Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Personajul principal al romanului este Vitoria Lipan. Ea determina actiunea romanului dfatorita demersului de a-si cauta sotul disparut, si, dupa gasirea osemintelor acestuia de a-i razbuna moartea.

Vitoria este prezentata la inceputul romanului, in primul capitol stand singura pe prispa in lumina de toamna si torcand. Fluxul memoriei involuntare ne aduce in prim plan imaginea sotului ei Nechifor, femeia amintindu-si legenda pe care el o spune la nunti si petreceri.

Sadoveanu prezinta viata oamenilor de la munte. Existenta lor se desfasoara dupa un tipar ancestral: munteanului ii dat sa castige painea cea de toate zilele cu toporul ori cu cata. cei mai vrednici intemeiaza stani in munte. Sotul Vitoriei era un oier priceput. Avea stani bine randuite si ciobani ascultatori. Stia taina laptelui acru si a branzei de burduf. Nechifor era dragostea ei de douazeci si ceva de ani, iar in urma casatoriei, Vitoria se bucura de cei doi copii: Miniodora si Gheorghita din sapte cati avusese. Autorul o caracterizeaza direct prin descriere, Vitoria aparand ca o femeie la jumatatea vietii inca pastrand frumusetea tineretii, harnica si neobosita: ochii ei caprii in care parca se oglindea limina castanie a paruluii erau dusi departe. Fusul invartea harnic, dar singur. Acei ochi aprigi si inca tineri cautau zari necunoscute.

Este surprinsa asadar privirea patrunzatoare a eroinei. Asa cum se va dezvalui ulterior, Vitoria este capabila sa dincolo de aparente. Preocuparea care se citeste pe chipul ei este determinata de absenta indelungata a sotului plecat la Drona sa cumpere niste oi. Vitoria este calauzita de visuri si semne premonitorii. Il vede pe Nechifor calare, trecand inot o apa mare cu fata spre apus. Vitoria este convinsa de faptul ca acest vis este un mesaj trimis de la sotul ei care nu se mai afla in lumea celor vi. In sinea ei recunoaste ca Nechiofor este mort: uneori stau vaduve inaite de vreme ca dansa. Ramane celor ramasi in viata sarcina, datoria morala de afla adevarul, de a savarsi ritualul inmormantarii si de a demasca pe vinovat.

In acest scop Vitoria isi pregateste cu minutiozitate drumul pe urmele sotului ei. Il cheama pe Gheorghita, tine post 12 vineri, vinde din casa negustorului evreu David pentru a putea strange banii necesari calatoriei.

De remarcat ca Vitoria consulta atat sfatul preotului cat si parerea babei Maranda, vrajitoarea satului. Nu are insa incredere in spusele niciunuia si isi exprima parerea ca demonul care salasluieste in casa vrajitoarei este ori prost ori neputincios.

Vitoria se dovedeste un spirit politienesc, un adevarat Hamlet feminin cum o numea George Calinescu. Mergand pe urmele sotului ei, in tovarasia fiului, sotia cerceteaza din han in han, din sat in sat intreband si reconstituind amintirea sotului ei. Imaginea lui Nechifor este similara cu a pastirului mioritic: la mustata aceea neagra si la aceia cu sprancene aplecate si la toata infatisarea lui indesata, Vitoria se uita ascutit si cu indarjire. Asa-i ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Vitoria Lipan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
1 114 cuvinte
Nr caractere:
4 997 caractere
Marime:
10.33KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, vitoria
Predat:
la liceu
Sus!