Cultură antreprenorială

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Realitatea cotidiana ne demonstreaza ca lumea se afla intr-o perpetua schimbare si transformare, schimbarile si transformarile care au loc in mediul inconjurator al afacerilor din zilele noastre isi pun amprenta asupra structurilor industriale, comerciale, de servicii si implicit asupra activitatii tuturor firmelor. In aceste conditii se ridica in permanenta problema ,,ce efecte are schimbarea" asupra simplilor salariati, cat si asupra managerilor.

Indiferent de mediul economic in care o firma isi desfasoara afacerile: economie capitalista, socialista sau in tranzitie, pentru o buna gestiune si o expansiune viitoare a activitatii, sistemul de conducere trebuie sa fie bine pus la punct.

Cu atat mai mult in economiile de piata unde, intreprinzatorii particulari reprezinta partea cea mai numeroasa si mai activa a economiei, sistemul de conducere, in termeni moderni, managementul acestora trebuie sa urmareasca o linie directoare, astfel ca regulile si parghiile economiei de piata sa nu-i penalizeze.

In aceasta etapa de trecere a Romaniei la economia de piata rolul managerilor capata o importanta deosebita: problemele fiind complexe, situatiile fiind noi. In acest context se impune constituirea unor formatiuni sau organizatii mai eficiente care sa contribuie la crearea unor activitati noi, care sa fie insusite de cat mai multi oameni pentru a se putea ajuta singuri in depasirea tuturor obstacolelor determinate de schimbarile cotidiene. Omul trebuie sa cunoasca cat mai mult si mai profund schimbarile intervenite astfel incat activitatile sale sa fie orientate spre obtinerea unui beneficiu propriu.

In aceasta etapa se impune cu necesitate formarea unui esalon cat mai numeros de oameni cat mai bine pregatiti care sa poata aborda cu competenta aceste mari schimbari intervenite in economia, care sa poata sa instruiasca la randul lor pe altii si sa aplice in practica mecanismele specifice managementului afacerilor Acestei categorii a managerilor ii revine sarcina de utilizare cu eficienta a tuturor resurselor si potentialelor sa gaseasca solutii noi pentru asigurarea pe o perioada cat mai indelungata a eficientei firmei pe care o coordoneaza si conduc.

Calitatea unui manager este evidentiata si prin abilitatea sa de a gasi cai corecte si sigure de urmat in viitor, de a gasi structuri organizatorice cat mai adecvate, metodele cele mai bune si tehnicile de conducere corespunzatoare care sa asigure eficienta unei afaceri.

Mangerului ii revine rolul de a urmari si descoperi schimbarile intervenite in mediul de afaceri extern pentru a gasi solutiile cele mai adecvate care sa asigure functionarea firmei la cei mai inalti parametrii de profitabilitate si eficienta: mentinerea pietelor de desfacere si castigarea de alte piete, diversificarea in permanenta a produselor si serviciilor, responsabilitatea sociala (rezolvarea problemelor de natura discriminarii, poluarii, urbanizarii), bunastarea salariatilor etc.

Diferenta dintre intreprinzatori si manageri

Se vorbeste mult despre crearea unei paturi sau chiar a unei clase mijlocii in Romania. Aceasta clasa de mijloc este insa expresia sociala a intreprinderilor mici si mijlocii, bineinteles private. Pionii de baza ai etapei de tranzitie spre economia de piata, cat si cei specifici economiei de piata ii reprezinta: intreprinzatorul particular si managerul. Intre aceste categorii exista o serie de asemanari, dar si deosebiri.

Daca din punctul de vedere al economiei nationale nu mai este cazul sa demonstram necesitatea infiintarii de intreprinderi private, sa vedem care sunt argumentele intreprinzatorului particular in acest sens. Acestea difera de la o persoana la alta, putand merge de la nemultumirea profesionala in cadrul intreprinderii la care lucreaza ca salariat, pana la situatia de somer in care a ajuns datorita procesului de restructurare, sau chiar simpla dorinta de initiativa si de implicare in procesul de dezvoltare economica a localitatii sau zonei geografice in care traieste.

Intreprinzatorii

- Pornesc o mica afacere fara ca acesta sa fie scopul lor final.

- Pot porni la inceput o afacere pe cont propriu sau se pot asocia.

- Au ca tinta dezvoltarea unor afaceri, in general cu un capital redus, dar avand cateva idei mobilizatoare.

- Isi incep sau isi dezvolta afacerea prin intocmirea unui plan propriu de afaceri, incercand sa-si diminueze riscurile de insucces.

- Sunt oameni cu calitati deosebite care cred in succesul afacerii lor.

- Se caracterizeaza printr-o dorinta puternica de a realiza, de a actiona si de a transforma aceasta dorinta in realitate.

- Dovedesc capacitati deosebite orientate spre efortul fizic si intelectual indelungat, dovedind un inalt nivel de energie personala.

- Sunt in general indivizi puternic stimulati de a castiga multi bani, lipsa de capital nu este de obicei o piedica in actiunile intreprinse pentru realizarea obiectivelor propuse.

Intreprinzatorul este si propriul manager, dar poate delega dreptul de a lua decizii unui manager general intr-o anumita afacere

Managerii

- Sunt persoanele care se remarca prin exercitarea atributelor de conducere in virtutea obiectivelor stabilite, a competentelor si a responsabilitatilor ce revin functiei pe care o ocupa.

- Au calitati si competente specifice.

- Au cunostinte de management, cunostinte tehnice, profesionale, talent etc

- Au abilitati de comunicare interumana.

- Iau decizii, valorifica decizii, au capacitatea de a prezenta

Observații:

Metode si Tehnici de Analiza a Mediului de Operare si de stimulare a creativitatii

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Cultura antreprenoriala.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
22 pagini
Imagini extrase:
22 imagini
Nr cuvinte:
8 060 cuvinte
Nr caractere:
47 933 caractere
Marime:
70.76KB (arhivat)
Publicat de:
Alexandrina Buta
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Antreprenoriat
Tag-uri:
analiza, creativitate, cultura antreprenoriala, mediu de operare
Predat:
Facultatea de Economie , Academia de Studii Economice din Bucuresti
Specializare:
Economie
Materie:
Antreprenoriat
Sus!