Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Ioan Slavici este unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii romane si se afirma ca un deschizator de drumuri prin crearea romanului realist obiectiv si prin integrarea elementelor de analiza psihologica in proza sa.

Universul prozei sale se axeaza, in principal, pe prezentarea satului sau a targului transilvanean, dominat de conflicte puternice (patima banului, discrepanta dintre clasele sociale sau dintre colectivitate si individ) si aflat intr-o perioada de tranzitie de la oranduirea traditionala, arhaica, la o noua forma de organizare, cea capitalista.

Nuvela ,,Moara cu noroc" a aparut in volumul de debut intitulat "Novele din popor" publicat in anul 1881. Tematica acestor nuvele este variata: evocarea mentalitatii satului transilvanean ("Padureanca" si "Gura satului"); rolul intelectualului in luminarea oamenilor ("Budulea Taichii" si "Popa Tanda"); dezvaluirea procesului de dezumanizare a oamenilor in goana dupa avere ("Moara cu noroc" si "Comoara").

Nuvela este o specie a genului epic, cu un singur fir narativ, care prezinta un conflict puternic, redat intr-o maniera obiectiva, intre personaje bine conturate, a caror importanta este accentuata.

Nuvela de analiza psihologica dezvolta conflictul pe doua coordonate: exterior, la nivel faptic, dar mai ales interior, prin prezentarea implicatiilor pe care le au faptele descrise pe plan psihic, la nivelul constiintei personajului. Ea descrie detaliat stari sufletesti, transformari comportamentale, dezvaluind calitatea autorului de a cunoaste in profunzime psihologia umana.

Criticul literar George Calinescu, numeste nuvela "Moara cu noroc": ,,o nuvela solida cu subiect de roman". Ea este o proza realista de analiza psihologica.

Tema o reprezinta consecintele nefaste pe care le are goana de avere asupra individului (avaritia). Motivul literar este cel al banului. Ideea demonstrata in nuvela este aceea ca setea de inavutire conduce individul de la dezintegrare morala pana la moarte. Din perspectiva psihologica, nuvela prezinta conflictul interior trait de Ghita care este sfasiat de dorinte, pe cat de puternice, pe atat de contradictorii: dorinta de a ramane om cinstit, pe de o parte, si dorinta de a se imbogati alaturi de Lica, pe de alta parte.

Titlul nuvelei inchide in el intuitia profunda a autorului asupra adevaratului centru, simbolic, al textului. ,,Moara cu noroc" se numeste astfel pentru ca reprezinta spatiul tragic care-l rupe pe om de obisnuintele anterioare si care contine semnele prevestitoare ale schimbarii. Moara cu noroc desemneaza un han aflat in pustietate, la rascruce de drumuri; constructia este o fosta moara (simbol al trecerii, al perisabilitatii), iar "norocul" pe care il aduce este doar aparent. In esenta, ea este purtatoare de ghinion.

Actiunea este plasata in vestul tarii, in Ardeal, in secolul al XIX-lea si se desfasoara pe parcursul unui an, incadrata fiind de doua repere cu valoare religioasa: sarbatoarea Sfantului Gheorghe si Pastele.

Tipul compozitional este circular. Simetria incipitului cu finalul se realizeaza prin descrierea drumului. Simbolistica initiala a drumului se completeaza, in final, cu sugestia drumului vietii care continua si dupa tragedia de la Moara cu noroc. De asemenea, prologul si epilogul sunt realizate cu ajutorul aceluiasi personaj - al batranei - reprezentant al intelepciunii populare. Se poate observa ca opinia ei (sa te multumesti cu ceea ce, mult-putin, ti-a dat Dumnezeu) este, de fapt, aceeasi cu a naratorului.

Nuvela este structurata pe 17 capitole, actiunea desfasurandu-se in ordine cronologica dezvoltand un conflict psihologic puternic, in finalul nuvelei personajele fiind coplesite de un destin tragic. Unitatea compozitionala a nuvelei este data de vorbele batranei soacre (mama Anei) cu care se deschide si se inchide nuvela: "Omul sa fie multumit cu saracia sa, caci, daca e vorba, nu bogatia, ci linistea colibei tale te face fericit"; "Simteam eu ca nu are sa iasa bine; dar asa le-a fost dat. Apoi, ea lua copiii si pleca mai departe".

Nuvela este foarte bine structurata pe momentele subiectului:

1) Din expozitiune aflam ca actiunea este plasata intr-un spatiu geografic precis, situat in zona Ardealului, la Moara cu noroc, situata la intersectia unor drumuri. Personajul principal Ghita, cizmar modest, se hotaraste sa ia in arenda hanul de la Moara cu noroc impreuna cu familia - sotia sa Ana, cei doi copii ai lor si soacra lui. Cele cinci cruci aflate in fata morii sunt interpretate ca un semn ca acest loc este binecuvantat (,,unde vezi o cruce de acestea a aflat un om o bucurie ori a scapat altul de o primejdie"). Ele se dovedesc, pe parcursul actiunii, a fi niste semne nefaste - prevestesc faptul ca lor li se vor adauga altele.

2) Intriga o constituie momentul aparitiei la Moara cu noroc a lui Lica Samadaul - personaj malefic, un adevarat geniu al raului care va distruge treptat echilibrul familiei lui Ghita.

3) Desfasurarea actiunii prezinta modul in care Ghita intra in mecanismul murdar al afacerilor lui Lica, devenindu-i complice si partas la faptele nelegiuite savarsite de acesta. Stapanit de setea de bani, Ghita se indeparteaza de Ana, care, dandu-si seama ca soarta lui Ghita este acum legata de Lica: - simti tragere de inima pentru acesta- (Lica).

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 413 cuvinte
Nr caractere:
11 307 caractere
Marime:
15.97 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
30.03.2018
Structură de fișiere:
  • Moara cu noroc.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
,,Moara cu noroc" capodopera a literaturii noastre nuvelistice, a fost inclusa in volumul de...
Moara cu noroc, capodopera a literaturii noastre nuvelistice, publicata in volumul de debut...
Moara cu noroc" este o capodopera a nuvelisticii romanesti, un moment de referinta in...
MOARA KU NOROC- NUVELA CONSIDERATA O CAPODOPERA A NUVELISTICII NOASTRE,ESTE O CONSTRUCTIE SOLIDA,...
Moara cu noroc Alaturi de Eminescu, Caragiale, Creanga, Slavici este un clasic al literaturii...
Sus!