Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Demonstratie ca este roman

Romanul este opera epica in proza de mare intindere cu o actiune complexa ce desfasoara pe mai multe planuri narative cu conflicte puternice si numeroase personaje bine conturate oferind o imagine ampla si profunda asupra vietii.

"Baltagul" este o naratiune ampla de 16 capitole in care se disting trei momente: asteptarea, calatoria si dreptatea restabilita pentru odihna celui disparut.

Actiunea romanului se desfasoara pe doua planuri-unul al prezentului si altul retrospectiv al amintirii.

Se pot delimita momentele subiectului pentru actiunea intregului roman : (expozitiunea ampla unde se prezinta personajele principale : Vitoria, Gheorghita, Minodora, Nechifor, timpul actiunii- toamna tarziu si locul actiunii-Magura Tarcaului. Intriga este reprezentata de hotararea Vitoriei de a pleca in cautarea sotului ei, care fiind plecat sa vanda niste oi nu s-a mai intors.

Desfasurarea actiuni cuprinde momentele dintre 10 martie cand Vitoria si fiul ei Gheorghita pleaca in cautarea lui Nechifor pana cand in ograda unui gospodar este gasit cainele lui Nechifor. Punctul culminant intervine atunci cand purtati de caine Lipanii gasesc intr-o rapa foarte bine ascunsa trupul neinsufletit al lui Nechifor care fusese lovit de baltag pe la spate.

Deznodamantul cuprinde cercetarile facute de Vitoria pentru aflarea ucigasilor, apoi ingropaciunea si reconstituirea mortii lui Nechifor fapt ce determina marturisirea faptasilor Calistrat Bogza si Cutui.In cele din urma Calistrat Bogza a murit in urma loviturii de baltag a lui Gheorghita si a muscaturii cainelui, iar Ilie Cutui a fost luat de catre autoritati,

Ca moduri de expunere autorul foloseste naratiunea, dialogul apoi descrierea ( portrete, tablouri de natura- in concordanta cu evolutia actiunii) si monologul interior.

Actiunea romanului se desfasoara intr-un interval mare de timp, pe mai multe planuri narative si pe un spatiu geografic intins (Magura Tarcaului la Brosteni, Calugareni, Farcasa, Borca, Cruci, apoi la Sabasa peste varful Stanisoarei, la Suha, pana la apa Jijiei la Cristesti.

Romanul Baltagul ne prezinta o lume arhaica cu datini si credinte stramosesti, cu randuieli pastrate de demult.

Personajele romanului sunt numeroase si foarte bine conturate chiar daca nu participa direct la actiune : Nechifor Lipan este un personaj suma al unei lumi desi el se contureaza din amintirile celorlalti despre el.

Romanul ne prezinta lumea oierilor de la sfarsitul secolului 20 cu legi bine pastrate care sa asigure continuitate prin transhumanta.

Este o lume de sarbatori, o lume a destinului individual si colectiv (sarbatorile de iarna, nunta, ingropaciunea, apoi parastasul. Romanul Baltagul este un roman polivalent : realist-traditional, de dragoste, de aventura cu o intriga politista si mitic.

CARACTERIZARE VITORIA LIPAN

Vitoria Lipan este personajul principal al romanului Baltagul de M. Sadoveanu, ea fiind o demna exponenta a satului de la munte

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
755 cuvinte
Nr caractere:
4 344 caractere
Marime:
8.69 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
27.01.2018
Structură de fișiere:
  • Baltagul.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
Baltagul concentreaza intr-un nr. relativ mic de pagini o poveste despre viata si moarte, despre...
Baltagul Mihail Sadoveanu Prin capodopera Baltagul, aparut in 1930, Sadoveanu realizeaza o noua...
Baltagul, de Mihail Sadoveanu este o opera epica deoarece are actiune, autor, personaje si un...
Mihail Sadoveanu este cel mai mare prozator al romanilor. A scris peste o suta de volume, toate...
Continuand proza rurala reprezentata pana la el de I. Slavici, B. Delavrancea, D. Zamfirescu,...
Sus!