Instituții de Credit

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Analiza sistemelor bancare contemporane evidentiaza ca acestea sunt structurate pe doua nivele, respectiv banca centrala si bancile de rang secundar, denumite si banci de sistem. Rolul bancii centrale rezulta din monopolul asupra emisiunii monetare si din functia de autoritate monetara, pe care a preluat-o treptat si pe masura ce s-a implicat in afacerile statului si, in mod special, in politica economica. In acest context, este necesara precizarea faptului ca, in momentul initial al formarii sistemelor bancare, nu exista o delimitare intre operatiunile realizate de bancile comerciale si de cele centrale (sau de emisiune). In perioada convertibilitatii monetare, activitatea de emisiune nu constituia un privilegiu al bancilor centrale. Identificarea celor doua tipuri de banci s-a infaptuit in timp, prin concentrarea emisiunii de moneda la nivelul unei singure banci, banca centrala, care a inceput, astfel, sa detina monopolul asupra operatiunii de emisiune.

Acest proces, poate fi situat, in timp, la momente diferite, in functie de gradul de evolutie economica si sociala a tarilor. Astfel, in Anglia, banca centrala s-a infiintat in anul 1694, sub forma de societate privata pe actiuni; in anul 1880 se organizeaza Banca Frantei, iar in anul 1863, bancile nationale din SUA. Instituirea monopolului asupra emisiunii, prin reglementari ale statului, s-a realizat mai tarziu, printr-o serie de legi, care au marcat evolutia sistemelor monetare. Pot fi enumerate cateva momente: in anul 1844, in Anglia se stabileste sistemul de emisiune (prin legea lui Robert Peel); in 1848, in Franta, se elimina dreptul de emisiune monetara al bancilor departamentale; in anul 1913 in SUA se creeaza Sistemul Federal de Rezerve, constituit din 12 banci federale de rezerve.

Desi in perioada actuala, bancile centrale ale tuturor tarilor, cu exceptia celor 12 banci de rezerva din SUA, sunt banci cu capital de stat, de-a lungul evolutiei lor in timp, s-au identificat mai multe categorii de banci, in functie de provenienta capitalului. Astfel, in

Anglia, banca de emisiune a fost cu capital privat; in Suedia, Finlanda, Austria, Bulgaria, bancile s-au constituit prin participarea capitalului de stat, iar in tari precum Romania si Belgia, capitalul bancilor a fost mixt.

Activitatea bancilor centrale, gestionarea si executia politicii monetare, este coordonata de anumite organisme, in a caror competenta se afla membri numiti dupa diverse criterii. Astfel, in functie de masura in care alegerea guvernatorului si a membrilor Consiliului de Administratie depinde de raportul dintre puterea politica si banca de emisiune, se poate stabili gradul de independenta al bancii centrale. Structurile bancilor centrale sunt, in mare parte, legate de factori politici ai tarilor respective si de traditia acestora. In tarile centralizate exista o unica institutie, banca centrala, care detine sucursale sau agentii in regiuni sau departamente, in timp ce in tarile federale, structura federala se regaseste si la nivelul bancii centrale, in grade diferite. Astfel, in Germania, in anii 1940, aliatii favorabili federalizarii puternice a acestei tari au impus 11 Banci Centarle ale landurilor, pentru inlocuirea bancii Reichsbank. Ulterior, in anul 1948, s-a creat un institut central de emisiune, considerat o filiala a bancilor centrale din cele 11 landuri. In 1957, dupa recuperarea suveranitatii Germaniei, aceasta institutie a fost inlocuita cu Deutsche Bundesbank, iar in structurile de conducere au fost inclusi toti presedintii bancilor federale.

In SUA, Sistemul Federal de Rezerve mentine o forma mai descentralizata, in sensul ca teritoriul este divizat in districte la nivelul carora exista o banca federala de rezerve, si al carei capital este detinut de bancile comerciale, membre ale sistemului. Pentru fiecare banca afiliata, cota de subscriere este de 6% din fondurile proprii, bancile comerciale avand obligativitatea respectarii cotei rezervei minime obligatorii, ceea ce le confera dreptul de a realiza operatiuni de rescontare. Bancile federale de rezerva, au, in aparenta, toate atributele unei banci centrale,

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Institutii de Credit
    • cap 1.doc
    • cap 2.doc
    • cap 3.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
3 fisiere
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
12 166 cuvinte
Nr caractere:
65 755 caractere
Marime:
109.69KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Bănci
Tag-uri:
credite, bani, structuri
Predat:
la facultate
Materie:
Bănci
Profesorului:
Ionela Costica
Sus!