Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Romanul este o specie a genului epic de mare intindere cu actiune complexa, organizata pe mai multe planuri narative, cu numar mare de personaje complexe aflate in relatii conflictuale si in care accentul este pus atat pe constructia subiectului cat si pe constructia personajelor.

Romanul ,,Ion"de Liviu Rebreanu este primul roman interbelic obiectiv din literatura romana. Acesta a aparut in 1920, dupa o lunga perioada de elaborare, asa cum insasi autorul mentioneaza in finalul operei, intre 1913 si 1920.Acesta face parte dintr-o trilogie pe tema pamantului si a conditiei taranului, fiind primul roman al trilogiei in care se prezinta drama taranului roman.

O prima trasatura a speciei este caracterul sau realist sustinut de perspectiva narativa, obiectiva si impartiala asupra lumii povestind neimplicat, actiunea in centrul careia se afla destinul lui Ion. Actiunea este veridica deoarece este fixata in timp si in spatiu prin repere reale ( actiunea debutand in Ardeal, in curtea Vaduvei Teodosia din satul Pripas intr-o zi de duminica). Exista evenimente reale, traite chiar de autor care sporesc autenticitatea textului: Nucleul originar ( ,,Sarutarea pamantului"fiind o scena simbol), autorul zareste un taran care saruta patimas pamantul; povestea Rodovicai, o fata bogata din sat care pacatuieste cu cel mai lenes si sarac flacau.Intamplarea devine subiectul nuvelei ,,Rusinea"; Discutia cu Ion Pop al Glanetasului (modelul lui Ion), un flacau din vecini harnic, dar foarte sarac.

Adoua trasatura specifia textului ales este caracterul sau traditional dat de elemente precum: actiunea se petrece intr-un spatiu rural (satul Pripas) sunt descrise si obiceiuri specifice zonei( Hora Duminicala, dabsul Somesan, botezul, nunta si moartea). 260

Romanul ,,Ion" prezinta mai multe nuclee tematice: nucleul principal fiind reprezentat de pamantul ca posesie dominat de un conflict interior al protagonistului;un alt nucleu il este tema iubirii lui Ion pentru Florica, dar acesta prefera sa se insoare cu Ana doar pentru avutia ei si nucleul social deoarece este descrisa societatea romaneasca rurala la inceputul secolului al XX-lea in contextul in care Transilvania apartinea Imperiului Austro-Ungar.

Titlul textului ales este sugestiv in ceeace priveste continutul discursului narativ. Morfologic titlul este compus dintr-un substantiv propriu, care indica numele unui sfant ortodox. Acesta coincide cu numele personajului principal, sugerand intentia autorului de a face din acesta tipul generic al taranului ardelean.

Textul este structurat in doua parti cu titluri sugestive: ,,Glasul Pmantului" si ,,Glasul Iubirii". Aceste titluri subliniaza doua aspcte importante: cuvantul ,,Glasul"indica o interiorizare a conflictului; iar ,,Pamantului" si ,,Iubirii" arata cele doua elemente care macina constiinta lui Ion.

Prima parte urmareste patima lui Ion pentru pamant si dorinta lui de a se impune in ierarhia satului, in care el este marginalizat, neavand avere. El isi atinge telul seducand-o pe Ana, fiica lui Vasile Baciu, om bogat din Pripas si reprimandu-si dragostea pentru Florica, o fata frumoasa, dar saraca. Lasand-o insarcinata pe Ana, Ion il obliga pe Baciu sa i-o dea de nevasta si impreuna cu ea, pamantul.: ,,Inceputul", ,,Zvarcolirea", ,,Iubirea", ,,Noaptea", ,,Rusinea", ,,Nunta"

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 802 cuvinte
Nr caractere:
9 751 caractere
Marime:
13.71 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
05.11.2017
Structură de fișiere:
  • Ion comentariu.doc
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
Romanul Ion este o monografie a realitatilor satului ardelean de la inceputul secolului al...
Ion Luca Caragiale este, alaturi de Mihai Eminescu si Ion Creanga, unul dintre cei mai mari...
Articolul 'Inside the Grafter's Game: An Ethnographic Examination of Football's Underground...
Aparut in 1920, in forma sa definitiva, romanul Ion fundamenteaza formula romanului social...
Ion Creanga s-a nascut la Humulesti, judetul Neamt, intr-o familie de tarani Stefan al Petrii...
Sus!