Elemente de arhitectură an II

Previzualizare curs:

Cuprins curs:

1.Introducere - prezentarea disciplinei , probleme legate de proiectare legislatie , istoric in general
2 . Evolutia asezarilor , programelor de arhitectura , materialelor , structurilor , instalatiilor si a conceptiei spatiale , evolutia relatiei arhitectura -echipare tehnica , istoric ( Antichitate , Ev mediu , Epoca Moderna )
4 . Arhitectura pe teritoriul Romaniei
5 . Arhitectura contemporana .

Extras din curs:

1.Introducere - prezentarea disciplinei , probleme legate de proiectare, legislatie ,relatie arhitectura echipare tehnica , scurt istoric al civilizatiilor ce vor fi studiate

Cursul a fost introdus in cadrul programei analitice in scopul completarii sistemului de pregatire a studentilor facultatii de instalatii , luindu-se in considerare importanta colaborarii cu arhitectii si inginerii de structuri in cadrul echipelor complexe de proiectare . Tematica disciplinei se axeaza pe furnizarea de cunostinte din domeniul specific arhitecturii si pe completarea cunostintelor de baza din domeniul istoriei echiparii tehnice . Cunostintele dobindite, ridica nivelul culturii generale a studentilor si inlesnesc viitoarea colaborare in cadrul echipei de proiectare .

Sunt tratate problemele legate de proiectare, de istorie arhitecturii (stiluri, plastica arhitecturala) cit si cele legate de evolutia materialelor, structurilor si echipamentelor tehnice.

Avand in vedrere aspectul legat de proiectare in domeniul ingineriei de instalatii este necesara o prezentare mai detaliata a acestui tip de activitate.

Procesul de proiectare al unei constructii

? Echipa de proiectare- componenta ( arhitecti , ingineri de structuri , ingineri instalatori )

- atributii

- retribuire

? Fazele proiectarii - ofertare (studii de fezabilitate )

- proiectul tehnic - coordonare intre toate poroiectele de specialitate

- proiectarea detaliilor de executie

- proiect pentru amenajari interioare - coordonarea expresa cu instalatorii

Legislatie ( referitoare la legalitatea construirii unei cladiri in cadrul unei asezari)

- planul urbanistic general ( PUG )

- notiunile de procent de ocupare al terenului ( POT)

si coeficient de utilizare al terenului (CUT )

- Certificat de Urbanism ( CU ) pentru construire sau demolare -contine cerinta din partea primariei de indeplinire a mai multor conditii pentru ca o cladire sa poata fi construita . ( este actul de nastere al unei constructii , reprezinta un accept conditionat din partea primariei in dorinta de obtinere a unei Autorizatii de Constructie )

-Autorizatie de Construire sau Demolare ( AC , AD ) ( este actul obtinut de beneficiar dupa indeplinirea tuturor conditiilor impuse de CU si dupa realizarea unei documentatii complexe ce contine proiecte pentru toate specialitatile : arhitectura , rezistenta , instalatii )

Este interesant un studiu al relatiei care se stabileste in cadrul unei cladiri, intre spatiul arhitectural si echiparea tehnica. Analizarea problemelor poate fi explicata atat dintr-o perspectiva istorica, cat si sub aspectul conceptiei generale actuale de proiectare.

De mult timp, arhitectura a devenit din ce in ce mai tributara utilitarului si este judecata tot mai mult dupa gradul de confort oferit.

PREZENTAREA CADRULUI GENERAL IN CARE ARE LOC DEZVOLTAREA FENOMENULUI ARHITECTURAL IN CADRUL BAZINULUI MARII MEDITERANE SI A EUROPEI

Vom urmari evolutia fenomenelor legate de arhitectura si echipare tenica intr-o zona restransa legata de bazinul Marii Mediterane si de zona Europei , loc unde civilizatiile ce s-au succedat au relationat , ducand la formarea unor culturi , legate intre ele , diferite prin multe aspecte dar apartinand unei istorii comune . Este zona cu cele mai complexe evolutii , legata de istoria noastra .

Consider necesara o recapitulare in mare a istoriei acestor locuri , rememorare sumara intr-o logica a evenimentelor care va face mai facila intelegerea evolutiei arhitecturii cu toate componentele ei .

