Tehnologia de obținere a foii de plăcintă românească

Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Foile de placinta sunt semipreparate de patiserie obtinute dintr-un aluat simplu, nedospit, intins prin procedee diferite, atat cat permite glutenul (ca factor plastic al fainii).

Foaia de placinta romaneasca are la baza aluatul simplu (din faina, apa, sare si untura), care

dupa relaxare se intinde partial cu merdeneaua pe masa unsa cu untura, apoi prin rotire deasupra capului pe baza fortei centrifuge. Pentru eficienta acestei operatiuni se foloseste faina tip 000 cu gluten puternic, elastic, nelipicios. Untura, desi nu intra in componenta aluatului, participa in procesul de formare a foii ca factor ce previne lipirea acesteia de ea insasi in faza de impaturire si, de asemenea, asigura fragezimea preparatelor si separarea straturilor de foi in timpul coacerii.

Prepararea foii

Vase si ustensile: oala, ibric, sita, lingura, merdenea, planseta sau masa cu blat de lemn si

malaxor. Dozarea componentelor include operatiile de masurare si cantarire a componentelor

corespunzator retetelor.

Operatii pregatitoare:

- preincalzirea si cernerea fainii;

- combinarea apei cu sarea pana se dizolva, apoi strecurarea;

- omogenizarea unturii pana la o usoara fluidizare.

Prepararea aluatului se efectueaza manual sau mecanic. In mijlocul fainii cernute se face un

gol in care se toarna apa cu sarea si se incorporeaza treptat faina, prin amestecare cu malaxorul, cu lingura (sau cu mana) pana la epuizarea acesteia.

Aluatul obtinut se framanta puternic pana se omogenizeaza, se desprinde usor de mana (bratul

malaxorului) si capata consistenta tare.

Divizarea consta in modelarea unui fitil cu grosime uniforma, care se segmenteaza in numarul

de bucati corespunzator retetei. Acestea se rotunjesc si se ung cu untura (pentru a evita uscarea suprafetei) si se lasa in repaus 30 min. (odihna I).

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Tehnologia de obtinere a foii de placinta romaneasca.doc
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
10 pagini
Imagini extrase:
10 imagini
Nr cuvinte:
2 544 cuvinte
Nr caractere:
13 450 caractere
Marime:
532.52KB (arhivat)
Publicat de:
Anonymous A.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism și Alimentație
Tag-uri:
Tehnologia de obtinere a foii de placinta romaneasca, Bucatarie
Predat:
la liceu
Sus!