Recomandarea si servirea preparatelor culinare pentru dejunul semicomplet

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Argument
Cap.1. Organizarea si servirea dejunului
1.1.Definirea si clasificarea dejunului
1.2. Sortimente de preparate culinare si bauturi recomandate pentru dejun semicomplet
1.3. Meniuri orientative pentru dejun
Cap.2. Studiu de caz
Servirea unui meniu pentru dejun varianta semicompleta
2.1. Organizarea salonului si servirea meniului stabilit
2.2. Reguli de protocol
2.3. Atributiile personalului de servire
2.4. Norme de igiena si securitate a muncii in activitatea de servire si P.S.I.
Cap.3. Studiu de caz
Oferta de servicii a restaurantului ,,Gloria" Suceava
Concluzii
Bibliografie

Extras din atestat:

Pe parcursul istoriei, bucataria romaneasca parcurge etapele dezvoltarii societatii, ea este influentata de factori economico-sociali, de clima si relief, de fauna si flora, de gradul de civilizatie dar si de gusturile si preferintele romanilor. Bucataria romaneasca ca de altfel bucataria intregii lumi, are ca punct de plecare focul dar si feminatatea. Aparitia focului revolutioneaza hrana omului, prin actiunea focului alimentele sufera transformari mari, prin frigere si fierbere acestea devin gustoase si aromate. Bucataria romaneasca a reusit sa pastreze traditiile milenare ale poporului nostru, dar a fost influentata si si-a imbunatatit sortimentele de mancaruri cu retetele altor popoare.

Lucrarea respecta urmatoarele unitati de competenta si competente specifice:

UC13-Alcatuirea meniurilor si servirea de preparate si bauturi

C3.Serveste preparate si bauturi pentru dejun

UC11-Servirea preparatelor

C1.Utilizeaza sistemele de servire specifice activitatii

C2.Serveste preparate culinare ca intrare in meniu In vederea asigurarii conditiilor necesare servirii clientilor, o mare parte din volumul de munca al personalului dintr-o unitate publica de alimentatie se realizeaza inainte de inceperea programului de functionare a acestuia. Astfel in acest interval de timp care este mai mare sau mai mic in functie de tipul unitatii, structura personalului, volumul si natura operatiilor ce urmeaza sa se efectueze, amenajarea si dotarea unitatii, personalul de serviciu din salon executa operatiile privind: - pregatirea obiectelor de servire necesare transportarii, prezentarii, servirii si consumarea preparatelor si bauturilor; - aranjarea salonului pentru servirea clientilor precum si pregatirea sa pentru primirea comenzilor date de clienti; De felul in care sunt executate aceste operatii in cele mai mici amanunte depind de desfasurarea muncii zilei respective pentru servirea cu minim de efort dar cu maximum de realizari calitative si cantitative. Pregatirea salonului inainte de servirea clientilor se face in doua etape: - dupa terminarea programului de functionare a unitatii de catre chelner impreuna cu ajutorul sau; - inainte de inceperea programului de functionare a unitatii de catre echipa de serviciu prevazuta in graficul de lucru sau cea stabilita de patron, seful unitatii sau seful de sala;

inaintea sosirii clientilor se realizeaza urmatoarele etape: - pregatirea personalului; - efectuarea mise-en-place-ului; - asteptarea clientilor; Prin pregatirea personalului se intelege totalitatea operatiilor efectuate de catre intregul personal privind tinta corporala si vestimentara, verificarea locului de munca, cunoasterea sortimentului de preparate si bauturi care servesc in unitate, precum si a sarcinilor deosebite din perioada de lucru. Pregatirea corporala incepe de la domiciliul unde fiecare lucrator trebuie sa faca baie generala folosind deodorante. Parul va fi pieptanat, unghiile taiate scurt. Barbatii trebuie sa se barbereasca si vor purta parul scurt. Femeile se pot farda discret si pot folosi parfumuri suave. Pregatirea vestimentara, tinuta trebuie sa fie curata si calcata pentru a asigura aceste conditii se impune ca fiecare lucrator sa aiba acestea sa fie pastrate cu grija si inlocuite pe masura ce se uzeaza sau nu mai corespunde estetic. Verificarea tinutei si a locului de munca inainte de inceperea programului, intregul personal pregatit pentru servirea consumatorilor, se aduna in ,,careu" pentru ca seful de sala sau de unitate sa verifice tinuta vestimentara, fiecare lucrator are la el ustensilele necesare servirii: - ankarul; - tirbusonul; - cheie pentru desfacerea capselor; - bricheta; - pix; - carnetelul pentru notarea comenzilor; - bon de marcaj; - note de plata; - batista; Cunoasterea sortimentului de preparate si bauturi din unitate constituie o obligatie a fiecarui chelner inainte de a incepe servirea propriu-zisa. in acest scop se consulta lista pentru meniuri si bauturi a zilei respective. Mise-en-place-ul incepe cu: - aerisirea sali si stergerea prafului, fixarea meselor, fixarea moltonului pe mese se face cu ajutorul elasticului ce se gaseste montat pe margine sau al sireturilor montate la colturile acesteia. Sireturile se leaga de picioarele meselor, moltonul trebuie sa fie cat mai strans pe blatul mesei. - aducerea fetelor de masa si asezarea lor; Fetele de masa trebuie sa fie de aceeasi culoare si au aceasi desen pentru a da un aspect estetic salonului, sa fie curate, fara rupturi, apretate, colorate si de dimensiuni corespunzatoare marimii blatului mesei.

Bibliografie:

- Niculescu Radu -- Tehnologia restaurantelor- Editura Inter Rebs Bucuresti 1998

- Lupu Nicolae - Hotelul-Economie si Management-Editura Bic All SRL 1998

- Stavrositu Stere si Dobrescu E.-Tehnica servirii consumatorilor-Manual pentru clasa a-XI-XII-a Licee economice administrative si servicii, anul I,II,III, Scoli Postliceale, Profilul Alimentatie Publica-Editura Didactica si Pedagogica, Bucuresti, 2006.

- Tehnologia culinara-Manual pentru clasele a-X-a, a-XI-a si a-XII-a Licee economice si de drept administrativ cu profilul alimentatie publica si scoli postliceale Editura Didactica si Pedagogica, R.A, Bucuresti 1997

- Roman Anton Radu-Biblioteca de bucate, Editura Paideea, Bucuresti, 2008.

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2011
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
35 pagini
Imagini extrase:
35 imagini
Nr cuvinte:
6 990 cuvinte
Nr caractere:
40 149 caractere
Marime:
980.85 KB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
29.07.2017
Structură de fișiere:
  • Recomandarea si servirea preparatelor culinare pentru dejunul semicomplet.doc
Predat:
Colegiul Economic Dimitrie Cantemir din Suceava
Profesorului:
Sic Ana
Te-ar putea interesa și:
Alimentatia noastra este bogata in alimente cu grad inalt de procesare si continut ridicat de...
Avand in vedere cresterea mare a localurilor de tip restaurant in sec. XXI si cresterea calitatii...
Am considerat necesara realizarea lucrarii pornind de la dinamica vietii cotidiene care...
ARGUMENT Formarea deprinderilor si insusirea cunostintelor privind caracteristicile si modul de...
CAPITOLUL I NOTIUNI INTRODUCTIVE Printre grijile si preocuparile cotidiene ale omului se numara...
Sus!