Antropologia Europei

Previzualizare curs:

Extras din curs:

In textul de fata imi propun sa analizez, pe de-o parte, circumstantele in care apare analiza culturala/sociala (in varianta sa etnografica, etnologica, sociologica) in Estul si Centrul Europei si, de asemenea, finalitatea sa distincta si metodologia pe care aceasta o constituie. Pe de alta parte, am incercat sa urmarim diferenta fundamentala de perspectiva dintre demersurile si strategiile pe care le propune antropologia vest-europeana si americana si abordarile de factura etnografica, etnologica, sociografica prin care debuteaza antropologia culturala. Aceasta dispunere oarecum sinoptica a problematicii ne-a relevat, inainte de toate existenta unor decalaje in evolutiile stiintelor etnologice si antropologice in Statele Unite ale Americii, in Vestul Europei si in tarile din partea centrala si rasariteana a continentului. Motivatiile acestor decalaje sunt complexe si, pe parcursul lucrarii, am incercat sa le identificam.

Pe un alt plan al demersului, ne propunem sa analizam tentativa actuala de antropologizare a discursului cercetatorilor est-europeni, care refuza sa cantoneze in traditia de cercetare etnografica/etnologica instituita in aceasta zona, cu precadere incepand cu secolul al XIX-lea, traditie "vinovata" de inchidere in propriile ei viziuni.

La o analiza de suprafata devine clar ca aceasta orientare actuala, care ar tine de expansiunea spre est a antropologiei culturale, coexista cu un curent ce perpetueaza traditiile indigene de cercetare, dar nu a reusit, decat rareori, sa se ridice la stadiul unor necesare abstractizari, conceptualizari si prelucrari superioare a materialului pe care il furnizeaza terenul. La nivelul atins de etnografiile si sociografiile rasaritene se creeaza o ambiguitate, de status, data de coexistenta, in paralel, a doua tipuri diferite de demers, avand acelasi obiect de observatie si analiza: preocuparile de perfectionare a metodologiilor in vederea aprofundarii studiului culturilor proprii, pe de o parte, si staruinta in directia deschiderilor comparative, pe de alta parte.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Antropologia Europei.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
82 pagini
Imagini extrase:
82 imagini
Nr cuvinte:
24 114 cuvinte
Nr caractere:
137 560 caractere
Marime:
93.54KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Antropologie
Tag-uri:
antropologie, evolutie, stiinta
Predat:
la facultate
Materie:
Antropologie
Profesorului:
Branda Alina
Sus!