O Scrisoare Pierduta

Previzualizare comentariu:

Extras din comentariu:

I. L. Caragiale, dramaturg si prozator, a fost un observator lucid si ironic al societatii romanesti din vremea lui, un scriitor realist si moralizator. El foloseste satira si sarcasmul pentru a demasca moravurile societatii si pentru a crea personaje dominate de o morala reprezentativa pentru tipul si caracterul uman

Comedia este specia genului dramatic in versuri sau in proza care satirizeaza intamplari,aspecte si moravuri prin intermediul personajelor ridicule intre care se nasc conflicte puternice.

Ca opera dramatica "O scrisoare pierduta" de I.L.Caragiale este destinata reprezentarii sceniste .Piesa este alcatuita din patru acte ,fiecare fiind alcatuit dintr-un numar variabil de scene .

La baza unei comedii sta contrastul dintre aparente si realitate.Altfel spus sub pretextul unei scrisori de amor crtica coruptia,adulterul,demagogia,alegerile incorecte ,lipsa de onoare si neioalitatea ,vulgaritatea.

Capodopera dramaturgiei noastre ,,O scisoare pierduta" prezinta alegerile electorale dintr-un oras de provincie.

Stefan Tipatescu:este tipul junelui prim, al primului amorez;traieste sentimentul abandonarii carierei in favoarea partidului;nu este lipsit de inteligenta, este instruit;uneori este nestapanit, impulsiv, violent;foloseste un limbaj corect, al unui om instruit;face abuzuri incalcand legea si accepta compromisuri;administreaza judetul ca pe propria mosie;dispune de tot, dupa bunul plac;stie sa-l faca servil pe Pristanda, caruia ii accepta micile "gainarii";oscileaza intre dorinta de ascensiune politica si sentimentele fata de Zoe;cedeaza insistentelor acesteia;stapaneste o adevarata arta a disimularii;este privit cu oarecare ingaduinta da catre autor.

Ghita Pristanda: este tipul servitorului, al omului slugarnic;servilismul sau este unul umil, prin care urmareste anumite avantaje;este unealta docila a prefectului, a lui Zaharia si Zoe Trahanache;in Zoe recunoaste adevarata stapana, dar doreste sa le intre in gratii si celorlalti;e capabil sa-si tradeze stapanii, urmarind prin asta anumite profituri;este lipsit de cultura;raportul sau cu prefectul Tipatescu este de subordonare.

Zaharia Trahanache:este tipul incornoratului, dar si al ticaitului;refuza sa creada in autenticitatea scrisorii;este unul dintre stalpii puterii;trasatura dominanta este

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 415 cuvinte
Nr caractere:
8 479 caractere
Marime:
13.50 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Comentariu
Materie:
Educatie muzicala
Tag-uri:
teatru, comedie, personaje, actiun
Data publicare:
23.12.2014
Structură de fișiere:
  • O Scrisoare Pierduta.doc
Predat:
la liceu

Ai gasit ceva în neregulă cu acest document?

Te-ar putea interesa și:
Ion Luca Caragiale este unul dintre cei patru mari clasici ai literaturii romane, alaturi de Ion...
I.L.Caragiale se regaseste intre marii clasici ai literaturii romane, alaturi de Ion Creanga,...
Introducere date despre: Nascut la 30 ianuarie in satul Haimanale din Prahova.Unul autor...
Comedia este o specie a genului dramatic care provoaca rasul prin surprinderea moravurilor , a...
I.L.Caragiale este considerat intemeietorul momentelor si schitei in literatura romana,ramanand...
Sus!