Resurse turistice pe Terra

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument.
Capitolul I - Resurse turistice.
1.1- Resurse turistice natural.
1.2- Resurse turistice antropice.
1.3- Potentialul turistic al Romaniei.
Capitolul II - Resurse si destinatii turistice pe plan mondial.
2.1-Studiu de caz - Africa.
2.2-Circuit turistic - Africa.
Capitolul III - Concluzii.
3.1 - Concluzii si propuneri.
3.2 - Norme de sanatate si securitate in munca.

Extras din atestat:

Argument

Turismul este ansamblul relatiilor si faptelor constituite din deplasarea si sejurul persoanelor pentru care locul de sejur nu este nici domiciliul, nici locul de desfasurare a activitatii profesionale. Turismul a devenit in zilele noastre o activitate la fel de importanta precum cea desfasurata in alte sectoare-chei din economia mondiala (industrie, agricultura, comert). Turismul conduce la crearea unei game sporite de servicii si bunuri de consum ce determina o stimulare a sectoarelor productive si prestatoare de servicii, cat si extinderea unor sectoare si a unor zone noi, a unor localitati de interes national, la dezvoltarea si mentiunea tezaurului cultural si folcloric, toate acestea ducand la atragerea unui numar tot mai mare de vizitatori. Turismul face parte din sectorul tertial al economiei nationale a unei tari.

Realitatile zilelor noastre arata ca secolul XX este perioada celor mai mari descoperiri si transformari ale civilizatiei omenesti, dar si cele mai complexe si uneori nebanuite efecte asupra vietii.

Pana nu demult resursele naturale regenerabile ale Terrei erau suficiente pentru nevoile omenirii. In prezent, ca urmare a exploziei demografice si a dezvoltarii fara precedent a tuturor ramurilor de activitate, necesarul de materie prima si energie pentru productia de bunuri a crescut mult, iar exploatarea intensa a resurselor pamantului releva, ot mai evident, un dezechilibru ecologic.

Perfectionarea si modernizarea proceselor tehnologice, utilizand cele mai noicuceriri stiintifice, au redus mult consumurile specifice de materii prime, dar nu si pe cele energetice. Ca urmare a industrializarii si cresterii productiei de bunuri au sporit mult aterialele ce afecteaza mediul ambiant.

Tot mai des, o parte din materiile prime intermediare sau finale, produse deosebit de complexe, se regasesc in aer, apa si in sol. Ploile acide sunt tot mai dese, ca urmare a prezentei dioxidului de sulf din aer, datorita dezvoltarii proceselor termice si a utilizarii unor combustibili inferiori; sunt evacuate in atmosfera importante cantitati de oxizi de azot, de carbon, negru de fum, saruri si oxizi ai metalelor, antrenate de gazele de ardere, produse cu efecte daunatoare asupra vegetatiei, in general, si direct sau indirect asupra omului.

La acest sfarsit de secol si inceput de mileniu, lumea se afla in efervescenta.

Schimbarile care au avut loc si vor avea loc, creeaza, intr-o viziune optimista, sperante si pentru remedierea fie si treptata a mediului inconjurator. In tumultul generalizat al schimbarilor, trebuie sa tragem inca un semnal de alarma legat de mediul inconjurator si de supravietuirea omului si a existentei vietii pe Terra.

"Mediul natural", adica aerul, oceanele, marile, lacurile, apele curgatoare, solul si ubsolul si formele de viata pe care aceste ecosisteme le creeaza si le sustin este imaginea ea mai comuna pe care omul obisnuit si-o face atunci cand vorbeste despre mediul conjurator.

O padure, o balta sau un lac, de exemplu, formeaza fiecare in parte un "ecosistem" care se interconditioneaza reciproc si se readapteaza continuu in cautarea unui anumit echilibru. Totalitatea factorilor naturali, determina conditiile de viata pentru regnurile vegetale, animale si pentru exponentul sau rational - omul, reprezentand mediul natural. In mediul natural distingem componente fizice naturale - elemente abiotice: aer, apa, substrat geologic, relief, sol.

Componentele biotice reprezinta viata, organismele ce le dezvolta pe fundalul sportului ecologic. Ele apar sub forma vegetatiei si animalelor depinzand atat de factori terestri, cat si cosmici (radiatia solara de exemplu) ceea ce ne ajuta sa intelegem implicatiile care pot urma unor modificari fie terestre, fie cosmice, sau ambele in acelas timp.

Mediul inconjurator apare ca o realitate pluridimensionala care include nu numai mediul natural, dar si activitatea si creatiile omului, acesta ocupand o dubla pozitie: de "component" al mediului si de "consumator", de beneficiar al mediului.

Conceptul actual de "mediu inconjurator" are un caracter dinamic, care cauta sa cunoasca, sa analizeze si sa urmareasca functionarea sistemelor protejate in toata complexitatea lor.

