Caracterizarea Anei - Moara cu noroc

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

"Moara cu noroc", de Ioan Slavici este o nuvela psihologica, in care actiunea se rasfrange intr-un cadru restrans, cu putine personaje, care participa la conturarea personajului principal, iar accentul cade pe un confilct extern generat de unul intern. Personajul principal este evidentiat prin proprile fapte, din reactiile sale si, totodata, prin proprile ganduri care ii influentea modul de a actiona.

de obicei, Slavici vorbeste in scrierile sale despre mentalitatea taranilor si modul acestora de a actiona, in functie de trairile sale. In aceasta nuvela autorul ne vorbeste despre o lume plina de nedreptate, in care personajul principal, Ghita, are sansa de a alege intre familie si bani, intre a abandona totul si a se inbogati, astfel avem un decor similar satelor sarace, o batrana inteleapta care stie ca "nu bogatia te face fericit, ci linistea familiei tale", o sotie iubitoare ce sufera pentru comportamentul sotului, doi copii care nu stiu mare lucru despre situatie, pentru ca sunt in permanenta ocrotiti de dragostea mamei si bunicii, si un tata, personajul principal, care din dorinta de a se imbogati ajunge sa intre intr-un joc periculos, care il face sa fie nepasator, iar la final ajunge sa comita fapte teribile.

Personajul feminin al acestei nuvele, Ana, traieste intre fericire si regret, intre deceptie si speranta, intre ignoranta si griji. Ana este conturata direct ca o fiinta plapanda, fina, frumoasa, mereupreocupata de bunastarea familiei si atentia sotului. La inceputul nuvelei, ea este fericita, implinita, are o casa, o afacere prospera, un sot grijuliu si preocupat in permanenta de bunastarea ei, o mama care ii este aproape mereu. Ii este mereu alaturi sotului, iar atentia sa, ii se imparte intre han si copii, foarte muncitoare nu se indoieste niciodata de alegerea facuta.

Ana incepe sa se schimbe, insa, in momentul in care in viata lui Ghita apare Lica. La inceput ii este frica dse barbatii care ce nu au platit, de neincrederea jandarmului Pintea, dar Ghita o linisteste si, in scurt timp, nelinistea sufleteasca incepe sa se termine. Chiar cand lucrurilie stateau bine, Ana isi vede sotul mereu ganditor, rece, secretos, vede banii care incep sa se inmulteasca, dar ii este frica sa spuna, tace si suporta toate starile de spirit ale lui Ghita, fiindu-i aproape in toate momentele alaturi, desi mereu intalneste aceiasi respingere.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizarea Anei - Moara cu noroc.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
703 cuvinte
Nr caractere:
3 563 caractere
Marime:
9.48KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
nuvela, personaje feminine, ioan slavici
Predat:
la liceu
Sus!