Alexandru Lapusneanul

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

Prezentarea operei

Este intemeietorul prozei moderne. Capodopera sa, nuvela istorica Alexandru Lapusneanul, apare in primul numar al revistei Dacia literara alaturi de orientarea programatica a epocii moderne in literatura, data de Mihail Kogalniceanu. Nuvela se inscrie in curentul national-popular promovat de Dacia literara prin valorificarea artistica a trecutului istoric.

In spiritul pasoptist este preocupat de folclor, publicand lucrarea Cantece populare ale Moldaviei, una dintre primele incercari de studiu asupra valorii creatiei populare romanesti.

Opera sa este relativ redusa, publicand in 1857 volumul Pacatele tineretilor structurat in patru cicluri.

ALEXANDRU LAPUSNEANUL

Cea mai cunoscuta opera literara a lui Costache Negruzzi este nuvela ,,Alexandru Lapusneanul".

Nuvela este o specie a genului epic, mai ampla si mai complexa decat schita, mai simpla decat romanul, care infatiseaza un episod semnificativ din viata unui personaj. Accentul este pus mai putin pe actiune si mai mult pe definirea personajului.

Asa cum ne indica si titlul, aceasta nuvela va contura portretul domnitorului roman.

Izvoare: foloseste cronica lui Grigore Ureche, Letopisetul Tarii Moldovei, cu privire la cea de-a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul. Nuvela sa nu este o opera de pura reconstituire istorica. Scriitorul in general respecta adevarul istoric, dar modifica datele istorice atunci cand considera necesar sa sublinieze anumite trasaturi de caracter ale personajelor, sa adanceasca psihologia eroilor sai. Spre exemplu, vornicul Motoc nu a fost ucis de Lapusneanul, ci a murit in Polonia, in exil; Spancioc si Stroici fusesera ucisi in Polonia inaintea revenirii lui Lapusneanul la tron; atitudinea mitropolitului fata de moartea domnitorului nu este semnalata istoric.

Toate aceste elemente fac din Alexandru Lapusneanul o opera de fictiune cu tema istorica.

Tema este a doua domnie a lui Alexandru Lapusneanul si lupta sa impotriva boierimii feudale, pentru formarea unui stat centralizat.

Conflictul nuvelei este complex si pune in lumina personalitatea puternica a personajului principal.

Principalul conflict, exterior, este de ordin politic : lupta pentru putere intre domnitor si boieri. Conflictul secundar, intre domnitor si Motoc, particularizeaza dorinta de razbunare a domnitorului. Conflictul social, intre boieri si popor, este limitat la revolta multimii din capitolul al III-lea.

Timpul si spatiul sunt precizate si confera verosimilitate naratiunii.

Compozitia este de tip clasic, caracterizandu-se prin unitate si echilibru. Momentele subiectului sunt grupate in patru capitole ce pot fi asemanate cu patru acte ale unei piese de teatru, fiecare avand un moto care sintetizeaza motivul central al capitolului. La randul sau, fiecare capitol are o unitate proprie, incadrandu-se totusi perfect in ansamblul operei. Constructia este, ca in majoritatea nuvelelor, simetrica, primul si ultimul capitol avand drept moto replici ale lui Lapusneanul sugestive pentru tipologia in care se incadreaza eroul, aceea a despotului medieval: Daca voi nu ma vreti, eu va vreu (raspunsul dat de Lapusneanu soliei de boieri care ii cerusera sa se intoarca de unde a venit pentru ca norodul nu il vrea); De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu (amenintarea rostita de Lapusneanul care, bolnav, fusese calugarit potrivit obiceiului vremii, dar pierduse astfel puterea domneasca).

Cel de-al doilea capitol are ca moto cuvintele unei vaduve al carei barbat fusese ucis de Lapusneanul - Ai sa dai sama doamna - si ilustreaza intriga nuvelei, politica sangeroasa a voievodului dusa impotriva boierilor.

Capitolul al treilea are drept moto Capul lui Motoc vrem; replica apartine personajului colectiv, multimii adunate in fata palatului, care isi revarsa intreaga ura asupra boierului Motoc, vazut ca singur vinovat de suferintele taranimii.

Momentele subiectului

Naratiunea se desfasoara cronologic, intr-o gradatie ascendenta si clasica de insiruire a momentelor subiectului.

In primul capitol, din expozitiune, aflam imprejurarile in care Lapusneanul devine domn pentru a doua oara in Moldova. Insotit de armata turceasca, este intampinat la hotare de o delegatie de boieri formata din vornicul Motoc, postelnicul Veverita, spatarii Spancioc si Stroici, trimisi de Stefan Tomsa. Acesta ii cer lui Lapusneanul sa faca cale intoarsa deoarece poporul nu il doreste ca domnitor, dar Lapusneanul nu ia in considerare aceasta propunere.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
2 170 cuvinte
Nr caractere:
10 830 caractere
Marime:
16.09 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Limba si literatura romana
Data publicare:
30.03.2018
Structură de fișiere:
  • Alexandru Lapusneanul.doc
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Te-ar putea interesa și:
Alexandru Lapusneanul este inspirat dintr-o personalitate istorica,este tipul domnitorului...
Alexandru Lapusneanu este personajul principal al nuvelei cu acelasi titlu prin calitati de...
Conform esteticii romantice si a recomandarilor lui Mihail Kogalniceanu din articolul-program...
Costache Negruzzi a fost un reprezentant de seama al generatiei pasoptiste si, in multe privinte,...
Publicist, traducator, poet, dramaturg, prozator, filolog, creatorul nuvelei istorice romanesti,...
Sus!