CAPITOLUL I
1.MICUL DEJUN
Micul dejun este, prin tradiție, mai curând o masă britanică decât una continentală: originea ei trebuie căutată în perioada în care masa se lua în familie. În trecut era o masă substanțială, fiind alcătuită din șase sau șapte feluri.Pentru europeni micul dejun este mult mai ușor, luând forma unor gustări, întrucât masa de prânz se servește mai devreme și este mult mai substanțială decât în Anglia.
Având în vedere cele precizate anterior putem spune că există două tipuri de mic dejun:
-continental (complet);
-englezesc (breakfast).
Micul dejun continental (complet), a cărui origine este în Franța, constă doar dintr-un corn proaspăt, pâine prăjită, unt, gem și cafea sau ceai.Tendința actuală este ca la micul dejun continental să se ofere o varietate mai mare de feluri, inclusiv dietetice, pentru clienții care doresc să mănânce mai sănătos.
Micul dejun englezesc este variat și bogat având în componență:
-preparate din ouă;
-mezeluri;
-fripturi,
-brânzeturi;
-legume și fructe proaspete;
-băuturi răcoritoare și apă minerală.
Pentru micul dejun se recomandă întocmirea meniurilor din următoarele grupe de preparate:
-băuturi calde nealcoolice (ceai, cafea, lapte, ciocolată cu lapte, cafea cu lapte, cacao cu lapte etc.);
-produse de panificație și patiserie (pâine, chifle, cornuri, cozonac, brioșe, chec, toast, etc.);
-unt, gem, dulceață sau miere;
-preparate din ouă (ouă fierte, ouă la pahar, ouă ochiuri simple și cu șuncă, ouă ochiuri românești, omlete etc.);
-produse cerealiere (fulgi de cereale);
-brânzeturi;
-produse lactate (iaurt, sana, chefir, lapte bătut, smântână, frișcă etc.);
-preparate din came (crenvurști, șuncă, mușchi file, cotlet haiducesc, salamuri de calitate, fripturi reci de pasăre, de vacă, de porc etc);
-preparate din pește;
-legume proaspete (roșii, ardei, castraveți, ridichi etc.):
-fructe proaspete și compoturi;
-băuturi răcoritoare;
-ape minerale de masă.
Micul dejun constituie prima masa din zi, pe care omul o serveste pentru a-si completa rezervele energetice si calorice ale organismului, necesare desfasurarii activitati cotidiene. Micul dejun se serveste intre orele 6-10 dimineata, in braserii, restaurante-pensiune, cofetarii, bufete lacto-vegetariene, baruri de zi si alte unitatii de alimentatie publica.
1.Ospătar Cristian Dincă
2. Tehnica servirii consumatorilor S. Stravrositu E. Dobrescu
3. Tehnician în gastronomie cl. XI Constanța Brumar
4. Turism și Alimentație cl. IX Ștefania Mihai
5. Turism și Alimentație cl. X Constanța Brumar
6. Organizator Bamqueting cl.XI Constanța Brumar
7. Organizator Bamqueting cl.XII Constanța Brumar
8.HACCP Pratique S. Etienne
9. HACCP Méthode et cas pratique
Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.