Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi

Previzualizare caracterizare:

Extras din caracterizare:

Aparuta in 1840 in primul numar al revistei "Dacia literara", nuvela lui Costache Negruzzi "Alexandru Lapusneanul" respecta recomandarile lui Mihail Kogalniceanu din articolul "Introductie", si anume utilizarea istoriei si traditiei romanesti in literatura, aceasta fiind prima nuvela romantica de inspiratie istorica din literatura romana.

Opera este organizata in patru capitole, fiecare capitol avand cate un motto, expresie rezumativa care reprezinta o replica a unui personaj: capitolul I ,,Daca voi nu ma vreti, eu va vreu..."- raspunsul dat boierilor de Alexandru Lapusneanul, capitolul II ,,Ai sa dai sama, Doamna!"- avertisment dat de o vaduva doamnei Ruxandra, capitolul III ,,Capul lui Motoc vrem..."-cererea norodului cand se strange la curte, capitolul IV ,,De ma voi scula, pre multi am sa popesc si eu..."- amenintarea lui Al. Lapusneanul cand isi da seama ca a fost calugarit.

Personajele desi sunt in numar mic, sunt bine conturate, cu multe detalii si sunt dispuse in jurul personajului principal Alexandru Lapusneanul.

Personajul principal este caracterizat atat direct cat si indirect. Caracterizarea directa este folosita de narator atunci cand ii este facuta descrierea vestimentatiei ,, Purta coraoana Paleologilor, si peste dulama poloneza de catifea stacosie, avea cabanita turceasca", de aseamnea il numeste ,,tiran", ,,bolnav", ,,nelinistit", ,,nenorocitul domn" .

El este caracterizat direct de doamna Ruxandra ,,bunul meu domn" sau ,,viteazul meu sot", de Mitropolitul Teofan ,,crud si cumplit este omul acesta" si de Stroici ,,sangele cel pangarit al unui tiran ca tine".

Download gratuit

Documentul este oferit gratuit,
trebuie doar să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Alexandru Lapusneanul de Costache Negruzzi.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
7/10 (3 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
2 pagini
Imagini extrase:
2 imagini
Nr cuvinte:
787 cuvinte
Nr caractere:
4 247 caractere
Marime:
9.73KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Caracterizare
Materie:
Limba și Literatura Română
Tag-uri:
Alexandru Lapusneanul, Costache Negruzzi, personaj, nuvela
Predat:
la liceu
Sus!