Prin "resurse naturale" se intelege: totalitatea elementelor naturale ale mediului inconjurator ce pot fi folosite in activitatea umana:

o resurse neregenerabile - minerale si combustibili fosili;

o resurse regenerabile - apa, aer, sol, flora, fauna salbatica;

o resurse permanente - energie solara, eoliana, geotermala si a valurilor.

In intreaga activitate a mediului inconjurator se urmareste nu numai folosirea

rationala a tuturor aceste resurse, ci si corelarea activitatii de sistematizare a teritoriului si localitatilor cu masuri de protejare a factorilor naturali, adoptarea de tehnologii de productie cat mai putin poluante si echiparea instalatiilor tehnologice si a mijloacelor de transport generatoare de poluanti cu dispozitive si instalatii care sa previna efectele daunatoare asupra mediului inconjurator, recuperarea si valorificarea optima a substantelor reziduale utilizabile.

Astfel notiunea de "mediu inconjurator" cuprinde de fapt, toate activitatile umane in relatia om-natura, in cadrul planetei Terra.

Resurse turistice- aspecte generale

Activitatea turistica intr-un areal este sustinuta de o serie de resurse turistice, care stau la baza crearii ofertelor tutistice si implicit a stabilirii potentialului turistic al regiunii. Exista doua tipuri de resurse turistice, naturale si antropice, precum si o categorie speciala a resurselor antropizate .

Resursele turistice actioneaza in evolutia turistica pe doua planuri : pe de-o parte prin crearea punctelor de atractie turistica, resursele in sine si pe cealalta parte in directia favorizarii sau restrictionarii dezvoltarii turismului in zona, prin modul in care caracteristicile reliefului sau conditiile naturale influenteaza modul de amplasare si dezvoltare a infrastructurii turistice.

Atractivitatea este determinata de mai multi factori, caracteristici alte elementelor naturale, dintre care se disting:

- Fizionomia: sunt mai atractive formele de relief sau alte elemente naturale care au un aspect cat mai bizar, cat mai inedit.

- Dimensiunea: cele mai atractive sunt elementele care prin grandoarea lor se impun in peisajul locului.

- Varietatea alcatuirii si genezei: prezenta unei varietati genetice determina o diversitate a formelor de relief specifice fiecarei etape.

- Gradul de individualizare: detasarea unui element in peisajul local atrage atentia mai mult asupra sa decat daca s-ar fi aflat intr-un loc in care caracteristicile sale sunt dominante in trasaturile zonei.

- Spectaculozitate: procesel creatoare spectaculoase impun o atractivitate aparte deseori prin riscurile pe care le presupun astfel de forme de turism , de exemplu cum este cazul unor vulcani celebrii care sunt in pericol de a erupe.

- Unicitate: existenta izolata a unui fenomen sau chiar singulara este un motiv de atractivitate important, de exemplu in cazul Lacului Sf. Ana , singurul lac vulcanic din Romania

- Simbol: insemnatatea istorica a unui obiectiv natural , poate atrage prin ceea ce a simbolizat el pentru o comunitate umana.

Resursele turistice naturale se impart in mai multe categorii: morfologice, hidrologice , biogeografice, climatice.

Resursele turistice cuprind ansamblul atractiilor turistice, naturale si antropice, dintr-o zona, regiune sau tara.

Bibliografie:

1) Economia turismului si amenajarea turistica (curs) - lect.univ.drd. Daniela Firoiu, editura Sylvi, Bucuresti, 2002.

2) Resurse si destinatii turistice pe plan mondial - conf. Univ dr. Gabriela Tigu (coordonator), ed. Uranus, Bucuresti, decembrie 2003.

3) Resurse turistice pe Terra - Vasile Glavan, ed. Economica, Bucuresti, 2000

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc, ppt
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2010
Nr fișiere:
2 fisiere
Pagini (total):
72 pagini
Imagini extrase:
47 imagini
Nr cuvinte:
15 220 cuvinte
Nr caractere:
85 261 caractere
Marime:
788.01 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
26.07.2017
Structură de fișiere:
  • Resurse turistice pe Terra.doc
  • Resurse turistice pe Terra.ppt
Predat:
GRUP SCOLAR C.A ROSETTI din Constanta
Profesorului:
Tudorica Mihaela
Te-ar putea interesa și:
INTRODUCERE Fenomen economico-social propriu civilizatiei moderne - TURISMUL - este puternic...
Managementul turismului in tarile europene si CSI exista in practica odata cu aparitia primelor...
Introducere Importanta acestei teme rezulta din locul pe care il ocupa serviciul personal in...
RESURSELE NATURALE Notiuni generale Continuitatea vietii pe Pamant din cele mai vechi timpuri...
1. Introducere Africa este al doilea continent ca marime de pe Terra si cel mai populat dupa...
Sus!