Eu nu strivesc corola de minuni a lumii

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Arta poetica este o poezie program in care poetul isi exprima viziunea asupra artei si asupra rolului poetului in societate.

Poezia "Eu nu strives corolla de minuni a lumii" asezata in deschiderea volumului de debut al lui Lucian Blaga (1895-1961), "Poemele luminii" (1919), reflecta lirismul subiectiv si constituie arta poetica prin care anticipeaza sistemul filozofic pe care il va realize 15 ani mai tarziu.

Tema poeziei se refera la cunoasterea luminii care este posibila numai prin iubire, singura ce poate patrunde esentele universului fiind cunoasterea luciferica.

Ideea poetica a lui Blaga in aceasta poezie comparata cu cea a lui Arghezi este una filozofica

Poezia "Testament",de Tudor Arghezi, are un rol social, aminteste cititorului trecutul strabunilor,incearca sa mentina vie istoria,radacina neamului nostru ( "Batranii-au adunat,printer plavani,/ Sudoare muncii sutelor de ani/ Din graiul lor cu-ndemnuri pentru vite / Eu am ivit cuvinte potrivite").

Aceasta idee poetica la Arghezi este prezentata prin metafora cartii : "Cartea mea-i ,fiule,o treapta/ Ea e hrisovul vostru cel dintai".

Poezia lui Blaga este un instrument al cunoasterii referindu-se la tot universul,nu doar la trecutul istoric asa cum face Arghezi, acest lucru reiese chiar din titlu, care este reluat in primul vers al poeziei "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii".

Titlul poeziei este o metafora revelatorie care semnifica ideea cunoasterii luciferice,prin care poetul are datoria sa adanceasca mai mult misterele universului ("corla de minuni a lumii"), sa nu le lamureasca ,ci sa le reduca ("nu strivesc") , accentual punandu-se pe confesiunea lirica ("eu").

Prima secventa poetica defineste conceptia filozofica privind cunoasterea luciferica prin verbele care resping ferm agresivitatea atitudinii de lamurire a misterelor lumii "nu strivesc", "nu ucid cu mintea/ tainele ce le-ntalnesc/ in calea mea".

In versul "in flori, in ochi , pe buze ori morminte" sunt prezentate simbolurile misterului semnificand viata, oglinda sufletului , iubirea si moartea.

Prin acest vers Blaga mai demonstreaza inca o data ca misterul nu poate fi descoperit in totalitate oricate incercari s-ar face.

Urmatoarea segventa lirica prezinta cele doua tipuri de cunoastere : cunoasterea stiintifica exemplificata prin versul "Lumina altora" si cunoasterea paradisiaca , luciferica exemplificata prin sintagma "eu cu lumina mea" ; ambele tipuri de cunoastere reprezinta lumina dar cu doua sensuri.

Versul "sugruma vraja nepatrunsului ascuns/in adancimi de intuneric" reprezinta cenzura transcendenta prin care este prezentata cunoasterea stiintifica care nu face altceva decat sa stopeze profunzimea misterului, frumusetea lui si chiar impune o limita gandirii umane, demonstrand astfel ca exista orizont la orice pas. Aceasta limita se subantelege prin verbul "sugruma" care inseamna la propriu un gest uman, fortat, care stopeaza respiratia, asa cum face stiinta cu misterul, ii stopeaza tainele.

O alta sintagma din campul semantic al misterului "adancimi de intuneric" reprezinta, de fapt, o comparatie cu acest cuvant definindu-l tot ca pe un lucru incert ,necunoscut decat intr-o mica parte.

Mai departe apare doar opinia poetului ,care prezinta cunoasterea luciferica "dar eu / eu cu lumina mea sporesc a lumii taina".

Cunoasterea luciferica data de sintagma "lumina mea" nu face altceva decat sa adanceasca mai mult misterul misterului , dand astfel sens vietii, pentru ca daca am cunoaste tot ar fi o monotonie , un spleen asa cum il definim in poeziile lui Bacovia.

Prin comparatia "si-ntocmai cum razele ei albe luna/ nu micsoreaza, ci tremuratoare/ mareste si mai tare taina noptii,/ asa imbogatesc si eu intunecata zare/ cu largi fiori de sfant mister" poetul exprima aceeasi idee legata de lumea lui , de cunoasterea luciferica.

Luna este astrul care lumineaza noaptea , dar nu iti dezvaluie misterele , deoarece lumina ei nu e atat de puternica decat cea a soarelui , iti da voie doar sa vezi pe unde pasesti te ghideaza doar spre calea pe care vrei sa o iei fara a-ti arata ceva concret, totul fiind difuz , asa cum poetul descopera misterul atat cat trebuie lasandu-I cititorului un semn de intrebare.

Dupa cum putem observa semnificatiile luminii sunt puse in antiteza.

Ultima segventa a poeziei exemplifica tema existentialista si ca doar prin iubire putem pastra misterele universului si simbolurie acestuia ,intact in fata cunoasterii stiintifice ("caci eu iubesc/ si flori si ochi si buze si morminte").

Poezia "Eu nu strivesc corola de minuni a lumii" de Lucian Blaga este o poezie moderna, nu numai prin limbajul filozific ci si prin prozodie. Nu are o rima specifica poeziilor cu care cititorul este obisnuit , versurile incep cu litere mici deoarece se pune accent pe ideea poetica.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Eu nu strivesc corola de minuni a lumii.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
735 cuvinte
Nr caractere:
4 155 caractere
Marime:
11.61KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
opera, genul liric
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!