Valorificarea potențialului turistic în stațiunea montană Rânca

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

ARGUMENT
Capitolul I
1.1. Repere istorice ale activității de turism
1.2. Turismul din cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre
Capitolul II
2.1. Prezentare
2.1. Localizare
2.3.Resurse turistice naturale
Capitolul III
Dezvoltarea turismului în zona Rânca
Capitolul IV
Propunere proiecte pentru dezvoltarea zonei montane Rânca
4.1. Gradul de activitate turistică
4.2.Proiecte lucrări de dezvoltare
Concluzii și bibliografie

Extras din atestat:

ARGUMENT

Pe măsura trecerii timpului motivațiile de călătorie s-au diversificat, pe măsură ce au apărut nevoi si dorințe noi, multiple și mult mai complexe, determinate de trasformările înregistrate la nivelul societății, în diferitele epoci istorice.

Experții în domeniu, consideră turismul ca fiind un fenomen economico-social specific civilizației moderne, dezvoltarea sa spectaculoasă constituind o trăsătură caracteristică a secolului nostru.Pe măsura trecerii anilor și amplificării călătoriilor,abordările fenomenului turistic au devenit tot mai numeroase, iar definiția turismului s-a îmbogățit, încercând să reflecte cât mai fidel complexitatea acestei activități.Pe plan social, turismul își aduce un aport substanțial la ridicarea nivelului de instruire, cultură și civilizație al oamenilor.Prin stimularea schimbului de valori, turismul favorizează îmbogățirea orizontului culural, informațional, atât pentru turiști, cât și pentru populația locală.“Materia primă” a industriei turismului, resursele naturale și antropice, se vor transforma în “produse turistice” numai printr-un consum efectiv de muncă vie, înglobată în prestațiile de servicii turistice.

Zona Rânca este situată în partea de N-E a județului Gorj în bazinu hidrografic al râului Gilort, în zona de crestare a munților Corneșul Mare și pe pantele sud-estice ale acestuia la circa 18-19 km de orașul Novaci pe drumul national DN 67A ( Bengești - Novaci - Obîșia Lotrului - Lugag ).Zona de N-E a județului Gorj reprezintă circa 20% din suprafața totala a județului Gorj și este o zona slab dezvoltată economic fiind puternic afectată de restructurările masive din domeniul industrial ( exploatările miniere din zona Baia de Fier au fost închise ). Această măsură a generat un șomaj foarte ridicat în zonă cu consecințe negative în plan economic și social.

Zona dispune însă de un potențial turistic deosebit , care nu a fost pus înca în valoare . Din examinarea întregului potențial turistic al județului Gorj s-a apreciat că o inportanța deosebită o are arealul turistic Parâng - Novaci. În acest areal se remarca zona Rânca ca fiind singura zonă din întreaga Oltenie care oferă condiții excelente pentru turismul montan și practicarea sporturilor de iarna.

Creearea unei alternative de dezvoltare economică a județului și a regiunii prin dezvoltarea turismului în județul Gorj, reprezintă o necesitate deoarece acesta se confruntă cu probleme multiple legate de starea socială grea, urmare a masivelor disponibilizări făcute în sectoarele de extracție și industrială a județului.

Pe scara atractivițatii turistice a statiunilor montane românesti, Rânca are un scor de 2,43 , fiind astfel încadrată din punct de vedere turistic în categoria stațiunilor de interes local sau al “nucleelor turistice “ . Dacă se au în vedere indicii caracteristici ai ofertei de cazare , de schi și diferite sporturi de iană și de vară , Rânca este considerată ca având posibilitați reale de dezvoltare pentru turismul montan pe durata întregului an.

Prin dezvoltarea domeniului schiabil și realizarea unei infrastructure de protecția mediului adecvate , statiunea Rânca poate atinge standarde europene.

Pentru punerea în valoare a potențialului turistic al zonei Rânca - Novaci - Baia de Fier , au fost indentificate atât necesităti cat și oportunitați pentru asigurarea unui impact regional puternic.

La întocmirea lucrării am folosit un bogat și diversificat material bibliografic, dar și cunoștințele dobândite în stagiile de pregătire practică realizate la agențiile de turism din orașul nostru.Am urmărit întocmirea proiectului cu termini de specialitate, în acord cu cerințele tot mai exigente ale economiei pe piață și concurenței de pe piața turstic.

Bibliografie:

https://www.turistinfo.ro/ranca/

https://ro.wikipedia.org/wiki/R%C3%A2nca,_Gorj

http://www.ranca.org/despre-ranca/statiunea-ranca/

https://blog.hotelguru.ro/statiunea-montana-ranca/

https://www.i-tour.ro/partii-de-schi-in-ranca/

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Valorificarea potentialului turistic in statiunea montana Ranca.docx
Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2019
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
17 pagini
Imagini extrase:
17 imagini
Nr cuvinte:
3 634 cuvinte
Nr caractere:
19 250 caractere
Marime:
2.12MB (arhivat)
Publicat de:
NNT 2 P.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism și Alimentație
Predat:
la liceu
Sus!