Crearea Uniunii Europene și Evoluția Acesteia

Previzualizare curs:

Extras din curs:

1.Tratatul de la Maastricht asupra Uniunii Europene (1992).

Adoptarea Actului Unic European a dat un imbold puternic constructiei europene. Pentru realizarea obiectivelor fixate de acesta statele membre ale Comunitatii Europene au adoptat o serie de masuri ce vor conduce la o reformare substantiala a sistemului comunitar.

Astfel, in completarea pietei unice introduse prin Actul Unic European s-a reluat problema infiintarii unei Uniuni economice si monetare, Consiliul european intrunit la Hanovra in iunie 1988 incredintand misiunea de a studia si a propune etapele concrete ale infiintarii acesteia unui comitet in fruntea caruia se afla Presedintele Comisiei, Jaques Delors.

Ca urmare a evenimentelor istorice ce au avut loc in anii 1989-1991 - caderea comunismului si reunificarea Germaniei, a fost intrunit la Dublin in aprilie 1990 Consiliul european special pentru a discuta problema reunificarii germane si a relatiilor ce vor fi stabilite cu statele est-europene. Cu aceasta ocazie s-a discutat si problema definitivarii proiectului de stabilire a unei uniuni politice intre statele membre, la insistentele guvernelor francez si german luandu-se hotararea convocarii in paralel a doua Conferinte interguvernamentale, una dedicata uniunii economice si monetare, iar a doua dedicata realizarii uniunii politice.

Cele doua conferinte interguvernamentale, ce au fost deschise la 15 decembrie 1990 la Roma, au avut ca rezultat redactarea unui proiect de modificare a tratatelor institutive, proiect ce a fost dezbatut la Consiliul european din 9-10 decembrie 1991.

La 7 februarie 1992 reprezentantii celor douasprezece state membre au semnat , in localitatea olandeza Maastricht, Tratatul asupra Uniunii Europene, ce va intra in vigoare la 1 noiembrie 1993, dupa ratificarea sa de catre parlamentele nationale.Tratatul, ce a reprezentat a doua revizuire fundamentala a tratatelor constitutive , inscrie alaturi de obiectivul economic initial al Comunitatii (realizarea unei piete comune) si obiectivul realizarii unei uniuni politice intre statele membre.

In scopul intensificarii integrarii europene, statele membre au luat decizia instituirii unei Uniuni Europene formata din cele douasprezece state membre ale Comunitatii Europene, care nu se substituie Comunitatilor initiale, ci le inglobeaza intr-un ansamblu mai larg

Potrivit Tratatului de la Maastricht, Uniunea se prezinta din punct de vedere structural ca un ,,templu" bazat pe trei ,,piloni" de natura diferita - unul de natura comunitara si doi de natura interguvernamentala:

a) primul pilon, cu caracter comunitar, este reprezentat de Comunitatile europene. Modificarile aduse prin tratatul de la Maastricht in acest domeniu au constat in:

- extinderea competentelor comunitare prin includerea de noi domenii (educatie, pregatire profesionala, cultura, sanatate publica, protectia consumatorilor, politica industriala, retelele trans-europene), avand la baza principiul subsidiaritatii care functioneaza in raporturile dintre Uniune si statele membre;

Bibliografie:

. MATUSESCU, Constanta, Constructia europeana. Evolutia ideii de unitate europeana, Ed. Bibliotheca, Targoviste, 2007.

2.DUCULESCU, Victor, Dreptul integrarii europene, Editura Lumina Lex, Bucuresti, 2003.

3. FUEREA, Augustin, Drept comunitar europea. Partea generala, Ed. ALL BECK, Bucuresti, 2003;

4. FUEREA, Augustin, Manualul Uniunii Europene, Editura Universul Juridic, Bucuresti, 2004,

5. PAUN, Nicolae, PAUN, Adrian, Ciprian, Istoria constructiei europene, Ed. Fundatiei pentru Studii Europene, Cluj-Napoca, 2000CARTOU,

6. Louis, CALERGIE, J.L., GRUBER, Annie, RAMBAUD, Patrick, ?Union Europeenne?L, 4-e edition, Paris, Dalloz, 2002.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Crearea Uniunii Europene si Evolutia Acesteia.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
10/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
12 pagini
Imagini extrase:
12 imagini
Nr cuvinte:
6 078 cuvinte
Nr caractere:
33 520 caractere
Marime:
28.67KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Alte domenii
Tag-uri:
competente comunitare, pregatire profesionala
Predat:
la facultate
Materie:
Alte domenii
Sus!