Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

In satul interbelic descris in romanul "Morometii" exista o categorie sociala cea mai bine reprezentata, a micilor gospodari - Ilie Moromete.

Sub aspect social "Morometii" reflecta procesul lent al ruinarii micii gospodarii individuale si odata cu ea procesul dezmembrarii familiei de tip patriarhal. Aceste schimbari declanseaza drama sufleteasca a taranului.

Aceasta lume morometiana este cu totul specifica lui Marin Preda prin imaginea satului scaldata in lumina soarelui de vara. Lumina soarelui este in opera lui Marin Preda "expresia inteligentei".

Prin taranul lui Marin Preda se completeaza imaginea taranului roman privita si dintr-o alta perspectiva,cea a vietii spirituale. Marin Preda descopera lumii taranesti "intelectualitatea". Pentru prima data in literatura romana taranul se apropie prin preocuparile sale de intelectual, de aceea si drama sufleteasca este mult mai puternica.

Ilie Moromete completeaza sirul personajelor romanesti memorabile.

Ca tata al unei familii numeroase, Moromete impresioneaza prin strategia dominarii familiei, a copiilor care incercau sa se smulga autoritatii paterne. Moromete este aspru, sanctionand mai ales cu vorba, cu ironia usturatoare abaterile, nesupunerea copiilor, raspunzand in acelasi timp reprosurilor Catrinei.

Treptat insa, Moromete renunta la asprime uimindu-i pe copii cu ingaduinta si bonomia sa. Incearca un dialog cu baietii, mai ales cu Paraschiv, cel mai razvratit, dar renunta cand isi da seama ca ei nu il inteleg. Baietii sunt nemultumiti din cauza faptului ca tatal lor nu urmarea castigul fabulos precum vecinul sau Tudor Balosu.

Moromete incearca un dialog si cu fetele si cu mama lor, lasandu-le impresia ca participa si ele la hotararile importante din viata taranului desi acestea fusesera luate mai inainte. Atunci glasul taranului devine mai mieros, conciliant.

Sufera atunci cand baietii il vorbesc de rau prin sat si ia hotararea sa-i potoleasca. Le da o lectie lasandu-i sa faca un drum la munte cu cereale (grau), desi era convins ca afluxul de cereale va scadea mult si el va fi in pierdere. Accepta plecarea lui Paraschiv la Bucuresti cu conditia ca acesta sa-i trimita bani ca sa plateasca datoria si impozitul.

Moromete este un om al inaltelor valori morale pe care ar vrea sa le transmita copiilor sai. Sanctioneaza abaterile de la aceste norme.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Ilie Moromete.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
4 pagini
Imagini extrase:
4 imagini
Nr cuvinte:
2 695 cuvinte
Nr caractere:
11 918 caractere
Marime:
15.26KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, caracterizare directa, trasaturi
Predat:
la liceu
Profesorului:
Popa Constantin
Sus!