O scrisoare pierduta

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

I.L.Caragiale se regaseste intre marii clasici ai literaturii romane, alaturi de Ion Creanga, Mihai Eminescu si Ioan Slavici. Opera sa cuprinde proza scurta (,,Momente si schite") si piese de teatru (drama ,,Napasta" si comediile ,,O noapte furtunoasa", ,,O scrisoare pierduta", ,,D'ale carnavalului", ,,Conu Leonida fata cu Reactiunea"). I.L.Caragiale este un scriitor realist care infatiseaza moravurile societatii romanesti din secolul al XIX-lea

Realismul este un curent literar care se manifesta in secolul al XIX-lea si se caracterizeaza prin fidelitatea reprezentarii realitatii, obiectivitate, caracter critic/spirit satiric in redarea aspectelor sociale (spre exemplu, parvenitismul, lacomia etc.). Scriitorii realisti se indreapta spre viata sociala, reprezentand omul ca produs al mediului in care traieste.

Comedia este o specie a genului dramatic, in versuri sau in proza, care are ca scop sa trezeasca rasul spectatorilor prin surprinderea moravurilor, a unor tipuri umane sau a unor situatii neasteptate. Are un final fericit si, adeseori, un scop moralizator.

In comedia O scrisoare pierduta, Caragiale isi alege personajele din randul marii burghezii provinciale unde instinctul parvenirii este mai puternic decat in lumea mahalalei. Dar, ca si in celelalte comedii de moravuri, conflictul de natura politica nu ia proportii, avand o dimensiune caricaturala, de balci, pentru ca in final interesele se armonizeaza, fiecare obtinand in mai mica sau mai mare masura ce si-a dorit, magulindu-si astfel orgoliul. Tema ilustrata de piesa este dorinta de parvenire in plan politic. In piesa exista doua vechi motive literare, al triunghiului conjugal si al obiectului ratacitor dintr-o posesie in alta, susceptibil de a schimba destinul personajelor.

Textul este impartit in patru acte, structura subiectului fiind repartizata astfel: expozitiunea se gaseste in primul act, intriga si dezvoltarea actiunii in al doilea si al treilea, iar punctul culminant si deznodamantul in actul al patrulea.

Actiunea se petrece la sfarsitul secolului al XIX-lea, in ,,capitala unui judet de munte", pe fondul unei campanii electorale. Numele orasului nu este precizat pentru a da faptelor prezentate un caracter de generalitate; astfel, I.L.Caragiale arata ca asemenea fapte pot fi regasite in orice loc din tara.

Campania electorala da nastere unui conflict intre Nae Catavencu, aflat in opozitie si aspirant catre o cariera politica, si grupul conducerii locale (format din Stefan Tipatescu si Zaharia Trahanache) care il propune candidat pe Farfuridi. Pentru a-i forta sa-l propuna in locul lui Farfuridi, Catavencu recurge la santaj, folosind o scrisoare de dragoste trimisa Zoei Trahanache de catre Tipatescu. Scrisoarea fusese gasita de cetateanul turmentat si subtilizata de la acesta de catre Catavencu. Zoe, speriata de scandal, va face presiuni asupra lui Tipatescu si a lui Trahanache si ii va convinge sa il sustina pe Catavencu.

In spiritul timpului, Caragiale apeleaza la tehnica loviturii de teatru. Cand toate pareau rezolvate, de la Bucuresti se cere trecerea pe lista candidatilor a unui necunoscut, Agamemnon Dandanache.

Conflictul de interese atinge punctul maxim in actul al treilea, in timpul sedintei de numire oficiala a candidatului, cele doua grupuri adverse ajungand sa se incaiere. Cu acest prilej Catavencu isi pierde palaria in care era ascunsa scrisoarea si cetateanul turmentat o restituie Zoei.

Dandanache, sosit de la Bucuresti, isi dezvaluie strategia politica, aceeasi cu a lui Catavencu, dar la un nivel si mai inalt de ticalosie. Ni se dezvaluie acum in intregime semnificatia titlului; acesta se refera atat la scrisoarea gasita de Catavencu, cat si la instrumentul de santaj al lui Dandanache.

Nae Catavencu, fara scrisoare, se simte dezarmat si schimba tactica parvenirii, aratandu-se incantat de decizia luata. In final toata lumea se impaca, micile neintelegeri dispar ca prin farmec, Dandanache e ales in unanimitate si discursul in cinstea lui e tinut de insusi Catavencu.

Sursele comicului intalnite in aceasta piesa de teatru sunt diverse, intentia autorului fiind de a satiriza defectele omenesti puse in evidenta pe fundalul campaniei electorale.

Comicul de situatii este rezultat din fapte neprevazute, dar si din prezenta unor grupuri neobisnuuite (cuplul Farfuridi - Branzovenescu). Au loc incurcaturi comice (spre exemplu, Dandanache incurca pe Tipatescu cu Trahanache), coincidente si repetitii (scrisoarea este pierduta si gasita succesiv).

Comicul de moravuri vizeaza atat viata de familie (triunghiul conjugal Zoe - Trahanache - Tipatescu), cat si viata politica (santajul, falsificarea listelor electorale, satisfacerea intereselor personale).

Comicul de caracter reiese din contrastul dintre ceea ce vor sa para personajele si ceea ce sunt ele in realitate (contrastul dintre aparenta si esenta). Spre exemplu, Catavencu vrea sa para cetatean onest, patriot, preocupat de binele obstesc. In realitate este necinstit, santajist, urmand propriul sau interes.

Comicul de limbaj este realizat prin multiple modalitati: deformari lexicale (famelie, bampir), ticuri verbale (ai putintica rabdare); nonsensul (dupa lupte seculare care au durat aproape treizeci de ani)

Comicul de nume este bine reprezentat, acestea fiind formule rezumative ale caracterelor personajelor - Catavencu provine de la substantivul cata, sugereaza pe cel care vorbeste mult si este viclean.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 684 cuvinte
Nr caractere:
8 627 caractere
Marime:
14.29 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
30.03.2018
Structură de fișiere:
  • O scrisoare pierduta.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
Ion Luca Caragiale este unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii romane, alaturi de Ion...
Comedia este o specie a genului dramatic cu un subiect si un conflict care satirizeaza realitati...
Introducere date despre: Nascut la 30 ianuarie in satul Haimanale din Prahova.Unul autor...
Comedia este o specie a genului dramatic care provoaca rasul prin surprinderea moravurilor , a...
I.L.Caragiale este considerat intemeietorul momentelor si schitei in literatura romana,ramanand...
Sus!