Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Romanul "Baltagul" de Mihail Sadoveanu a aparut in 1930 si este un adevarat poem al naturii si al sufletului omului din popor o <<Miorita>> in dimensiuni mari, afrima G.Calinescu.

Romanul este o specie a genului epic in proza de mare intindere cu o axtiune complexa si complicate.Aceasta actiune se desfasoara pe mai multe planuri narrative antrenand un numar mare de personaje.Intalnim conflicte puternice care contureaza o imagine ampla si profunda a vietii.Principalul mod de expunere este naratiunea , iar trasaturile personajelor reies din propriile ganduri si vorbe cu ajutorul dialogului interior.

Romanul "Baltagul" este o opera epica , deoarece autorul isi exprima indirect sentimentele si conceptiile prin intermediul personajelor al actiunii si prin pers. a III-a.

Timpul actiunii este limitat, intamplarile ce se petrec , dar nu este precizat anul , deoarece Vitoria Lipan , traieste intr`un timp mitic romanesc, un timp spiritual al credintelor si datinilor stravechi Locul unde se desfasoara actiunea este vast cuprinzand meleagurile accidentale si stancoase ale m`tii din Moldova care sugereaza totodata viata a muntenilor.Fiind un roman actiunea este mai compleza decat cea de la schita sau de la nuvela.Intamplarile sunt petrecute in 16 capitole si precedate de o legenda despre care Vitoria ne spune ca aceasta era spusa de sotul ei la petrecere.In cele 16 cap. Ale romanului cunoastem actionea Vitoriei Lipan de a fla adevarul despre absenta sotului ei si de a implini dreptatea prin pedeapsa raufacatorilor.

Subiectul romanului "Baltagul" urmareste un singur fir epic.In expozitiune aflam ca in Magura tarcaului , Vitoria Lipan traieste spanima ca ceva rau s`a intamplat cu barbatul ei, Nechifor Lipan , om harnic si gospodar a satului.Vitoria esre nelinistita si ingrijorata pt.ca Nechifor plecase la Dorna sa cumpere o turma de oi sin u se mai intorsese cum ar fi trebuit si nici nu dadu de stire.Niciodata pana acum el nu intarziase atat de mult (73 de zile) desi, zabovise uneori la vreo petrecere caci ii placea cantecul si vinul bun.Ingrijorata , nevasta care sfatul preotului dar merge si la baba Maranda , vrajitoarea satului.Vitoria se hotaraste sa plece in cautarea lui Nechifor , intrucat o multime de semen rele o indeamna la chin.Ea il viseaza pe Nechifor intors cu soatele trecand o apa neagra , cocosul canta cu ciocul spre poarta , dans semn de plecare

Mai intai , Vitoria pune ordine in gospodarie : pe Minodora fiica ei o duce la manastire , vinde agoniseala pt. a face rost de bani pt. drum, lasa argatului cele de trebuinta si porunci pt. timpul cat va lipsi comanda fiului ei Gheoghita un baltag nou si pleaca impreuna in cautarea lui Nechifor urmand in tocmai drumul parcurs de acesta.Intreaba peste tot pe la hanuri si pe la oameni de "barbatul cu caciula brumarie si cal negru tintat ".Din aproape in aproape ea afla ca la Vatra Dornei , Lipan a cumparat 300 de oi si ca impreuna cu el mai erai doi munteni , care il rugasera sa le vandal 100 de capete.Vitoria Lipan urmeaza drumul spre Paltinis , Brosteni apoi Borea , loc in care turma a parasit apa Bistritei ajugand la Sabasa.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Baltagul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
516 cuvinte
Nr caractere:
2 661 caractere
Marime:
8.58KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
baltagul, limba romana
Predat:
la liceu
Sus!