Antropologia orașelor - orașele între teoretic și imaginar

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Chiar si la ora actuala poate fi observat faptul ca problematicile aferente orasului sunt mult prea putin dezvoltate in antropologie. De regula, analiza contextului si a contextelor urbane este privita mai degraba ca sarcina lasata pe seama specialistilor care vin din domeniul arhitecturii, istoriei, geografieie, sociologiei si economieie. Antropologii pe de alta parte sa caracterizeaza prin preocuparile lor referitoare la procesele urbane ale cotidianului si cu toate ca orasul, ca si obiect de studiu, e prezent in Antropologie nu a avut un impact major ca tema de sine statatoare. In sens antropologic, teoretizarea orasului e esentiala in intelegerea transformarilor postindustriale, capitaliste avansate si postmoderne la care suntem martori.

Intre 1920-1930 prin intermediul demersurilor initiate de Scoala de la Chicago se dezvolta cu precadere ideea de ecologie urbana. In cadrul acestui demers, orasul este privit in ipostaza de ansamblu, compus dintr-o serie de nise economice adiacente ocupate de grupuri umane si asezate intr-o serie de cercuri concentrice care graviteaza in jurul unui nucleu central. Diferitele elemente, cum ar fi clasa sociala, ocupatia, mentalitatea si experientele de viata sunt sinonime ale locului cetateanului in cadrul acestor nise.

O a doua influenta majora in conturarea antropologiei urbane isi are originea in demersurile investigative ale Institutului de Studii ale Comunitatii din Londra. Astfel, incepand cu 1950 s-a lansat ideea conform careia orasul e compus dintr-o serie de comunitati urbane carora le sunt specifice ca si structura, relatiile specifice familiilor extinse se retelelor de descendenta.

Ca si particularitate metodologica pentru aceasta secventa este frecvent intalnita metoda analizei retelelor sociale.

Cea mai semnificativa schimbare in dezvoltarea antropologiei urbane ca subdomeniu distinct este perioada anilor '80 moment in care se face apel la teoriile promovate de ecomonia politica. Din perspectiva antropologiei si, implicit, din prisma imaginarului colectiv, au aparut mai multe perceptii asupra orasului. Practic in acest moment se poate discuta despre urmatoarele tipuri de orase:

- orasul etnic - investigarea acestuia presupune 2 directii de cercetare : studii asupra

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antropologia Oraselor - Orasele intre Teoretic si Imaginar..doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
875 cuvinte
Nr caractere:
5 164 caractere
Marime:
9.04KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Antropologie
Tag-uri:
suprafata, relief, populatie
Predat:
la facultate
Materie:
Antropologie
Profesorului:
Sorin Pribac
Sus!