Povestea Lui Harap Alb

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Valoarea literara a basmului cult Povestea lui Harap-Alb de Ion Creanga este data atat de evolutia firului narativ, cat si de constructia unei tipologii exemplare.

Harap-Alb este protagonistul eponim al basmului care se incadreaza intr-o tipologie inedita, conturata pe baza unor trasaturi definitorii. In jurul lui graviteaza intreaga actiune, tanarul fiind prezent in toate momentele subiectului.

Titlul neobisnuit al basmului evidentiaza dubla personalitate a eroului reprezentata printr-o identitate reala de tanar print si una aparenta de sluga a spanului. Experienta dura traita de Harap-Alb sugereaza traversarea unei stari de initiere, de la inocenta pana la maturizarea spirituala a celui ce va deveni imparat.

Fiul cel mic al craiului, a luat decizia de as incerca norocul, dupa ce fratii lui n-au izbutit sa treaca de proba-cursa intinsa de tatal lor imbracat in blana de urs pentru a le verifica voinicia. Scopul era ca sa poata ajunge la fratele sau Verde Imparat pentru ai urma la tron, deoarece acesta nu avea decat fete.

Tanar harnic, omenos, prietenos si milostiv Harap-Alb detine virtuti consecrate in sistemul etic popular. Pentru adolescentul dornic de a deveni imparat, momentul cheie este intalnirea cu Sfanta Duminica, deghizata in cersetoare, care il roaga sa o miluiasca. Tanarul print isi demonstreaza calitatile oferind ajutor dezinteresat si celor mai umile fiinte. Sfanta Duminica, personaj supranatural, mistagog isi va arata generozitatea sufleteasca dezvaluind suparatului print destinul exceptional care il asteapta: Putin mai este si ai sa ajungi imparat cum n-a mai stat altul pe fata pamantului, asa de mare si de puternic. A doua recompensa consta in sfatul oferit tanarului de a cere tatalui sau hainele de ginere, armele de lupta si calul alaturi de care avusese atatea victorii in tinerete. Numai astfel se va produce un transfer de eroism de la tata catre fiul care ii va repeta performantele.

Demnitatii, sensibilitatii, blandetii si milosteniei, Harap-Alb le va adauga rabdarea si staruinta in refacerea hainelor uzate si a armelor ruginite.

Pe baza acestor trasaturi, protagonistul este caracterizat in mod indirect prin atitudine si comportament. Desi la inceput mezinul este lovit in adancul sufletului de refuzul tatalui sau care il considera nepregatit pentru o asemenea experienta complexa, mai tarziu ii va aduce parintelui sau cea mai mare multumire sufleteasca demonstrand ca are calitatile necesare unui viitor imparat.

Increzator in propria reusita, Harap-Alb va asculta sfaturile parintesti inainte de a pasi in padurea labirint si isi propune sa le respecte cu sfintenie. Drumul catre imparatia unchiului sau este lung si eroul simte apasarea singuratatii. La un moment dat se rataceste si il intalneste pe span. Inteligent, abil, fatarnic simuland prietenia, spanul il inseala pe naivul calator inchizandu-l in fantana, ii preia identitatea craiasca sub amenintarea cu moartea.

Realizand ca incalcarea sfatului parintesc presupune asumarea ...

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Povestea Lui Harap Alb.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
925 cuvinte
Nr caractere:
5 274 caractere
Marime:
11.63KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
caracterizare, opera
Predat:
la liceu
Sus!