Poetul a fost dublat de un matematician si, de aceea, modul de a gandi in spiritul abstract al matematicii s-a impus si in planul poeziilor. Poetul insusi afirma intr-un interviu ,,Pentru mine poezia este o prelungire a geometriei, asa ca, ramanand poet, n-am parasit niciodata domeniul divin al geometriei".
Poezia lui Barbu nu are la origine date autobiografice (referitoare la iubire, prietenie, ura etc.), ci se naste din dorinta poetului de contemplare a lumii in totalitatea ei, de comunicare cu universul, cu esenta lui, dincolo de infatisarile de suprafata. Poezia lui este una intelectuala, o poezie ,,pura", asa cum o numea Barbu; de altfel, el a polemizat intotdeauna cu ,,poezia lenesa", ,,poezia refuzata de Idee" (cum numeste el poezia lipsita de spiritualitate, poezia de tip confesiv).
In studiul din 1935, ,,Introducere in poezia lui Ion Barbu", Tudor Vianu imparte creatia lui Barbu in trei etape: parnasiana, baladic-orientala si ermetica.
Etapa parnasiana este cea a versurilor publicate intre 1919 si 1920 in ,,Sburatorul": ,,Lava", ,,Muntii", ,,Copacul", ,,Panteism", ,,Arca", ,,Pytagora", ,,Umanizare" s.a.
Influenta parnasiana poate fi observata atat in forma riguroasa a poeziei (cateva sunt sonete), cat si in universul tematic restrans - sunt descrise peisaje mineralizate, forme ale geologicului, sunt evocate zeitati mitologice sau sunt surprinse procese de constiinta.
Evitand poezia-confesiune, exprimarea directa a nazuintelor sufetului sau, Barbu le transfera asupra unor elemente ale naturii: copacul, banchizele, muntii, pamantul, ceea ce indica o tendinta de a folosi simboluri ,,obiective".
Etapa baladica si orientala cuprinde poezii precum ,,Dupa melci", ,,Riga Crypto si lapona Enigel", ,,Domnisoara Hus", ,,Isarlak", ,,Nastratin Hogea la Isarlak", publicate din 1921 pana in 1925 in ,,Viata romaneasca" si ,,Contimporanul".
Mai toate poeziile acestei etape sunt lungi, datorita pasajelor descriptive; au un caracter narativ, ,,baladic", deoarece in ele ,,se spune" o poveste. Lumea evocata este de inspiratie autohtona sau balcanica, asemanatoare cu cea din viziunea lui Anton Pann.
Etapa ermetica este o etapa de incifrare a semnificatiilor.
Mai intai exista un moment de tranzitie, reprezentat de poeziile ,,Oul dogmatic", ,,Ritmuri pentru nuntile necesare" si ,,Uvedenrode", publicate intre 1925-1926. In ele se pastreaza legatura cu poeziile etapei anterioare prin pasajele descriptive si narative care le fac mai usor de descifrat.
Aceste poezii se centreaza pe ideea ,,nuntii" inteleasa ca patrundere in miracolul creatiei universale. In ,,Ritmuri pentru nuntile necesare" sunt evocate trei cai de cunoastere: prin eros, reprezentata astral prin Venus, prin ratiune, avand ca simbol pe Mercur, si prin contemplatie poetica, avand ca simbol Soarele. Dar primele doi cai duc doar la o cunoastere imperfecta, deoarece senzatiile permit un contact de moment, iar intelectul se bazeaza pe operatiile logice si ignora una dintre conditiile de baza ale universului - devenirea continua. Contemplatia poetica este singura care face posibila aspiratia catre absolut, patrunderea in tainele universului.
Riga Crypto si lapona Enigel
A fost publicata initial in 1924 si integrata apoi in ciclul ,,Uvedenrode" din volumul ,,Joc secund".
Desi poezia poarta subtitlul de ,,balada", ea rastoarna conceptul traditional, realizandu-se intr-o viziune moderna, ca un amplu poem de cunoastere si poem alegoric.
Titlul baladei trimite cu gandul la marile povesti de dragoste din literatura universala, ,,Romeo si Julieta", ,,Tristan si Isolda".
In aceasta balada se pot identifica doua planuri: unul strict narativ, ce prezinta povestea craiului Crypto si a laponei, si un plan simbolic, al experintei initiatice si metafizice .
La nivel formal, procedeul utilizat este cel al povestirii in rama. Fiecare dintre cele doua povestiri prezinta cate o nunta - povestirea-rama prezinta o nunta consumata, implinita, cadru al celeilalte nunti care, initial parea a fi intre Enigel si Crypto, dar se modifica in final prezentand casatoria lui Crypto cu masalarita.
Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.