O scrisoare pierdută - Ion Luca Caragiale

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Comedia O scrisoare pierduta a fost prezentata pe scena pentru prima data la 13 noiembrie 1884, la Teatrul National din Bucuresti. Ea s-a bucurat de un real succes, mai ales ca unii dintre oamenii care faceau parte din societatea buna a vremii, au participat la premiera si chiar s-au recunoscut in personajele piesei.

Opera dramatica se deosebeste semnificativ de opera epica sau lirica prin urmatoarele caracteristici, este impartita in acte, iar fiecare act poate avea una sau mai multe scene, scena se delimiteaza de alte scene fie prin intrarea sau iesirea unui personaj, fie prin modificarea decorului. O alta caracteristica a operei dramatice o preprezinta absenta naratorului. Stim ce fac si ce spun personajele din indicatiile scenice, care se mai numesc si didascalii. Ele sunt explicatii cuprinse in paranteze.

Replicile sunt propozitiile sau frazele, rostite de fiecare personaj, adica interventia personajului respectiv pe parcursul operei dramatice. Totalitatea replicilor unui personaj formeaza rolul sau.

Actiunea piesei se petrece in capitala unui judet de munte in preajma alegerilor pentru parlament. Lupta politica pentru ocuparea locului de parlamentar se da intre reprezentantii partidului aflati momental la putere si o grupare independenta, aflata in opozitie. Reprezentantii cei mai de baza ai partidului de la putere sunt: Zaharia Trahanache, ,,prezidentul" partidului, Zoe, sotia acestuia si prefectul judetului, Stefan Tipatescu. Alaturi de acestia il putem numi si pe Ghita Pristanda, ,,politaiul orasului". Acesta face tot felul de comisioane, atat pentru prefect, cat si pentru familia Trahanache, chiar ii spune prefectului, ca ,,eu sunt omul dumneavoastra, coane Fanica, si al lui nenea Zaharia si al coanei Joitichii".

Gruparea independenta aflata in opozitie il are ca lider pe avocatul Nae Catavencu. Acesta doreste sa ajunga in parlament cu orice pret si nu se da inlaturi de la a santaja triunghiul conjugal cu publicarea scrisorii de dragoste trimisa de prefect lui Zoe si perduta de aceasta. Tensiunea dramatica, tot mai intensa pe masura ce Nae Catavencu insista cu santajul, iar Zoe este disperata ca ar putea sa-si piarda onoarea si locul ocupat in lumea buna a epocii respective. Singura persoana relativ calma in mijlocul acestor evenimente este Zaharia Trahanache. El incearca sa contracareze atacurile lui Catavencu lovindu-l cu propriile lui arme. Astfel, venerabilul prezident il santajeaza la randul sau pe avocat cu o polita fara acoperire, semnata de Catavencu si care tocmai ajunsese la scadenta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • O scrisoare pierduta - Ion Luca Caragiale.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
772 cuvinte
Nr caractere:
3 892 caractere
Marime:
9.08KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
o scrisoare pierduta, Ion Luca Caragiale, comedie, opera dramatica
Predat:
la gimnaziu
Clasa:
a 8-a
Sus!