Caracterizare Vitoria Lipan - personajul principal al romanului Baltagul

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Integrat in universal complex al operei lui Mihail Sadoveanu , si un reper indiscutabil in evolutia literaturii epice romanesti , romanul "Baltagul" este , asa cum afirma Perpessicius , "romanul unui suflet de munteanca".

Intr-o reinterpretare moderna a mitului mioritic , scriitorul surprinde destinul personajului principal , Vitoria Lipan , zugravind'o in ipostaze impresionante ca mama , gospodina , sotie , aparatoare a datinilor si traditiilor stravechi , sintetizand tipologia muntenilor care "stau in fata soarelui cu o inima ca din el rupta".

Portretul eroinei se construieste pe masura derularii faptelor , atat din perspective directa a naratorului , a celorlalte personaje si prin autocaracterizare , cat si indirect , trasaturile rezultandu'i din fapte , atitudini , limbaj si relatia cu celelalte personaje.

Naratorul surprinde inca de la inceput frumusetea clasica a muntencei "cu ochii caprii in care parca se rasfrange lumina castanie a parului". Aceeasi frumusete I-o remarca subprefectul , dar si negustorul David care marturiseste cu admiratie "daca n-as fi ovrei si insurat si munteanca asta n-ar avea sot , intr-o saptamana as face o nunta". Suprapunand vocea naratoriala peste gandurile eroinei I se evidentiaza in mod direct complexitatea sufleteasca , abilitatea si forta de a-si masca durerea cand , la Cruci , dup ace face frumoasa urare mirilor , ea arata "vesela fata si limba ascutita desi se cuvenea a fi scarbita , caci se ducea la rai datornici la Dorna".Gheorghita o considera "farmacatoare" , uimit de intelepciunea ei si de stiinta vietii , iar Vitoria isi disimuleaza cu abilitate inteligenta , considerandu-se o femeie simpla si nestiutoare.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizare Vitoria Lipan - Personajul principal al romanului Baltagul.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (2 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
512 cuvinte
Nr caractere:
2 994 caractere
Marime:
8.18KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Vitoria Lipan, personaj, roman, Mihail Sadoveanu
Predat:
la liceu
Sus!