Testament de Tudor Arghezi

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

,,Poet al atitudinilor lirice si al abisurilor infernale, Tudor Arghezi a ramas intotdeauna acelasi netulburat poet, in inima caruia, ca intr-un potir de sfanta impartasanie, totul se santifica si se armonizeaza. Nu e in literatura noastra al doilea care sa manuiasca, cu aceeasi dextera simplicitate, crinul si matraguna, seraful si diavolul, litania si blestemul. Versul sau e cand suspini si cand apa tare, cand punte spre paradisuri nevinovate si cand tunel spre bolgiile dantesti." - Perpessicius

Poezia ,,Testament" de Tudor Arghezi se afla in fruntea primului volum de poezii, ,,Cuvinte potrivite" (1927) si constituie poezia sa programatica, poate cea mai cunoscuta arta poetica din lirica romaneasca. Alte poezii programatice sunt ,,Portret", ,,Ruga de seara", ,,Ia aminte".

Conceptul de arta poetica exprima un ansamblu de trasaturi care compun viziunea despre lume si viata a unui autor, despre menirea lui in univers si despre misiunea artei sale, intr-un limbaj literar care-l particularizeaza.

Tema poeziei ,,Testament" exprima conceptia despre arta a lui Arghezi si defineste programatic intreaga creatie lirica a poetului, in care cuvantul este atotputernic, stapan absolut al universului, iar opera literara este rodul harului divin si al trudei.

Ideea fundeamentala a poeziei o reprezinta faptul ca legatura dintre generatii este realizata, in mod metaforic, cartea.

TITLUL Testament este sugestiv pentru ideea fundamentala a poeziei, aceea a relatiei spirituale dintre generatii si a responsabilitatii urmasilor fata de mesajul primit de la strabuni. De asemenea, titlul ilustreaza si in sens propriu faptul ca poezia este un ,,act oficial" intocmit de poet, prin care lasa mostenire urmasilor opera sa literara: ,,Nu-ti voi lasa drept bunuri dupa moarte, / Decat un nume adunat pe-o carte."

Poezia este alcatuita din cinci strofe cu un numar variabil de versuri: 8, 4, 18, 13, 8. Cuvantul cheie este ,,cartea", cuvant simbolic si sinonim cu ,,hrisovul".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Testament de Tudor Arghezi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (4 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 413 cuvinte
Nr caractere:
12 783 caractere
Marime:
16.32KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
testament, comentariu
Predat:
la liceu
Sus!