Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Poet, romancier, dramaturg, publicist, eseist, Camil Petrescu reuseste, in perioada interbelica, sa realizeze sincronizarea cu literatura europeana, atat prin cele doua romane ale sale - ,,Ultima noapte de dragoste, intaia oapte de razboi", ,,Patul lui Procust" -, cat si prin teoriiloe referitoare la aceasta specie literara.

Camil Petrescu isi expune ideile referitoare la arta scrisului in eseul ,,Noua structura si opera lui Marcel Proust". Ideea de autenticitate este esentiala in acest eseu. In noua literatura, atentia autorului trebuie sa fie orientata spre instinct, spre inconstient.

Scriitorul considera ca absolut nu cunoastem decat propriul eu. De aceea, Camil Petrescu isi propune: Sa nu descriu decat ceea ce vad, ceea ce aud, ceea ce inregistreaza simturile mele, ceea ce gandesc eu... Aceasta-i singura realitate pe care o pot povesti. Din mine insumi, eu nu pot iesi. Orice as face, eu nu pot descrie decat propriile mele senzatii, propriile mele imagini. Eu nu pot vorbi onest decat la persoana I.

Se reproduc si replici de alti autori, se povestesc intamplari la care naratorul nu a luat parte, dar aceste intamplari sunt date ca atare. Naratorul nu pretinde decat ca stie atata cat stie orice om care traieste in societate. Atentia se afla concentrata asupra evenimentelor sufletesti; la acest nivel sunt cautate situatii dramatice.

Si la nivelul limbajului este cautata deliteraturizarea; intervine cunoscuta anticalofilie a lui Camil Petrescu, antipatia sa fata de ,,scrisul frumos", dispretul pentru ,,stil".

Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi

Romanul a aparut in anul 1930, iar titlul initial a fost "Proces verbal de dragoste si de razboi". Ca surse de inspiratie, romanul are la baza doua experiente: cea a tanarului sublocotenent Camil Petrescu, experienta ce a fost consemnata in jurnalul de razboi, iar cea de-a doua experienta este una erotica.

Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri, cu un numar mare de personaje, antrenate in conflicte puternice.

"Ultima noapte..." este un roman modern subiectiv, de analiza psihologica, prin tema, conflictul interior si prin utilizarea unor tehnici moderne ale analizei psihologice (introspectia, monologul interior).

Romanul "Ultima noapte..."este scris la persoana I, sub forma unei confesiuni a personajului principal, Stefan Gheorghidiu. Deoarece naratorul este protagonistul romanului, perspectiva narativa este subiectiva si unica. Acest punct de vedere unic si subiectiv, al personajului narator care mediaza intre cititor si celelalte personaje, face ca cititorul sa cunoasca despre ele tot atata cat stie si personajul principal.

Textul narativ este structurat in doua parti precizate in titlu, care indica temele romanului si, in acelasi timp, cele doua experiente fundamentale de cunoastere traite de protagonist: dragostea si razboiul. Daca prima parte reprezinta rememorarea iubirii matrimoniale esuate (dintre Stefan Gheorghidiu si Ela), partea a doua urmareste experienta de pe front, in timpul primului razboi mondial.

Unitatea romanului este asigurata de unicitatea constiintei care analizeaza efectele celor doua experiente in plan interior. Exista doua tipuri de conflict: cel interior, care se produce in constiinta personajului-narator Stefan Gheorghidiu, si cel exterior, care pune in evidenta relatia personajului cu societatea (societate pe care o respinge, fapt ce justifica incadrarea personajului in categoria inadaptatilor social).

Romanul debuteaza printr-un artificiu compozitional: actiunea primului capitol, ,,La Piatra Craiului in munte", este posterioara intamplarilor relatate in restul Cartii I. Capitolul pune in evidenta cele doua planuri temporale din discursul narativ: timpul nararii (prezentul frontului) si timpul narat (trecutul povestii de iubire). In primavara lui 1916, in timpul unei concentrari pe Valea Prahovei, Gheorghidiu asista la popota ofiterilor, la o discutie despre dragoste si fidelitate, pornind de la un fapt divers aflat din presa: un barbat care si-a ucis sotia infidela a fost achitat la tribunal. Aceasta discutie declanseaza memoria afectiva a protagonistului, trezindu-i amintirile legate de cei doi ani si jumatate de casnicie cu Ela. Ca si la Proust, un eveniment exterior declanseaza rememorarea unor intamplari, dar spre deosebire de scriitorul francez, in romanul lui Camil Petrescu evenimentele din trecut sunt ordonate cronologic si analizate in mod lucid. Cu al doilea capitol, ,,Diagonalele unui testament" debuteaza retrospectiva iubirii dintre Stefan Gheorghidiu si Ela. Tanarul student la filozofie se casatoreste cu Ela, studenta la Litere, orfana crescuta de o matusa. Dupa casatorie, cei doi soti traiesc modest, dar sunt fericiti. Echilibrul tinerei familii este tulburat de o mostenire pe care Gheorghidiu o primeste la moartea unchiului sau, Tache

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 142 cuvinte
Nr caractere:
10 721 caractere
Marime:
15.82 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
30.03.2018
Structură de fișiere:
  • Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
Camil P pledeaza pentru o estetica a autenticitatii, in studiile teoretice ( ,,De ce nu avem...
"Ultima noapte de dragoste, intaia noapte de razboi" de Camil Petrescu (roman modern...
Camil Petrescu (n.22 aprilie 1894 - d. 14 mai 1957) a fost romancier, dramaturg, doctor in...
1. Despre autor: Teoretician al "noului roman", Camil Petrescu este scriitorul care a...
Romanul a aparut in anul 1930. Despre elaborarea romanului, autorul insusi spune ca: A fost o...
Sus!