Specific
- produce bunuri alimentare
- materiile prime sunt in marea majoritate produse in agricultura
- exista si in tarile in curs de dezvoltare
- exista o puternica diferentiere tehnologica
- ponderea este in raport cu dezvoltarea tehnologica generala
Amplasarea si diversificarea este data de :
- resurse, baza de materii prime
- traditie
- cai de acces
Tipurile principale de industrie alimentara
- Industria moraritului si panificatiei
- Industria carnii si a preparatelor de carne
- Industria produselor lactate
- Industria zaharului
- Industria uleiurilor
- Industria berii
- Industria alcoolului
- Industria vinificatiei
INDUSTRIA ALIMENTARA
PRODUCTIA DE LAPTE
Codex Alimentarius - prin lapte se intelege produsul secretat de glanda mamara, a
uneia sau mai multor vaci sanatoase, odihnite, corespunzator furajate, obtinut prin mulgere
igienica si completa.
Se apreciaza ca 1 litru de lapte/zi asigura intreg necesarul de proteina la un copil
in varsta de pana la 6 ani si 60% din necesar la copii de 6-14 ani.
Industria laptelui se bazeaza pe capacitatea animalelor de a produce cantitati de
lapte superioare celor necesare alaptarii propriului vitel. Laptele excedentar este utilizat (ca
atare sau sub forma de produse lactate) cu preponderenta in alimentatia umana.
Calitatile laptelui ca aliment:
- aliment complet, usor asimilabil
- antitoxic, antidot
- locul II dupa carne
- se poate prelucra in circa 1000 de produse
Importanta
PRODUCTIA DE LAPTE
Regnul ANIMAL
Taxonomie
Clasa MAMALIA
Ordinul
ARTYODACTILA
Familia BOVIDAE
SYNCERUS
(bivolii africani)
Bos taurus
Increngatura
CHORDATA
Gen BUBALUS
(bivolii indieni)
Gen BOS Gen OVIS
Subfamilia
CAPRINAE
Ovis aries
Gen CAPRA
Subfamilia
CAPRINAE
Capra
aegagrus
PRODUCTIA DE LAPTE
PRODUCTIA DE LAPTE
PRODUCTIA DE LAPTE
PRODUCTIA DE LAPTE
PRODUCTIA DE LAPTE
Tipul fiziologic
Specia
Rasa
Individualitatea
Stadiul lactatiei
Varsta
Dezvoltarea corporala
Gestatia
Conformatia corporala
Varsta la prima fatare
Constitutia, temperamentul
Longevitatea productiva
Productia de
lapte
Factori
interni
Factori
externi
Factori
genetici
Factori
fiziologici
Varietatea
Longevitatea productiva
PRODUCTIA DE LAPTE
Factori de
exploatare
Adaparea
Alimentatia
Mulsul
Intervalul
dintre fatari
Factori de
mediu
ambiant Factorii
climatici
Sezonul
fatarii
Factori
externi
Starea de
intretinere
Regimul de
miscare
Odihna
Programul
activitatilor
zilnice
PRODUCTIA DE LAPTE
Clasificari
Dupa specie
oaie
vaca
capra
bivolita
Dupa forma
de prezentare
normalizat
integral
smantanit
crud
pasteurizat
concentrat
praf
PRODUCTIA DE LAPTE
Clasificari
Dupa
caracteristicile
calitative
Lapte colostral
Lapte normal
Lapte anormal,
patologic
Lapte ecologic
Cai de obtinere a unui lapte curat si sanatos:
- cresterea de vaci de rasa si sanatoase
- furajarea corespunzatoare
- adapostire corespunzatoare
- ingrijirea corecta
- muls igienic
- In biblioteca UTC-N
Ivan I., - Tehnologia prelucrarii productiei agroalimentare,
UTPres, ISBN 978-973-662-318-9
- In alte biblioteci
Racolta E., - Tehnologii generale in industria alimentara,
Risoprint, Cluj Napoca 2007, ISSBN 978-973-751-500-1
Manualul inginerului din industria alimentara Editura
tehnica Bucuresti 2002
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.