Pasa Hassan - caracterizarea domnitorului Mihai Viteazul

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

In poezia ''Pasa Hassan'' a lui Geroge Cosbuc este prezentata lupta dintre oastea romana si cea otomana.

Inca din titlu ni se sugereaza antiteza clara dintre curajosul voievod roman si lasul conducator al turcilor.Desi personajul principal este Mihai Viteazul opera literara este intitulata ''Pasa Hassan'' deoarece naratorul il caracterizeaza pe viteaz prin prisma ochilor lasului si prin modul in care acesta este vazut de catre las.Balada surprinde momentul de apogeu al luptei dintre conducatorul turcilor si cel al romanilor.

Eroisuml romanului este foarte bine subliniat cu ajutorul metaforei ce scoate in evidenta viteza,curajul,indemanarea si spiritul de sacrificiu cu care acesta se arunca in lupta.Caracterizarea se fac in mod indirect prin faptele sale si actele de vitejie.

Daca pasa Hassan, conducatorul armatei otomane, este infatisat, la inceput static, Mihai Viteazul, domnitorul Tarii Romanesti si conducatorul armatei roamne, dupa cum se observa inca din expozitiune, se afla pretutindeni. Bun organizator si strateg, calauzit de un fierbinte patriotism si caracterizat de spirit de sacrificiu, se afla in fruntea armatei sale, fiind exemplu, prin fapte, pentru ostasii sai.

Anititeza dintre cei doi este sugerata si prin modul in care fiercare actioneaza in lupta.In timp ce Mihai face cararea pin oastea otomana,lasul conducator al turcilor ii da porunci lui Mihnea,nedorind sa participe in mod direct in lupa dreapta.Din versurile : ''face carare (prin) multimea pagana ;in urma-i se-ndeasa cu vuiet,curgand'' rezulta faptul ca Mihai apare ca un zeu neindurator ce nu are mila pentru paganii ostasi turci.El este caracterizat in mod indirect de prin faptele sale.De asemene hiperbolele ''carare facand'',''se-ndeasa,cu vuiet curgand'',''cade-n mocirla un val dupa val'' ajuta la evidentierea acestor caracteristici viteazului.

La cererile lui Mihai de a duce o lupta dreapta cu Hassan acesta innebuneste de frica stiind ca viteazul conducator roman nu va renunta pana ce nu-l va zdrobi oentru ca a indraznit sa-I calce tara. ''Stai,pasa!Sa piara azi unul din noi!/Dar pasa mai tare zoreste. ''Aici voievodul roman este caracterizat indirect prin limbaj.Din aceste cuvinte reiese ca Mihai este foarte hotarat,curajos,plin de mandrie si demnitate,un bun patriot ce da dovada de mult spirit de sacrificiu.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Pasa Hassan - Caracterizarea domnitorului Mihai Viteazul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
630 cuvinte
Nr caractere:
3 516 caractere
Marime:
9.38KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Gimnaziu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
pasa hassan, caracterizare, mihai viteazul
Predat:
la gimnaziu
Sus!