital orienteaza capitalul catre cea mai productiva utilizare a sa, asa cum piata funciara, canalizeaza pamantul catre cea mai productiva utilizare a sa.

Toate fondurile banesti pe care firmele le folosesc ca sa cumpere capital, vin direct sau indirect de la populatie. Cand vin direct de la guvern, se cheama ca vin tot de la populatie dar indirect prin intermediul taxelor fiscale.

Pietele de capital financiar, canalizeaza economia familiilor catre proiectele de investitii.

Principalele functii ale pietei de capital, sunt :

- emisiunea si vanzarea pentru prima data de titluri financiare ale emitentilor sau debitorilor catre posesorii de capitaluri financiare care doresc sa cumpere valori mobiliare;

- negocierea de valori mobiliare cu conditia ca acestea sa fie vandute si transformate in lichiditati de primii lor posesori si mai inainte de scadenta.

Tipurile si caracteristicile pietei de capital

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Burse de Marfuri si Valori.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
142 pagini
Imagini extrase:
142 imagini
Nr cuvinte:
54 549 cuvinte
Nr caractere:
330 558 caractere
Marime:
254.89KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Burse
Tag-uri:
valori mobiliare, capital, finante
Predat:
la facultate
Materie:
Burse
Profesorului:
Conf. Univ. Dr. Stoica Victor
Sus!