Valorificarea potentialului turistic in statiunea Poiana Brasov

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Memoriu justificativ
Capitolul I:
1.Infiintarea Agentiei de turism
1.1.Obiect de activitate
1.2.Organizarea agentiei de turism
Capitolul II:
2.Ofertele turistice:
2.1.Oferta S.C.Adonis S.R.L
2.2.Oferta externa
2.3.Oferta interna
Capitolul III:
3.Studiu de caz:Statiunea Poiana Brasov
3.1.Prezentarea statiunii
3.1.1.Asezare
3.1.2.Relief
3.1.3.Cai de acces
3.1.4.Clima
3.1.5.Flora
3.1.6.Factori naturali
3.1.7.Factori naturali terapeutici
3.1.8.Indicatiile curei climaterice
3.1.9.Atractii turistice
3.2. Restaurante si oferta acestora
Capitolul IV:
4.Dezvoltarea si promovarea Statiunii Poiana Brasov
4.1.1.Perspective urbanistice si promovare
4.1.2.Mijloace de diversificare a serviciilor turistice
4.1.3.Anunturi
Anexe
Bibliografie

Extras din atestat:

Memoriu justificativ

Turismul reprezinta calatoriile de placere, pentru recreere. Conceptul a fost extins in ultimii ani pentru a include orice calatorie in afara zonei in care cineva traieste sau munceste, de la calatorii de o zi pana la vacante in strainatate.Turismul se numara printre cele cateva fenomene care s-au impus in epoca contemporana, dezvoltarea sa spectaculoasa constituind o trasatura caracteristica secolelor XX si XXI.

Din punct de vedere etimologic, cuvantul ,,turism" provine din termenul englez ,,tour" (calatorie), care a fost creat in Anglia in jurul anilor 1700, pentru a desemna actiunea de a voiaja in Europa, in general, si in Franta, in special. Acest termen a fost ulterior preluat de majoritatea limbilor europene, cu sensul de calatorie de agrement.

Turismul a fost, in timp, obiectul a numeroase studii, multi autori incercand sa-l defineasca.Turismul, in sensul modern al cuvantului, este un fenomen al timpurilor noastre, bazat pe cresterea necesitatii de refacere a sanatatii si schimbarea mediului de viata, pe nasterea si dezvoltarea sentimentului de receptivitate pentru frumusetile naturii". Profesorul elvetian W. Hunziker a elaborat in 1940 o definitie a turismului, acceptata pe plan mondial: ,,Turismul este ansamblul de relatii si fenomene care rezulta din deplasarea si sejurul persoanelor in afara domiciliului lor, atata timp cat sejurul si deplasarea nu sunt motivate printr-o stabilire permanenta si o activitate lucrativa oarecare".

Dictionarul Enciclopedic Roman propune urmatoarea definitie a turismului: ,,Activitate cu caracter recreativ sau sportiv, constand din parcurgerea, pe jos sau cu diferite mijloace de transport, a unor distante, pentru vizitarea regiunilor pitoresti, a localitatilor, a obiectivelor culturale, economice, istorice, etc.''

Asadar, prin turism se intelege, in primul rand, ansamblul de activitati prin care omul isi petrece timpul liber calatorind in alta localitate sau tara pentru a vizita oameni si locuri, monumente si muzee, pentru a-si imbogati cunostintele generale, pentru a se distra si a face sport, pentru odihna sau tratament etc., iar in al doilea rand industria creata pentru satisfacerea tuturor serviciilor solicitate de turisti la locul de destinatie, la un inalt nivel calitativ, si in conditiile protectiei si conservarii resurselor turistice, in special, si a mediului inconjurator, in general.

Pe plan international turismul a devenit o afacere de miliarde de dolari, cu multe economii nationale care depind de el. In tarile dezvoltate creste anual mai rapid decat cresterile medii ale economiei. Aportul la PIB al veniturilor din turism ajunge la (sau chiar depaseste) 30%.Termenul turism este uneori folosit ca peiorativ, implicand cunoasterea superficiala a culturilor si minunilor naturii pe care le viziteaza turistii.

