Tehnologia prelucrării produselor agricole

Previzualizare curs:

Extras din curs:

Specific

- produce bunuri alimentare

- materiile prime sunt in marea majoritate produse in agricultura

- exista si in tarile in curs de dezvoltare

- exista o puternica diferentiere tehnologica

- ponderea este in raport cu dezvoltarea tehnologica generala

Amplasarea si diversificarea este data de :

- resurse, baza de materii prime

- traditie

- cai de acces

Tipurile principale de industrie alimentara

- Industria moraritului si panificatiei

- Industria carnii si a preparatelor de carne

- Industria produselor lactate

- Industria zaharului

- Industria uleiurilor

- Industria berii

- Industria alcoolului

- Industria vinificatiei

INDUSTRIA ALIMENTARA

PRODUCTIA DE LAPTE

Codex Alimentarius - prin lapte se intelege produsul secretat de glanda mamara, a

uneia sau mai multor vaci sanatoase, odihnite, corespunzator furajate, obtinut prin mulgere

igienica si completa.

Se apreciaza ca 1 litru de lapte/zi asigura intreg necesarul de proteina la un copil

in varsta de pana la 6 ani si 60% din necesar la copii de 6-14 ani.

Industria laptelui se bazeaza pe capacitatea animalelor de a produce cantitati de

lapte superioare celor necesare alaptarii propriului vitel. Laptele excedentar este utilizat (ca

atare sau sub forma de produse lactate) cu preponderenta in alimentatia umana.

Calitatile laptelui ca aliment:

- aliment complet, usor asimilabil

- antitoxic, antidot

- locul II dupa carne

- se poate prelucra in circa 1000 de produse

Importanta

PRODUCTIA DE LAPTE

Regnul ANIMAL

Taxonomie

Clasa MAMALIA

Ordinul

ARTYODACTILA

Familia BOVIDAE

SYNCERUS

(bivolii africani)

Bos taurus

Increngatura

CHORDATA

Gen BUBALUS

(bivolii indieni)

Gen BOS Gen OVIS

Subfamilia

CAPRINAE

Ovis aries

Gen CAPRA

Subfamilia

CAPRINAE

Capra

aegagrus

PRODUCTIA DE LAPTE

PRODUCTIA DE LAPTE

PRODUCTIA DE LAPTE

PRODUCTIA DE LAPTE

PRODUCTIA DE LAPTE

Tipul fiziologic

Specia

Rasa

Individualitatea

Stadiul lactatiei

Varsta

Dezvoltarea corporala

Gestatia

Conformatia corporala

Varsta la prima fatare

Constitutia, temperamentul

Longevitatea productiva

Productia de

lapte

Factori

interni

Factori

externi

Factori

genetici

Factori

fiziologici

Varietatea

Longevitatea productiva

PRODUCTIA DE LAPTE

Factori de

exploatare

Adaparea

Alimentatia

Mulsul

Intervalul

dintre fatari

Factori de

mediu

ambiant Factorii

climatici

Sezonul

fatarii

Factori

externi

Starea de

intretinere

Regimul de

miscare

Odihna

Programul

activitatilor

zilnice

PRODUCTIA DE LAPTE

Clasificari

Dupa specie

oaie

vaca

capra

bivolita

Dupa forma

de prezentare

normalizat

integral

smantanit

crud

pasteurizat

concentrat

praf

PRODUCTIA DE LAPTE

Clasificari

Dupa

caracteristicile

calitative

Lapte colostral

Lapte normal

Lapte anormal,

patologic

Lapte ecologic

Cai de obtinere a unui lapte curat si sanatos:

- cresterea de vaci de rasa si sanatoase

- furajarea corespunzatoare

- adapostire corespunzatoare

- ingrijirea corecta

- muls igienic

Bibliografie:

- In biblioteca UTC-N

Ivan I., - Tehnologia prelucrarii productiei agroalimentare,

UTPres, ISBN 978-973-662-318-9

- In alte biblioteci

Racolta E., - Tehnologii generale in industria alimentara,

Risoprint, Cluj Napoca 2007, ISSBN 978-973-751-500-1

Manualul inginerului din industria alimentara Editura

tehnica Bucuresti 2002

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia prelucrarii produselor agricole
    • curs 1.pdf
    • curs 2.pdf
    • curs 3.pdf
    • curs 4.pdf
    • curs morarit.pdf
    • curs panificatie.pdf
Alte informații:
Tipuri fișiere:
pdf
Diacritice:
Da
Nota:
10/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
6 fisiere
Pagini (total):
238 pagini
Imagini extrase:
238 imagini
Nr cuvinte:
31 762 cuvinte
Nr caractere:
167 772 caractere
Marime:
9.10MB (arhivat)
Publicat de:
Violeta Botezatu
Nivel studiu:
Facultate
Tip document:
Curs
Domeniu:
Agronomie
Tag-uri:
produse, alimente, prelucrare
Predat:
Facultatea de Mecanica , Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca
Materie:
Agronomie
An de studiu:
III
Sus!