Recomandarea si prezentarea antreurilor

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Cuprins ...1
Argument ...2
1 Antreurile 4
1.1 Caracterizarea antreurilor .4
1.2 Sortimente de antreuri 5
2 Tipuri de meniuri unde pot fi incluse antreurile ..8
2.1 Cadrul general al meniului ..8
2.2 Tipuri de meniuri .9
3 Tehnica servirii antreurilor ..12
3.1 Servirea cu ajutorul clestelui .12
3.2 Servirea la farfurie .12
3.3 Servirea cu ajutorul caruciorului .13
3.4 Servirea la doi lucratori .14
3.5 Servirea indirecta ...14
4 Debarasarea meselor .15
4.1 La o singura farfurie ..15
4.2 La doua farfurii ..15
4.3 La trei farfurii 16
Bibliografie ...18

Extras din atestat:

Mi-am ales ca tema de proiect pentru atestarea competentelor profesionale "Recomandarea si prezentarea antreurilor " deoarece am considerat ca antreurile sunt o parte importanta a mesei, in special in meniurile complete, elaborate si sofisticate pentru mesele festive, dar si in cadrul meniurilor oferite in diferite momente ale zilei.

Dupa ce a descoperit focul, aromele placute si valoarea nutritiva a carnii si a legumelor, omul a inventat arta culinara. A inceput sa prajeasca, sa fiarba si sa friga mancarea. Legumele si porumbul se fierbeau in apa, carnea si pestele se frigeau la flacara sau se pregateau in ceaune mari. Dieta stramosilor nostri era foarte diferita de cea din zilele noastre. Romanii au fost primii care au turnat zeama sarata peste mancarea gatita. Primele marinate asemanatoare cu sosurile au fost folosite mai ales pentru a masca un gust neplacut, nu pentru a da mancarii un gust mai rafinat. Sosul format din zeama sarata a aparut deoarece carnea era frecata cu multa sare, pentru a putea fi pastrata un timp mai indelungat.

Primele sosuri delicioase, ca si originile adevaratei arte culinare, le datoram francezilor. De-a lungul timpului, bucatarii - mai ales cei din Franta - au invatat cum sa pregateasca sosuri din ce in ce mai delicate pe care sa le asocieze cu diferite preparate culinare. Cuvantul "roux", care provine din limba franceza, a fost inventat in Franta, in secolul al 17- lea. Adeseori, sosul roux (cu rantas) era folosit pentru a spori calitatile nutritive ale mancarii. Jumatate de kg de morcovi, impreuna cu un sos gros din faina, este suficient pentru patru sau mai multe persoane si este mai satios decat jumatate de kg de morcovi caramelizati cu unt si zahar. Chiar si astazi, sosurile preparate pe baza de faina sunt considerate mai usoare si mai rafinate ca gust. Bucatarii de la curtea Frantei isi numeau noile creatii dupa stapanul lor. Duxelle, de exemplu, este o metoda de pregatire a unui sos din ciuperci, hasme, vin si patrunjel, inventata de bucatarul Marchizului d'Uxelles. Trebuie sa fim recunoscatori unui anumit francez: primul bucatar care a realizat un sos fin din rantas, condimente si lapte, pentru stapanul sau, Marchizul de Bechamel. Astazi sosul bechamel imbunatateste calitatile nutritive si gustative ale multor preparate care se pot servi ca antreu, fie ele pe baza de paste fainoase, legume, peste, subproduse, etc.

Antreul poate fi compus dintr-un preparat cald sau rece, cu sos sau fara sos. Cu ocazia unor mese deosebite " dineuri" se pot servi mai multe antreuri, diferite unele de altele prin componentele de baza, colorit, tehnica de preparare, etc.

Uneori antreurile realizate pe baza de peste pot fi asociate cu sosuri albe sau brune, cu garnituri, in principal din orez. Aceste sortimente sunt cunoscute sub numele de antreuri calde.

Antreurile se servesc in cantitate mai mare in meniu decat gustarile. Multe sortimente se pot realiza sub forma de piese de arta culinara, dand o nota distincta meselor la care se prezinta si se servesc. De asemenea se pot prezenta la expozitiile de arta culinara. Spre exemplu: galantina, preparate cu aspic etc.

Importanta pe care o au antreurile pentru organism este influentata, in principal, de alimentele din care sunt preparate, dar si de locul pe care-l ocupa in meniu. Pot sa deschida apetitul sau sa dea senzatia de satietate, pot acoperi o parte din necesitatile nutritive ale organismului, prin aportul de factori de nutritie din compozitia lor. Au o digestibilitate usoara, ajutand si la digestia celorlalte alimente ingerate de organism.

Bibliografie:

- Gabriela Parjol - Tehnologie Culinara - Manual pentru clasele a X-a, a XI-a, a XII-a, licee economice si de drept administrative, cum profil de alimentatie publica sis coli profesionale - Editura Didactica si Pedagogica, R.A. - Bucuresti 1997

- Belous M., Florea C. (2004) - Organizarea evenimentelor si banquetingului in structurile de primire, Bucuresti: Editura THR - CG

- Bugan M., Florea C. (2003) - Maitre d'hotel, Bucuresti: Editura Gemma Print

- Florea C., s.a. (2004) - Manualul directorului de restaurant, Bucuresti: Editura THR - CG

- Dobrescu E., Stavrositu S. (1999) - Tehnica Servirii Consumatorilor, Bucuresti: Editura Didactica si Pedagogica

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
docx
Diacritice:
Da
Nota:
9/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
18 pagini
Imagini extrase:
18 imagini
Nr cuvinte:
4 194 cuvinte
Nr caractere:
22 086 caractere
Marime:
2.59 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
09.03.2018
Structură de fișiere:
  • Recomandarea si prezentarea antreurilor.docx
Predat:
la liceu
Profil:
Servicii
Te-ar putea interesa și:
Alimentatia noastra este bogata in alimente cu grad inalt de procesare si continut ridicat de...
Materii prime utilizate la obtinerea antreurilor reci pe baza de aspic Antreurile reci sunt...
Gustarile sunt preparate culinare prezentate in forme variate , cu aspect atragator si volum mic....
CAP. I TIPURI DE UNITATI DE PRIMIRE TURISTICE CU FUNCTIUNI DE ALIMENTATIE Unitatile de...
I. Introducere Pentru unitatile de alimentatie, certificatul de clasificare atesta categoriile...
Sus!