Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

In cantecele sale epice poporul si-a cautat eroii, a preamarit faptele lor de curaj si vitejie, exprimandu-si totodata dragostea, admiratia, respectul si recunostinta fata de acestia.

Un astfel de personaj este si Toma Alimos, eroul baladei haiducesti cu acelasi titlu. El este personajul principal, fiind prezentat in toate momentele actiunii. Este infatisat mai intai in mijlocul naturii incercand sa-si alunge singuratatea , apoi in confruntarea directa cu Manea, iar in finalul baladei in momentul mortii. Astfel, insusirile lui se dezvaluie treptat, de-a lungul actiunii, pe masura nararii faptelor.

Personajul este, asa cum precizeaza insusi autorul anonim, " haiduc din Tara de Jos ". Printr-un scurt portret, reluat de trei ori in continutul baladei, sunt evidentiate in mod direct, prin descriere, cateva din insusirile fizice si morale ale lui Toma, cum sunt statura impunatoare, intelepciunea si vitejia: "Sade Toma Alimos,/haiduc din Tara de Jos,/ nalt la stat,/ mare la sfat/ si viteaz cum n-a mai stat"/.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Toma Alimos.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
727 cuvinte
Nr caractere:
3 203 caractere
Marime:
8.59KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
caracterizare, personaj, autor
Predat:
la liceu
Profil:
Umanist
Specializare:
Filologie
Sus!