Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Marin Preda este un reprezentant de seama al perioadei postbelice a literaturii romane. Debuteaza in anul 1941 cu schita "Parlitu'" in ziarul "Timpul". Primul sau volum de nuvele este intitulat "Intalnirea din pamanturi", urmat de romanele "Marele singuratic", "Delirul", "Cel mai iubit dintre pamanteni", "Intrusul", "Risipitorii".

Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri, cu un numar mare de personaje, antrenate in conflicte puternice.

Pregatit de proza scurta din volumul de debut ,,Intalnirea din pamanturi" (1948) - nuvelele ,,Dimineata de iarna", ,,O adunare linistita", ,,In ceata" - care prefigureaza motive, intamplari si personaje, primul roman scris de Marin Preda, ,,Morometii", este alcatuit din doua volume, publicate la 12 ani distanta: in 1955, volumul I, iar in 1967, volumul al II-lea. Este un roman obiectiv, realist, apartinand perioadei postbelice.

Desi modalitatea artistica si problematica celor doua volume difera, romanul este unitar, deoarece reconstituie imaginea satului romanesc intr-o perioada de criza, in preajma celui de-al doilea razboi mondial. Sunt inregistrate transformarile vietii rurale, ale mentalitatilor si ale institutiilor, de-a lungul unui sfert de secol, si se impune o tipologie noua in proza romaneasca.

Romanul prezinta destramarea- simbolica pentru gospodaria taraneasca traditionala - a unei familii de tarani dintr-un sat din Campia Dunarii, Silistea-Gumesti.

Titlul reda numele familiei prezentate in roman, ai carei membri sunt exponenti ai clasei taranesti, surprinsi in pragul unor prefaceri sociale radicale. Familia Moromete este alcatuita din Ilie Moromete - tatal, Catrina Moromete - mama, fiii din prima casatorie ai lui Moromete: Paraschiv, Nila si Achim si copiii din a doua casatorie cu Catrina: Tita, Ilinca si Niculae. Titlul asaza tema familiei in centrul romanului, insa evolutia si criza familiei sunt simbolice pentru transformarile din satul romanesc al vremii. De aceea, Nicolae Manolescu afirma ca este ,,un roman al deruralizarii satului", o fresca a vietii rurale dinainte si de dupa cel de-al doilea razboi mondial. Alte teme sunt: criza comunicarii (absenta unei comunicari reale intre Ilie Moromete si familia sa), tema timpului viclean, nerabdator (,,timpul nu mai avea rabdare) si relatia dintre individ si istorie.

Perspectiva naratorului obiectiv se completeaza cu aceea a reflectorilor (Ilie Moromete, in volumul I si Niculae in volumul al II-lea), ca si prin aceea a informatorilor (personaje-martori ai evenimentelor, pe care le relateaza ulterior altora). Efectul aparitiei acestor tipuri de personaje este limitarea omniscientei.

Compozitia primului volum utilizeaza tehnica decupajului si accelerarea gradata a timpului naratiunii.

Volumul este structurat in trei parti, cu o actiune concentrata, care se desfasoara pe parcursul verii, cu trei ani inaintea izbucnirii celui de-al doilea razboi mondial. Prima parte, de sambata seara pana duminica noaptea, contine scene care ilustreaza monografic viata rurala: cina, taierea salcamului, intalnirea duminicala din poiana lui Iocan, hora etc. Partea a doua se deruleaza pe parcursul a doua saptamani, incepand cu plecarea lui Achim cu oile, la Bucuresti. Partea a treia, de la seceris pana la sfarsitul verii, se incheie cu fuga feciorilor.

Cele trei parti confera echilibru compozitiei. Fiecare parte incepe cu o prezentare de ansamblu: masa, prispa si secerisul. Simetria compozitionala este data de cele doua referiri la tema timpului, in primul si in ultimul paragraf al volumului. La inceput, aparent ingaduitor, ,,timpul era foarte rabdator cu oamenii; viata se scurgea fara conflicte mari", pentru ca enuntul din finalul volumului, ,,timpul nu mai avea rabdare", sa modifice imaginea timpului, care devine necrutator si intolerant.

Un triplu conflict destrama familia lui Moromete.

Este mai intai dezacordul dintre tata si cei trei fii ai sai din prima casatorie: Paraschiv, Nila si Achim, izvorat dintr-o modalitate diferita de a intelege lumea (fiii cei mari isi dispretuiesc tatal pentru ca nu transforma in bani produsele muncii sale, conform noii mentalitati capitaliste).

Al doilea conflict izbucneste intre Ilie Moromete si Catrina, sotia sa, din cauza unui pogon din lotul acesteia pe care Moromete il vanduse in timpul secetei promitandu-i ca, in schimb, va trece casa pe numele ei. Moromete nu se tine de promisiune, iar Catrina se simte amenintata de fiii vitregi. In primul volum, Catrina isi gaseste alinarea in biserica, iar in volumul al doilea, ea il paraseste pe Ilie dupa ce afla de vizita pe care acesta o facuse fiilor la Bucuresti.

Al treilea conflict, secundar, este acela dintre Ilie Moromete si fiul cel mic, Niculae. Copilul isi doreste sa mearga la scoala, in timp ce tatal, care trebuie sa plateasca taxele, il ironizeaza (,,Alta treaba n-avem noi acum! Ne apucam sa studiem!"). Pentru a-si realiza dorinta de a studia, baiatul se desprinde treptat de familie, iar conflictul dintre el si Moromete va trece in prim plan in volumul al doilea, cei doi reprezentand doua mentalitati diferite.

Download comentariu

Primești comentariul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 790 cuvinte
Nr caractere:
13 619 caractere
Marime:
18.40 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
30.03.2018
Structură de fișiere:
  • Morometii.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
Morometii" publicat de Marin Preda in doua volume ( 1955;1967) este un roman realist modern,...
Morometii reprezinta povestea unei familii de tarani din Campia Dunarii care cunoaste de-a lungul...
- romanul debuteaza cu sosirea familiei Moromete de la camp, cand baietii fug sa se odihneasca,...
Desi despre taranul roman s-a scris mult pana la M. Preda, Morometii este un roman original, in...
Debutul extraordinar al lui Marin Preda ("Intalnirea din pamanturi" -1948) nu l-a...
Sus!