Previzualizare curs:

Extras din curs:

Reluarea activitatii Facultatii de Educatie Fizica si Sport si dupa un an (2002/2003) admiterea compartimentului de kinetoterapie este un progres real. Acest tandem este un avantaj pentru studentii care vor sa se supraspecializeze dar este si o datorie fata de opinia publica în sensul extinderii activitatii de informare si educare în favoarea conceptului miscare si sanatate si mai mult decât atât recupararea prin kinetoterapie a unor functii restrânse ori limitate în urma unor traumatisme rutiere, de munca sau de sport sau prin boli reumatologice, interventii chirurgicale pe sistemul oasteomusculoarticular, boli neurologice, respiratorii, cardiovasculare. Ultimele decenii au extins domeniul recuperarii functionale si în bolile plamânului, inimii si chair în patologia psihiatrica tot mai frecventa.

Toate aceste reorientari sunt expresia necesitatii unor eforturi de adaptare la consecintele negative ale industrializarii, cibernetizarii si a distantarii omului de mediul natural de viata. Tot mai des constatam extinderea bolilor de civilizatie, care sunt consecinta directa a agresivitatii celor trei S: sedentarismul, stressul, si supraalimentatia sau alimentatia irationala, maladoptata. Creste vertiginos numarul celor obezi, supragreutatea fiind antecamera altor boli: diabetul zaharat de tip II, guta, ateroscleroza, hipertensiunea arteriala, cardiopatia ischemica, accidentele vasculare cerebrale cu invalidarea severa prin paralizii rareori recuperabile.

Contravaloarea civilizatiei este tot mai mare. Omul modern se deplaseaza tot mai mult cu autovehicolul personal sau colectiv, se alimenteaza nerational în sensul ca masa de seara este tot mai abundenta si în locul unei plimbari de seara acceptam (la toate vârstele) teroarea dominatorie a televizorului si calculatorului.

Abia au trecut doua secole de când J.J. Rouseau* sesizând alienarea omului în zorii civilizatiei industriale pleda în favoarea reîntoarcerii la natura amintind ca omul este copilul naturii; acum aproape un secol, cel mai mare poet al Indiei, exasperat de consecintele mediului citadin, al oraselor de piatra, îsi încheia conferintele prin marile orase ale Europei clamând patetic: dati-mi padurea, va dau orasul.

De milenii se stie ca sanatatea înseamna înainte de toate o alimentatie echilibrata si activitate fizica bine ordonata. Organizatia Mondiala a Sanatatii (O.M.S.) estimeaza ca pâna în 2020 bolile civilizatiei ca boli netransmisibile vor fi responsabile pentru mai mult de 70% din totalul morbiditatii la nivel mondial.

Absolventii acestei facultati, la a doua tinerete, pentru ca ea a mai functionat cândva tot în cadrul Universitatii Stefan cel Mare din Suceava vor fi nu numai buni profesionisti stricto sensu ci si propagatori ai noii orientari pro kineto în scopul edificarii unei mentalitati sau conceptii de viata favorabila promovarii vietii active prin orice mijloace: educatia fizica, sportul, înotul, plimbarile în aer liber, turismul sub toate formele sale s.a.. Absolventii acestei institutii de învatamânt superior vor fi cu siguranta primii convinsi de necesitatea miscarii ca un nou stil de viata, ei însisi devenind veritabile modele sociale si culturale pentru semeni, organizând aceste activitati pentru toate vârstele. Astazi la noi înca se mai mira lumea vazând pe cineva facând jogging* în timp ce în China, la Shanghai, în dreptul unei statii supraaglomerate de troleibuz, printre boscheti, zeci de adulti practicau qigong, un fel de gimnastica artistica lenta, mai aproape de gesturile de balet, cu ochii întredeschisi, indiferenti la tumultul tipic chinezesc.

Practica qigong, a exercitiilor respiratorii este foarte raspândita între metodele traditionale de tratament în China; ea are mai multe variante:

- exercitii respiratorii statice practicate în pozitia asezat, destul de apropiata de pozitia lotus;

- exercitiul Paochui, în care tot pe strada, într-o oprire de câteva secunde se executa de exemplu flexia genunchiului stând si extensia simultana a membrului toracal drept urmata de aceleasi gesturi în diagonala, cu celelalte doua membre;

- exercitiul gâsca salbatica cu semiflexia genunchilor si planarea ambelor antebrate si mâini.

- exercitiul qigong în picioare pune accent pe meditatie si concentrare psihomotorie;

- Hexiangzhuang, este o metoda qigong foarte raspândita si consta din semifelxia genunchilor si semiflexia în toate articulatiile membrelor toracale mai ales a mâinilor; varianta este apropiata de gâsca salbatica, numai ca acolo mâinile nu sunt în flexie palmara ci în flexie dorsala;

- tot atât de raspândita este metoda aparuta înca în timpul dinastiei Ming (1368-1644): baoding iron ball, doua sfere mici din metal initial pline si mai târziu goale pe dinauntru, sunt rulate simultan în priza digito palmara ceea ce stimuleaza punte si zone palmare solicitate si în practica acupuncturii.

Daca în China s-au dezvoltat practici de medicina traditionala cum sunt acupunctura, qigong,

auriculopunctura, presopunctura, moxibastiunea s.a.în Continentul vecin al Indiei, timpul a acreditat alte practici medicale între care medicina yoghina (de la cuvântul sanscrit care înseamna comuniune sau contopire).

Yoga este în fond o scoala filozofica indiana fondata la începutul mileniului I î. Hr. de înteleptul Patanjali care a dat o interpretare teista doctrinei sankhya**. Practica yoga urmareste adâncirea autocunoasterii eului în scopul eliberarii lui de viata materiala si al contopirii cu spiritul universal. Practicate la început de initiati si asceti exercitiile yoga duc la stapânirea deplina a organismului uman prin încetinirea la maximum a respiratiei si batailor inimii si realizarea starii de insensibilitate totala. Yoga se defineste ca o disciplina care înglobeaza atât o filozofie care-si propune sa indice finalitatea existentei umane cât si exercitii spirituale si corporale care permit aplicarea în practica a acestei filozofii.

Corpusul ritualurilor yoga  a fost elaborat în urma cu aproape 3 milenii în epocile vedica si upanisadica. Odata cu dezvoltarea hinduismului (în sec. V. d. Hr.) apar practicienii si compilatii adunate într-o sinteza denumita raja-yoga (yoga regala). Yoga cuprinde alcatuire spirituala dar si reguli de viata si exercitii fizice si psihologice pentru destinderea yogica, actionând asupra tuturor muschilor (activitate antistress). Alte exercitii de tonificare a musculaturii abdominale permit stimularea tranzitului intestinal.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Anatomie.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Nota:
7.2/10 (6 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
150 pagini
Imagini extrase:
150 imagini
Nr cuvinte:
54 060 cuvinte
Nr caractere:
294 954 caractere
Marime:
8.26MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 1 P.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Anatomie
Predat:
la facultate
Materie:
Anatomie
Sus!