Regele David - o biografie biblica

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

David este personajul biblic despre care Sfanta Scriptura aminteste destul de mult. Fara sa luam in coniderare scrierile sale, sau referirile ce se gasesc cu privire la el in cartile Bibliei, numai in I si II Samuel si I Corinteni sunt in jur de 64 de capitole care ii prezinta viata, familia si slujirea. Din aceste pasaje descoperim ca David a trecut prin toate ipostazele vietii: a fost pastor - aceasta o putem gasi in I Sam. 16:11, a luptat ca un soldat adevarat devenind un mare viteaz - aceasta o putem gasi in I Sam. Cap. 17, unde avem razboiul cu filistenii si lupta dintre David si Goliat, a fost ales de Dumnezeu ca rege in locul lui Saul si a domnit peste Israel timp de 40 de ani.

Desi a cunoscut ce inseamna a trai ca fugar, din cauza invidiei lui Saul (I Sam.19:1-7) sau a rascoalei generate de fiul sau Absalom ( II Sam. cap.15) si-a gustat si durerea esecului datorita pacatului savarsit cu Bat-Seba (II Sam. cap. 11),deoarece s-a pocait sincer si a avut ca prioritate a vietii, voia lui Dumnezeu, David a ramas in descrierile Sfintei Scripturi ca ,, Omul dupa inima lui Dumnezeu !" ( (I Sam.13:14 ; Fapte 13:22-23).

Aparitia lui David, ca rege al Israelului, este unica aducand in prim plan una dintre calitatile minunate ale lui Dumnezeu: "Domnul nu se uita la ce se uita omul; omul se uita la ceea ce izbeste ochii , dar Domnul se uita la inima (I Sam. 16:7). Interesant este faptul cum apare David pe aceasta scena politico-religioasa: un om simplu, un pastor obisnuit, care paste in liniste turma tatalui sau pe dealurile Betleemului, fara sa se gandeasca la planurile marete pe care Cerul i le pregatea.

In cartea Patriarhi si Profeti, capitolul 62, spune ca: "Domnul il alesese pe David si-l pregatea in timpul vietii sale singuratice cu turmele pentru lucrarea pe care El a randuit-o sa-i fie incredintata in anii de mai tarziu."

Aces tanar, sensibil, care canta foare frumos la instrumentele muzicale, aducand armonie si pace in sufletul oricarui ascultator, era gata de a sari in ajutor oricui avea nevoie, era frumos la trup, cu parul balai, ochi frumosi si fata frumoasa, este in acelasi timp "un om tare si voinic" (I Sam. 16:11). Era gata sa-si scape turma din ghiarele fiarelor salbatice: " Cand un leu sau un urs venea sa-mi ia o oaie din turma, alergam dupa el, il loveam si-i smulgeam oaia din gura." (I Sam. 17:43-36).

In confruntarea sa cu Goliat, se vede curajul si vitejia lui David. Acesta, porneste la lupta fara armura, fara sabie, ci doar cu increderea deplina in Dumnezeu. "Tu vii impotriva mea cu sabie, cu sulita si cu pavaza, iar eu vin impotriva ta in Numele Domnului ostirilor, in Numele Dumnezeului ostirii lui Israel, pe care ai ocarit-o. Astazi Domnul te va da in mainile mele, te va dobori, si-ti voi taia capul; astazi voi da stirvurile taberii Filistenilor pasarilor cerului si fiarelor pamantului. Si tot pamantul va stii ca Israel are un Dumnezeu. Si toata multimea aceasta va stii ca Domnul nu mantuieste nici prin sabie, nici prin sulita. Caci biruinta este a Domnului, si El te va da in mainile noastre." (I Sam. 17:45-47).

Acesta vitejie i-a fost cauzata de curajul pe care l-a primit datorita experientelor trecute, dar si datorita fapului ca n-a luptat numai in puterile sale. El s-a increzut totdeuna in Dumnezeu si a contat pe acest ajutor, luptand si actionand in Numele Domnului. Luptand in Numele Domnului, el a a avut nu numai curaj, ci a actionat si cu o mare intelepciune. Pentru ca David a stiut cine-i adevaratul dusman, a stiut cand trebuia sa lupte si cand sa evite lupta, asteptand timpul prielnic si biruinta asigurata de Dumnezeu.

O dovada in plus a caracterului placut al lui David, este prietenia lui cu Ionatan, fiul imparatului Saul, omul care il ura de moarte. David s-a facut remarcat inaintea celorlalti ca fiind un om care "se ducea si izbutea oriunde il trimetea Saul". Secretul de necontestat al acestui om iubit, dar si invidiat in acelasi timp era ca "Domnul era cu el".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
3 pagini
Imagini extrase:
3 imagini
Nr cuvinte:
1 682 cuvinte
Nr caractere:
7 020 caractere
Marime:
19.22 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Religie
Data publicare:
16.06.2019
Structură de fișiere:
  • Regele David - o biografie biblica.docx
Predat:
Liceul Teologic Adventist din Bucuresti
Profil:
Umanist
Specializare:
Ştiinţe sociale
Nota primita:
Nota 10
Te-ar putea interesa și:
Biografia lui Karl Marx Marx, Karl s-a nascut la 5 mai 1818, in orasul Trier (Prusia renana)....
1.Introducere O intelegere corecta a istoriei Bibliei si a colectiei cartilor ei nu este numai...
Lucrarea de fata trateaza problemele privind formarea Canonului Noului Testament in lumina...
INTRODUCERE ,,Poporul care umbla in intuneric a vazut o lumina mare; peste cei care locuiau...
Centralitatea ,,Imparatiei lui Dumnezeu" in predica Mantuitorului nostru Iisus Hristos si...
Sus!