Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Basmul

Indiferent de tip, basmul difera de restul scrierilor fantastice, precum nuvela, prin aceea ca prezinta evenimente si personaje ce poseda caracteristici supranaturale, fara a pretinde ca acestea sunt reale sau seamana cu realitatea, miraculosul din basme purtand, astfel, numele de fabulos si reprezentand, de fapt, un fantastic conventional, previzibil, ce vine in contrast cu fantasticul autentic modern, unde desfasurarea epica si fenomenele prezentate sunt imprevizibile, insolite si se manifesta in realitatea cotidiana, drept o continuare a ei.

Dupa autor, basmele pot fi

- populare, creatie a colectivitatii anonime,

- culte, creatie a unui autor cunoscut.

In basmul cult, autorul preia tiparul narativ al basmului popular, dar reorganizeaza evenimentele stereotipe conform viziunii sale artistice si propriului sau stil. Basmul cult imita relatia de comunicare de tip oral din basmul popular, ceea ce confera oralitate stilului. Particularitatile basmului cult:

- clisee compozitionale: formule tipice (initiale, mediane, finale);

- motive narative diverse: calatoria, lupta, victoria eroului, probele depasite, demascara si pedepsirea raufacatorului, casatoria si rasplata eroului etc.;

- specificul reperelor temporale (timpul fabulos, mitic) si spatiale (taramul acesta si taramul celalalt) - sunt vagi, imaginare, redate la modul general ;

- stil elaborat, imbinarea naratiunii cu dialogul si cu descrierea;

- cifre magice, simbolice;

- obiecte miraculoase;

- intrepatrunderea planurilor real - fabulos; fabulosul este tratat in mod realist;

- conventia basmului (acceptata de cititor): acceptarea de la inceput a supranaturalului ca explicatie a intamplarilor incredibile.

- Intamplarile se petrec intotdeauna demult, intr-o imparatie.

- Orice basm are o formula tipica, de inceput, ,,a fost odata ca niciodata ", ce marcheaza intrarea intr-o lume fabuloasa in care totul este posibil.

- Orice basm incepe cu o lipsa:

- Aparitia eroului este precedata intotdeauna de alte incercari nereusite:

- Personajul principal al basmului este intotdeauna un tanar cu insusiri deosebite pe care nu le dezvaluie de la inceput. El pleaca intr-o calatorie initiatica, pe parcursul careia intalneste niste obstacole pe care le depaseste rand pe rand.

- Actiunea basmului se petrece intotdeauna pe doua taramuri: in lumea noastra si pe taramul celalalt unde totul este posibil.

- Fortele binelui se infrunta intotdeauna cu fortele raului, aparent mai puternice si mai numeroase, pe care le invinge, demonstrandu-se astfel increderea omului din popor in victoria binelui.

- Personajul de basm are niste ajutoare: unele apartin lumii reale, altele apartin lumii fantastice. El are intotdeauna de indeplinit o misiune. Implinirea ei nu inseamna sfarsitul intamplarilor.

- Trasatura definitorie basmului consta in prezenta elementelor fantastice. Apar astfel intamplari fantastice, personaje fantastice, personaje umane cu insusiri supranaturale si obiecte fantastice.

- In orice basm apare falsul erou sau impostorul:

- Adevarul iese intotdeauna la iviala, vinovatii sunt pedepsiti si totul se termina cu o nunta.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Basmul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
482 cuvinte
Nr caractere:
2 757 caractere
Marime:
10.35KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
basmul, comentariu
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!