Asigurări

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

INTRODUCERE1
1. Alocatia de stat pentru copii in Romania1
2. Alocatiile de stat pentru copii la nivel european3
3. Child Benefits8
CONCLUZII9
BIBLIOGRAFIE10

Extras din curs:

Alocatia de stat pentru copii constiuie o forma de sprijin banesc lunar acordat de catre stat familiilor cu copii.

Reglementarile juridice prevad ca ,,persoanele care primesc alocatia de stat pentru copii sunt obligati sa o foloseasca exclusiv in scopul ingrijirii copiilor" ceea ce inseamna ca alocatia este un drept al copilului si nu al persoanei (parintelui) care o incaseaza, ca ea are o destinatie speciala.

1. Alocatia de stat pentru copii in Romania

Alocatia de stat pentru copii este acordata in conformitate cu prevederile Legii nr. 61/1993 privind alocatia de stat pentru copii si a Hotararii Guvernului nr.591/1993 privind masurile referitoare la gestionarea fondurilor, stabilirea si plata alocatiei de stat.

Beneficiari

Beneficiaza de alocatie de stat toti copiii in varsta de pana la 18 ani. Reprezentantii Ministerului Muncii sustin ca din luna ianuarie a anului 2009 beneficiaza de acest drept si tinerii de peste 18 ani ce urmeaza cursuri de invatamant liceal si profesional.

Alocatia de stat pentru copiii se vireaza in conturile personale deschise pentru acestia de catre reprezentantii legali. Sumele cu titlu de alocatie de stat pentru copii se capitalizeaza pana la implinirea de catre acestia a varstei de 14 ani. Dupa implinirea de catre titular a varstei de 14 ani, alocatia de stat poate fi platita direct acestuia, sau, in functie de optiunea acestuia, poate fi capitalizata in continuare in contul personal al acestuia, pana la implinirea varstei de 18 ani.

Dreptul la alocatia de stat pentru copii se stabileste incepand cu luna urmatoare celei in care s-a nascut copilul, iar plata drepturilor se face incepand cu luna urmatoare depunerii cererii.

Cuantum

incepand cu luna ianuarie 2009, cuantumul alocatiei de stat pentru copii, se stabileste la 42 lei si se majoreaza anual, prin Hotararea Guvernului nr. 1662/2008 privind majorarea cuantumului lunar al alocatiei de stat pentru copii , la propunerea Ministerului Muncii, Familiei si Egalitatii de sanse. Exceptia face alocatia de stat acordata copiilor in varsta de pana la doi ani, respectiv trei ani in cazul copiilor cu handicap, al carei cuantum ramane de 200 de lei, deoarece a fost majorata de doua ori in anul 2008.

Modalitati de obtinere

- Dreptul la alocatie de stat pentru copii este stabilit prin decizie a directorului executiv al Directiei de munca, solidaritate sociala si familie.

- in conditiile in care copilul este cuprins intr-o forma de invatamant, cererea se aproba de catre conducatorul unitatii scolare.

- in conditiile in care copilul este incadrat intr-un grad de handicap, cererea se aproba de catre conducatorul Serviciului public de Asistenta Sociala din cadrul consiliilor locale comunale, orasenesti, municipale sau ale municipiului Bucuresti.

Documente Necesare:

a)Cererea care se face in numele copilului de catre unul dintre parinti, de catre curatorul sau de catre persoana careia i-a fost dat in plasament familial copilul, se depune astfel:

- la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, in raza carora isi au domiciliul sau resedinta reprezentantii legali;

- la unitattile scolare unde sunt inscrisi copiii si urmeaza o forma de invatamant recunoscuta de lege;

- pentru copiii cu handicap, cererea se depune la consiliile locale comunale, orasenesti, municipale sau ale sectoarelor municipiului Bucuresti, la Serviciile publice de Asistenta Sociala.

b)Copie dupa certificatul de nastere al copilului.

Termen

Plata alocatiei inceteaza din luna urmatoare celei in care nu mai sunt indeplinite conditiilele de acordare.

in prezent, alocatiile de stat pentru copii se acorda tuturor elevilor pana la incheierea studiilor liceale sau profesionale si nu numai pana la implinirea varstei de 18 ani.

Totodata, alocatia pentru copii aflati in plasament s-au majorat cu 8% de la 1 ianuarie 2009, conform prevederilor HG nr. 1663/2008 Cuantumul lunar al acestei alocatii a crescut de la 90 la 97 lei.

De asemenea, conform HG nr. 1664/2008 , mamele primesc la nasterea copilului o alocatie de 230 lei, incepand din ianuarie 2009, cu aproximativ 8% mai mult. Alocatia se acorda pentru primii patru copii nascuti.

Bibliografie:

1.http://www.astonsoftware.ro/

2.http://www.sfin.ro/

3.http://www.hmrc.gov.uk/

4.http://sas.mmssf.ro/

5.http://stiri.rol.ro/

6.http://www.mmuncii.ro/

7.http://www.masterszone.net/

8.http://www.mondonews.ro/

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Asigurari.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
11 pagini
Imagini extrase:
11 imagini
Nr cuvinte:
2 133 cuvinte
Nr caractere:
10 366 caractere
Marime:
21.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Asigurări
Tag-uri:
alocatie, asigurare, Copii
Predat:
la facultate
Materie:
Asigurări
Sus!