Turismul reprezinta o activitate permanenta a omului modern, avand implicatii pe multiple planuri, de la cel economic la cel politic, social, cultural si natural.

Am ales ca obiectiv al atestatului statiunea Poiana Brasov.

Statiunea Poiana Brasov reprezinta cel mai important centru turistic, fiind una dintre cele mai cautate destinatii turistice din tara noastra. Acest fapt se datoreaza in primul rand resurselor naturale si antropice, dar si accesibilitatii zonei. In Poiana Brasov intalnim statiuni care functioneaza in tot timpul anului, ceea ce sporeste rolul turismului in economie.

Desi potentialul turistic, natural si antropic, al zonei este extrem de valoros, in foarte putine locuri este exploatat la maximum.

Oricum, daca stam sa judecam dupa frumusetea locurilor, e clar ca in trecut zona Poiana Brasov nu a putut decat sa fie o zona mirifica care te invita sa o descoperi.

Aparut timid chiar la sfarsitul veacului trecut, dar luand amploare dupa primul razboi mondial, turismul s-a manifestat mai intai prin drumetii in masivele muntoase cu peisaj deosebit, intre care Bucegi, Postavaru si Piatra Mare ocupau un loc de frunte. Actiunile de adevarat pionierat intreprinse de primele asociatii turistice, ca marcarea potecilor, constructia cabanelor, editarea hartilor turistice si aparitia unei literaturi de popularizare a frumusetilor regiunii au stat la baza infiriparii turismului si a dezvoltarii lui. In scurta vreme drumetia de munte a fost completata cu turismul rutier si datorita unor recente dotari (hoteluri, restaurante, mijloace de transport pe cablu) turismul, ca modalitate de cunoastere a istoriei si culturii romanesti, a frumusetilor patriei, a capatat un caracter de masa.

Poiana Brasov , initial simpla artera de patrundere in frumoasele masive de la obarsia ei, constituie astazi un obiectiv turistic in sine, oferind, in afara de peisajul fermecator, nenumarate locuri de agrement, muzee, case memoriale, monumente istorice, de arhitectura si arta reprezentative pentru trecutul si prezentul tarii noastre.

Desi cutreierata in lung si-n lat, desi intrata de mult in traditia turistica,Poiana Brasov , cu pitorescul ei si cu istoria ei seculara, atrage in mrejele sale noi si noi generatii de turisti. Si orice noua excursie in Poiana Brasov smulge calatorului mereu aceeasi promisiune:"Voi mai veni pe aici!"

Bibliografie:

Carti

1.Turismul in Romania,editura Aramis 2004.

2.Turismul in Poiana Brasov,editura Art 2003.

3.Dezvoltarea si promovarea turismului, editura Corint 2007.

Site-uri

1.www.poiana.ro

2.www.poianabrasov.org

3. www.turistinfo.ro

4. www.adonis-travel.com

5. www.travel.com

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
61 pagini
Imagini extrase:
61 imagini
Nr cuvinte:
10 151 cuvinte
Nr caractere:
53 543 caractere
Marime:
3.02 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
07.08.2017
Structură de fișiere:
  • Valorificarea potentialului turistic in statiunea Poiana Brasov.doc
Predat:
Colegiul Economic „Transilvania” din Targu Mures
Te-ar putea interesa și:
Valorificarea potentialului turistic al statiunii Sovata 1. Prezentare generala 1.1 Scurt...
Cap 1: Descrierea Statiunii Poiana Brasov Poiana Brasov este cea mai renumita statiune pentru...
1. Legenda si istorie ,,Odata, traia in Lazarea o fata de o frumusete rar intalnita, care se...
Introducere Sinaia Este Un Oras In Centrul Romaniei, Situat Pe Raul Prahova, La Poalele Muntilor...
1. Consideratii generale: Municipiul Brasov, resedinta a judetului omonim, este asezat in partea...
Sus!