Caracterizare personaj - Lefter Popescu

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Nuvelele lui Ion Luca Caragiale(1852-1912) se situeaza intre tragic si grotesc , intre comic si macabru ,construind un spectacol al lumii prin creatii realiste, psihologice sau fantastice.

Garabet Ibraileanu afirma : << Ca satiric , Caragiale e un pictor de moravuri ; ca tragic , un pictor de stari sufletesti, cu alte cuvinte , satira lui este sociala , tragedia lui e psihologica . >>

Nuvela '' Doua loturi '' a fost publicata mai intai in ''Gazeta sateanului'', apoi inclusa in volumul ''Momente si schite'' , aparut in 1901 .

Tema nuvelei realiste ''Doua loturi'' costituie drama omului obisnuit , al carui destin este situat intre comic si tragic . Caragiale pune accent pe tragedia psihologica a personajului , reiesita din imbinarea visului cu realitatea .

Titlul este simbolic - speranta ca soarta s-ar putea schimba printr-un noroc ignorat pana acum , concretizata prin doua bilete de loterie ce ar fi putut fi castigatoare.

Lefter Popescu , pe numele adevarat Eleutheriu Popescu , este personajul principal din nuvela ''Doua loturi'' de Ion Luca Caragiale . Eroul simbolizeaza omul obisnuit , un slujbas marunt la un minister , un ''impiegat'' , cum il numeste seful sau. Numele sau sugereaza lipsa banilor , saracia si umilinta .

Caragiale urmareste personajul in reactiile si starile lui interioare, nuvela fiind realista si psihologica.

Cuprins de panica si de nerabdare, el se invoieste cateva zile de la serviciu si rascolestetoata casa pentru a gasi biletele. Dintr-un om linistit, se transforma intr-unul impulsiv si violent. Intra in contact cu toata lumea, avand convingerea ca toti se opun imbogatirii sale.Isi pierde increderea in ceilalti, devenind suspicios cu toata lumea, inclusiv cu sotia lui.

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Caracterizare personaj - Lefter Popescu.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
1 pagini
Imagini extrase:
1 imagini
Nr cuvinte:
517 cuvinte
Nr caractere:
2 980 caractere
Marime:
8.41KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
personaj, nuvela, Ion Luca Caragiale
Predat:
la liceu
Sus!