Valorificarea potentialului turistic in statiunea montana Ranca

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT
Capitolul I
1.1. Repere istorice ale activitatii de turism
1.2. Turismul din cele mai vechi timpuri si pana in zilele noastre
Capitolul II
2.1. Prezentare
2.1. Localizare
2.3.Resurse turistice naturale
Capitolul III
Dezvoltarea turismului in zona Ranca
Capitolul IV
Propunere proiecte pentru dezvoltarea zonei montane Ranca
4.1. Gradul de activitate turistica
4.2.Proiecte lucrari de dezvoltare
Concluzii si bibliografie

Extras din atestat:

ARGUMENT

Pe masura trecerii timpului motivatiile de calatorie s-au diversificat, pe masura ce au aparut nevoi si dorinte noi, multiple si mult mai complexe, determinate de trasformarile inregistrate la nivelul societatii, in diferitele epoci istorice.

Expertii in domeniu, considera turismul ca fiind un fenomen economico-social specific civilizatiei moderne, dezvoltarea sa spectaculoasa constituind o trasatura caracteristica a secolului nostru.Pe masura trecerii anilor si amplificarii calatoriilor,abordarile fenomenului turistic au devenit tot mai numeroase, iar definitia turismului s-a imbogatit, incercand sa reflecte cat mai fidel complexitatea acestei activitati.Pe plan social, turismul isi aduce un aport substantial la ridicarea nivelului de instruire, cultura si civilizatie al oamenilor.Prin stimularea schimbului de valori, turismul favorizeaza imbogatirea orizontului culural, informational, atat pentru turisti, cat si pentru populatia locala."Materia prima" a industriei turismului, resursele naturale si antropice, se vor transforma in "produse turistice" numai printr-un consum efectiv de munca vie, inglobata in prestatiile de servicii turistice.

Zona Ranca este situata in partea de N-E a judetului Gorj in bazinu hidrografic al raului Gilort, in zona de crestare a muntilor Cornesul Mare si pe pantele sud-estice ale acestuia la circa 18-19 km de orasul Novaci pe drumul national DN 67A ( Bengesti - Novaci - Obisia Lotrului - Lugag ).Zona de N-E a judetului Gorj reprezinta circa 20% din suprafata totala a judetului Gorj si este o zona slab dezvoltata economic fiind puternic afectata de restructurarile masive din domeniul industrial ( exploatarile miniere din zona Baia de Fier au fost inchise ). Aceasta masura a generat un somaj foarte ridicat in zona cu consecinte negative in plan economic si social.

Zona dispune insa de un potential turistic deosebit , care nu a fost pus inca in valoare . Din examinarea intregului potential turistic al judetului Gorj s-a apreciat ca o inportanta deosebita o are arealul turistic Parang - Novaci. In acest areal se remarca zona Ranca ca fiind singura zona din intreaga Oltenie care ofera conditii excelente pentru turismul montan si practicarea sporturilor de iarna.

Creearea unei alternative de dezvoltare economica a judetului si a regiunii prin dezvoltarea turismului in judetul Gorj, reprezinta o necesitate deoarece acesta se confrunta cu probleme multiple legate de starea sociala grea, urmare a masivelor disponibilizari facute in sectoarele de extractie si industriala a judetului.

Pe scara atractivitatii turistice a statiunilor montane romanesti, Ranca are un scor de 2,43 , fiind astfel incadrata din punct de vedere turistic in categoria statiunilor de interes local sau al "nucleelor turistice " . Daca se au in vedere indicii caracteristici ai ofertei de cazare , de schi si diferite sporturi de iana si de vara , Ranca este considerata ca avand posibilitati reale de dezvoltare pentru turismul montan pe durata intregului an.

Prin dezvoltarea domeniului schiabil si realizarea unei infrastructure de protectia mediului adecvate , statiunea Ranca poate atinge standarde europene.

Pentru punerea in valoare a potentialului turistic al zonei Ranca - Novaci - Baia de Fier , au fost indentificate atat necesitati cat si oportunitati pentru asigurarea unui impact regional puternic.

La intocmirea lucrarii am folosit un bogat si diversificat material bibliografic, dar si cunostintele dobandite in stagiile de pregatire practica realizate la agentiile de turism din orasul nostru.Am urmarit intocmirea proiectului cu termini de specialitate, in acord cu cerintele tot mai exigente ale economiei pe piata si concurentei de pe piata turstic.

Bibliografie:

https://www.turistinfo.ro/ranca/

https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2nca,_Gorj

http://www.ranca.org/despre-ranca/statiunea-ranca/

https://blog.hotelguru.ro/statiunea-montana-ranca/

https://www.i-tour.ro/partii-de-schi-in-ranca/

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 634 cuvinte
Nr caractere:
19 250 caractere
Marime:
2.12 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
31.01.2020
Structură de fișiere:
  • Valorificarea potentialului turistic in statiunea montana Ranca.docx
Predat:
la liceu
Te-ar putea interesa și:
1. Introducere ,,Gorjul este o regiune de suprize(...) Intai, caci se cuvine sa fie pus intai, e...
Potentialul turistic al Romaniei prof. Ioan Iosep POTENTIALUL TURISTIC AL ROMANIEI Definitie...
Cadru teoretic privind turismul si potentialul turistic Romania prin varietatea elementelor...
Prima atestare documentara pentru judetul Valcea este consfintita in condica Manastirii Cozia, ca...
INTRODUCERE Fiind o activitate "in miscare", turismul este purtatorul unor schimbari...
Sus!