Programarea interfețelor aplicațiilor Windows

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Dialog Based – pentru care interfaţa are aspectul unei casete de dialog, care poate încapsula întreaga funcţionalitate a aplicaţiei.

- SDI (Single Document Interface) – care afişează o fereastră cadru care conţine o zonă client în care utilizatorul va putea efectua operaţiuni, un meniu, o bară de instrumente, etc. Fiecare fereastră va putea conţine o singură zonă client. O aplicaţie tipică SDI este Internet Explorer.

- MDI (Multiple Document Interface) - similară cu SDI, dar în care utilizatorul poate deschide mai multe ferestre client în interiorul aceleiaşi ferestre cadru. O aplicaţie tipică MDI este Microsoft Word.

5.1 Crearea unei aplicaţii MDI

În cele ce urmează, vom prezenta modul de implementare al unei aplicaţii MDI. Nu vom insista asupra aplicaţiilor SDI, deoarece acestea sunt un caz particular al MDI. Vom implementa un editor de texte.

O aplicaţia MDI conţine cel puţin 2 ferestre: un container MDI (fereastra cadru) şi o feresatră care va fi afişată în interiorul acesteia, numită copil MDI. Haideţi să încercăm să creăm această structură. Vom creea un nou proiect de tip Windows Application, pe care să-l numim cinci. Să mărim lăţimea formei 1 până ocupă toată lăţimea designerului, să-i schmbăm numele în containerMDI (proprietăţile Name şi Text!) şi să setăm la true proprietatea IsMdiContainer. În acest fel, forma noastră devine automat fereastră cadru pentru o aplicaţie MDI. Să-i setăm şi proprietatea Windows State la Maximized.

Acum vom avea nevoie de un copil. Vom adăuga o nouă formă la proiect (e, asta ştim deja, click dreapta pe rădăcina 5 în Solution Explorer, Add şi Windows Form. La Name putem deja scrie copilMDI). Avem o nouă formă, dar mai trebuie să-i spunem aplicaţiei că aceasta este o formă copil. Acest lucru se face prin înscrierea părintelui în proprietatea MdiParent. Din păcate, acest lucru nu-l putem face prin selectarea valorii unei proprietăţi, ci va trebui să o facem prin cod, modificând constructorii ambelor forme. Să vedem cum.

- Constructorul formei copil:

Pentru a conecta forma copil la containerul MDI, aceasta trebuie să se înregistreze în container. Astfel, ea va trebui să ştie cine îi este părinte, motiv pentru care va primi ca parametru un obiect de clasa formei părinte şi îşi va încărca proprietatea MdiParent cu obiectul primit ca parametru.

public copilMDI(cinci.containerMDI parinte)

{

InitializeComponent();

this.MdiParent = parinte;

} 74

- Constructorul formei părinte

Constructorul formei părinte va declara un obiect de clasa formei copil şi-l va creea. (Observaţi că la crearea copilului, i se transmite this ca parametru. Cu alte cuvinte, forma părinte se transmite în constructorul formei copil. Să ne reamintim că acest constructor a fost modificat astfel încât să primească ca şi parametru u

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Programarea Interfetelor Aplicatiilor Windows
    • cinci.pdf
    • Curs1_7_Interfete.pdf
    • doi.pdf
    • noua.pdf
    • opt.pdf
    • patru.pdf
    • sapte.pdf
    • sase.pdf
    • trei.pdf
    • unsprezece.pdf
    • unu.pdf
    • zece.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Nota:
10/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
12 fisiere
Pagini (total):
200 pagini
Imagini extrase:
263 imagini
Nr cuvinte:
49 108 cuvinte
Nr caractere:
283 093 caractere
Marime:
7.53MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Automatică
Predat:
la facultate
Materie:
Automatică
Sus!