Caracterizarea Vitoriei Lipan

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Vitoria Lipan este personajul principal al romanului "Baltagul". Ea este o figura reprezentativa de erou popular, avand cultul pentru adevar si dreptate, respectarea datinilor stravechi si a legilor stramosesti.

Vitoria Lipan-personaj mitic-este o figura reprezentativa de erou popular, intruniond calitati fundamentale ale omului de la tara, in care se inscriu cultul pentru adevar si dreptate, respectarea legilor si a datinilor stramosesti .

Portretul fizic, sumar, reiese din caracterizarea directa, Sadoveanu restrangand trasaturile eroinei care sugereaza zbuciumul interior.

Gandindu-se la Nechifor care nu se intorsese acasa, Vitoria este foaarte nelinistita si se autoizoleaza de ce-i din jur.

Prin caracterizarea indirecta, Sadoveanu dezvaluie starile sufletesti si trasaturile morale ale eroinei, care reies din faptele, gesturile si vorbele acesteia.

Portretul moral este puternic conturat, Vitoria fiind inzestrata cu spirit justitiar, inteligenta, luciditate, stapanire de sine, devotament si neclintire in implinirea traditiilor si datinilor stravechi, trasaturi care reies dinmai ale din faptele, vorbele si gandurile femeii.

Credincioasa, Vitoria s-a dus la parintele Daniil Milies pentru sfat, dar respinge ideea ca sotul ei ar intrarzia pe la petreceri "o zi ori doua ".

Superstitioasa, s-a dus apoi la ghicitoarea satului, baba Maranda, dar nu a crezut nici prezicerea acestei ca Nechifor ar fi parasit-o pentru o alta femeie

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Vitoriei Lipan.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (5 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
611 cuvinte
Nr caractere:
2 923 caractere
Marime:
8.43KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, trasaturi, opera, actiune
Predat:
la liceu
Sus!