Testament de Tudor Arghezi

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Ars poetica argheziana deschide programatic volumul de debut ,,Cuvinte potrivite" publicat in 1927 si se integreaza galeriei artelor poetice, inaugurata in lirica romaneasca de Ienachita Vacarescu prin poezia: ,,Urmasilor mei, Vacaresti" (1780).

Titlul, ,,Testament", este alcatuit la nivel morfologic dintr-un substantiv nearticulat care dobandeste acceptiuni multiple. Astfel, la nivel denotativ face trimiterea la documentul oficial, notarial prin care cineva isi lasa urmasilor bunurile materiale dupa moarte. De asemenea, termenul face trimiterea la cartea de capatai a crestinitatii, ,,Biblia", alcatuita din Vechiul si Noul Testament. Cu sens conotativ, titlul devine o sugestie a tuturor bunurilor spirituale, simbolizate prin metafora ,,carte" pe care artistul, creatorul, le transfera urmasilor.

La nivel tematic, poezia se constituie intr-o emotionanta creatie testamentara si programatica in acelasi timp, deoarece, pe de o parte, eul liric se adreseaza instantei referentiale ipostaziate in ,,fiu", iar pe de alta parte, creatorul defineste resorturile creatiei precum si intentia sa de a distila, metamorfoza cuvintele abjecte, ireverentioase in cuvinte estetice, suave, capabile sa declanseze in mintea cititorului imagini artistice.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Testament de Tudor Arghezi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
3/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 082 cuvinte
Nr caractere:
5 626 caractere
Marime:
10.42KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
testament, galerie
Predat:
la liceu
Sus!