ELEMENTE DE ARHITECTURA -note de curs

curs 2

RELATIA ARHITECTURA-INSTALATII - ISTORIC ECHIPARE TEHNICA

1. RELATIA ARHITECTURA-INSTALATII

Oprima observatie cu caracter general este aceea ca perfectionarea echiparii tehnice s-a desfasurat paralel cu progresul general. Din acest punct de vedere, instalatiile pot fi privite ca o expresie a gradului general de civilizatie a unei anumite societati. Au existat factori determinanti care au influentat evolutia relatiei arhitectura - echipare tehnica de-a lungul timpului . De exemplu : ideea de confort , notiunea de pudoare si decenta, sanatate colectiva , nivelul dezvoltarii tehnice. .

1) O deosebita importanta a avut-o in toata aceasta evolutie, modul cum a fost perceputa ideea de confort

? Primul confort pe care si l-a permis omul a fost cel legat de senzatia de siguranta. Primele adaposturi gasite si apoi construite, au oferit omului doar acest deziderat ( adapostirea ). Avem de-a face cu o prima categorie de confort , confortul primitiv care defineste o prima perioada primitiva .

Nevoia de caldura, apa si lumina complica problema constructiilor.

? Se considera o a doua faza, pe care o putem denumi perioada traditionala, timpul parcurs de omenire pana in sec XVI ,momentul folosirii pe scara mai larga a focului fix si a sticlei pentru geam. Avem de-a face cu asigurarea unui confort minimal .

? Urmeaza o perioada fara evolutii spectaculoase, care dureaza pana la aparitia curentului electric, denumita perioada de tranzitie. O putem caracteriza prin faptul ca acest confort inca minimal, devine o problema de" masa", el fiind perceput ca o conditie a existentei intr-o comunitate .

? O alta perioada incepe cu secolul XX, ea reprezinta o evolutie constanta, iar anul 1980 este considerat un moment de mare stabilitate in evolutia confortului, un moment de varf. Este perioada in care se pune accentul pe diversificarea conceptului de confort. Astfel apar zone ale confortului uman, mai putin bagate in seama pana atunci : confort vizual, confort acustic, confortul oferit prin satisfacerea dorintei de comoditate, cel care iti ofera economie de efort si timp .

2) In aceeasi masura notiunea de pudoare si decenta, modul cum a fost abordata aceasta problema in timp, a dus la modificari in cadrul ideii de confort si, de aici, schimbari in modul de gandire al spatiului arhitectural si al echiparii tehnice .

Pudoarea a fost foarte diferit perceputa de-a lungul epocilor , functie de educatie, de regulile de morala, de obiceiuri si de religie.

Ea a afectat comportamentul in societate, tipul de vestimentatie si implicit zona ce tine de igiena corporala , aici efectele ei fiind evidente si in zona constructiilor si a echiparii tehnice .

3) De asemenea, atitudinea fata de ideea de sanatate colectiva este un factor generator de impulsuri, in scopul urgentarii evolutiei instalatiilor.

Relevant este sistemul de alimentare cu apa proaspata al Romei antice, sistem ce asigura apa pentru toata lumea, in situatii de seceta, tocmai pentru mentinerea igienei in toate mediile si evitarea molimelor .

La Paris, descoperirile din medicina facute de Pasteur, au dus la o alta atitudine fata de igiena corporala in general si fata de igiena colectiva in special .

Ele au urgentat construirea sistemului de canalizare si, mai tarziu, a retelei de aprovizionare cu apa proaspata .

4) Fara discutie nivelul dezvoltarii tehnice a fost intotdeauna determinant in aceasta relatie .

2. SCURT ISTORIC AL ECHIPARII TEHNICE

ANTICHITATEA

In MESOPOTAMIA, in mileniile 4 si 3 existau sisteme de aductiune cu tevi de lemn si ceramica si cu bazine de stocare a apei. Asirienii erau neintrecuti in domeniul lucrarilor publice utilitare .

