Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Mihail Sadoveanu este unul dintre marii prozatori romani ai secolului al XX-lea. Opera sa cuprinde povestiri, nuvele si romane care abordeaza teme diverse: istoria, natura, viata satului romanesc (,,Fratii Jderi", ,,Neamul Soimarestilor", ,,Hanul Ancutei", ,,Baltagul", ,,Dumbrava minunata").

Romanul Baltagul ocupa un loc de seama atat in cadrul creatiei sadoveniene, cat si in intreaga literatura romana. Este un roman al perioadei de maturitate in care se regasesc marile teme sadoveniene: viata pastorala, natura, miturile, iubirea, arta povestirii, intelepciunea. Baltagul apartine perioadei interbelice, fiind un roman traditional, realist, obiectiv.

Romanul este o specie a genului epic, in proza, de mare intindere, cu o actiune complexa, desfasurata pe mai multe planuri, cu un numar mare de personaje, antrenate in conflicte puternice.

Baltagul este structurat in 16 capitole care se organizeaza in trei parti: asteptarea lui Nechifor Lipan, calatoria Vitoria si a lui Gheorghita de la Magura pana la gasirea lui Lipan in muntele Stanisoara, implinirea datinei funerare si a justitiei.

Tema romanului este cautarea adevarului in legatura cu disparitia lui Nechifor Lipan, cautare ce determina calatoria Vitoriei si a lui Gheorghita.

Titlul are o dubla semnificatie. Pe de o parte se refera la arma cu care a fost ucis Nechifor si cu care va fi pedepsit ucigasul. Pe de alta parte, se refera la baltagul faurit la inceputul expeditiei justitiare, blagoslovit de preotul Daniil si care ramane pur, nepatat pana la sfarsitul calatoriei, devenind astfel un simbol al dreptatii.

Actiunea romanului se desfasoara intr-un timp restrans, in intervalul dintre toamna si primavara. Subiectul romanului urmareste un singur fir epic, structurat pe momente ale subiectului.

Prima parte a expozitiunii are o tonalitate biblica. Ne este prezentata o poveste despre facerea lumii si despre lucrurile si trasaturile care au fost oranduite fiecarui neam. Muntenii au intarziat la aceasta impartire din cauza muncii si a vietii grele, dar, fiind dragi Domnului, ei au primit o inima usoara, muieri frumoase si iubete (acesta era o poveste pe care obisnuia sa o spuna Lipan). Legenda este un prilej de a aduce in prim-plan figura personajului absent, Nechifor Lipan.

Tot in expozitiune ne este prezentat si motivul tristetii Vitoriei (sotul ei plecase dupa oi la Dorna si inca nu se intorsese, desi trecusera mult mai multe zile decat de obicei), personajul principal - Vitoria - si copiii celor doi - Gheorghita si Minodora. De asemenea, ne este descrisa pe larg viata muntenilor.

Intriga este reprezentata de hotararea Vitoriei de a pleca impreuna cu fiul ei, Gheorghita, in cautarea sotului. Inainte de a pleca indeplineste toate cele necesare: se duce la preot, tine post 12 vineri, merge la manastiri, dar si la vrajitoarea satului, baba Maranda, vinde o parte din produse pentru a face rost de bani pentru drum, o trimite pe Minodora la manastirea Varatec, ii da instructiuni argatului Mitrea cum sa ingrijeasca gospodaria in lipsa ei. Ii confectioneaza lui Gheorghita un baltag ce este binecuvantat de preot si, la indemnul parintelui Visarion, face o plangere si catre autoritati, desi nu-i inspira nicio incredere - nadejdea mea cea mare e in alta parte.

Desfasurarea actiunii prezinta drumul pe care il parcurg cei doi in cautarea celui disparut. Ei pleaca in calatorie pe 10 martie si merg de-a lungul Bistritei pana la Bicaz si Calugareni. La Farcasa, Vitoria il intalneste pe subprefect, caruia ii dezvaluie pricina care a pus-o pe drum, dar si pe mos Pricop care-i ofera gazduire si cateva date despre trecerea prin acele locuri a sotului ei.

La Borca va intalni o cumetrie, iar la Cruci, o nunta; descrierea drumului Vitoriei e un prilej pentru autor de a ne infatisa diverse obiceiuri, sarbatori si trasaturile oamenilor de la munte. Intr-un final va ajunge in Tara Dornelor. De acum stirile despre Nechifor sunt tot mai dese si Vitoria va reface pas cu pas drumul lui. Afla ca Nechifor a cumparat trei sute de oi, din care a vandut o suta unor ciobani, Calistrat Bogza si Ilie Cutui, si, impreuna cu acestia, a plecat sa duca oile la iernat. Vitoria si Gheorghita urmeaza traseul parcurs de cei trei si trec prin Sabasa si Suha. Afland ca la Suha au ajuns doar doi ciobani, Vitoria isi da seama ca Nechifor a disparut intre Sabasa si Suha.

Bucurandu-se de sprijinul carciumarului Iorgu Vasiliu si al nevestei acestuia, Vitoria incepe cautarea ramasitelor lui Nechifor si incearca in acelasi timp sa-i demaste pe vinovati, Calistrat Bogza si Ilie Cutui. Dovezile ca Nechifor este mort incep sa se adune, elementul cel mai convingator in acest sens fiind descoperirea cainelui Lupu la Sabasa.

Punctul culminant este reprezentat de gasirea in rapa a osemintelor lui Nechifor Lipan. Acesta este descoperit cu ajutorul cainelui Lupu si are capul spart de baltag.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 286 cuvinte
Nr caractere:
10 751 caractere
Marime:
17.05 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
30.03.2018
Structură de fișiere:
  • Baltagul.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
Baltagul concentreaza intr-un nr. relativ mic de pagini o poveste despre viata si moarte, despre...
Baltagul Mihail Sadoveanu Prin capodopera Baltagul, aparut in 1930, Sadoveanu realizeaza o noua...
Baltagul, de Mihail Sadoveanu este o opera epica deoarece are actiune, autor, personaje si un...
Mihail Sadoveanu este cel mai mare prozator al romanilor. A scris peste o suta de volume, toate...
Continuand proza rurala reprezentata pana la el de I. Slavici, B. Delavrancea, D. Zamfirescu,...
Sus!