In sec. XIII iH , regele Sanherib a adus la Ninive apa de la o distanta de 30 de km, printr-un apeduct care traversa o vale pe un pod de piatra, lung de 280 m, larg de 22m si inalt de 9 m .

Gradinile suspendate ale Semiramidei, reprezinta una dintre cele 7 minuni ale lumii antice, ele constituind de fapt o culme in tehnica instalatiilor din acel moment( irigatii, fantani ).

In CRETA, in mileniul 2 iH, orasele aveau strazi pavate cu santuri de scurgere acoperite, uneori si canalizare subterana prin tevi de teracota imbucate. De exemplu, in asezari , apa era adusa prin conducte si stocata in cisterne .

Palatul din Cnosos era dotat cu rezervoare mari de apa, bazine si bai, cazi mari de teracota si instalatii de incalzire a apei .

Aici gasim tevi din teracota incastrate in perete, closet cu apa si scaun de lemn si un sistem de scurgere a apei de ploaie prin conducte subterane zidite, largi de 38 cm si inalte de 78 cm , un sistem de drenare care va reapare dupa un mileniu si jumatate .

ETRUSCII

In sec. VIII iH, ETRUSCII construiau o adevarata retea de canale acoperite, inalte de 1,70m si late de 60 cm, ce serveau la drenajul apelor. Printre cele mai importante sunt cele de la Chiusi , unde aceste canale erau in legatura cu niste rezervoare subterane .

Apa potabila era adusa cu ajutorul apeductelor si stocata in cisterne .

Langa Bologna s-a descoperit un vechi oras etrusc din sec VI iH , cu strazi cu canale de scurgere acoperite, care adunau apa menajera si apa de ploaie si o duceau intr-o mare "cloaca "( canalizare ). Orasul avea una dintre cele mai mari instalatii hidraulice din peninsula , cu conducte de aductiune, cu bazine de limpezire a apei si cu tevi de scurgere a preaplinului.

In timpul lui Tarquinus Superbus (534 -510 ), s-a construit la Roma, in ciuda protestelor populatiei care considera aceasta munca penibila, un mare canal subteran destinat sa primeasca toate apele murdare ale orasului, lucrare neegalata in timpurile moderne .

Si astazi se poate vedea gura de deversare in Tibru a acestei faimoase "CLOACA MAXIMA ". Etruscii, de fapt, prin toate lucrarile de drenare au facut din Roma un oras salubru in mijlocul unei zone pestilentiale. Romanii au meritul de a fi continuatorii acestor lucrari .

Bibliografie:

Orice carte de istori a artelor care are si referiri la arhitectura .

Informatii in domeniu de pe internet

Cateva titluri posibile de gasit in biblioteca dumneavoastra :

- ISTORIA UNIVERSALA A ARHITECTURII

Gheorghe Curinschi Vorona vol 1; 2; 3 Editura Tehnica

- INTRODUCERE IN ARHITECTURA COMPARATA -- Gheorghe Curinschi Vorona

- SCOLI NATIONALE DE ARHITECTURA -- Mircea Lupu

- LEXICON ILUSTRAT DE ARHITECTURA MODERNA

Traducere arh Simion Julman , Gheorghe Vetra

- CONSTRUCTII MONUMENTALE - Ing Dinu Teodor Constantinescu

- GHID DE CULTURA GENERALA Ed Orizonturi

Florence Braunstein - Silvester , Jean Francois Pepin

- MANUAL DE ISTORIA ARTEI - G Oprescu

- ISTORIA ARTELOR PLASTICE Constantin Suter

Carti din colectia "BIBLIOTECA DE ARTA "

Reviste de arhitectura

Reviste de instalatii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • egipt.doc
  • Elemente de Arhitectura AN II.doc
  • gotic.doc
  • roma_antica.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
4 fisiere
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
18 101 cuvinte
Nr caractere:
97 645 caractere
Marime:
109.05KB (arhivat)
Publicat de:
Antonie-Arian Tanase
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Arhitectură
Tag-uri:
asezare, istorie, arhitectura, curs
Predat:
Facultatea de Instalatii , Universitatea Tehnica de Constructii din Bucuresti
Specializare:
Instalatii pentru constructii
Materie:
Arhitectură
An de studiu:
II
Sus!