Potențialul turistic al Munților Maramureș

Previzualizare atestat:

Cuprins atestat:

Cuprins .3
Argument .4
Capitolul I. Județul Maramureș 5
1.1. Descriere geografică .5
1.2. Vegetație și faună .7
1.3. Stema județului .8
Capitolul II. Atracții turistice ..9
2.1. Biserici de lemn din Maramureș .11
2.2. Muzeul Etnografic al Maramureșului .13
2.3. Cimitirul Vesel din Săpânța 15
2.4. Mănăstirea Sfânta Ana din Rohia ...18
2.5. Valea Izei 22
2.6. Valea Marei .24
2.7. Țara Chioarului ...26
2.8. Țara Lapușului 26
Capitolul III. 5zile în Eden .28
3.1. Casa Muntean, Vadu Izei 28
3.2. Programul excursiei 30
Bibliografie 31
Concluzii și anexe ..32

Extras din atestat:

Argument

Am ales această temă (Potențialul turistic al Munților Maramureș) deoarece zona are foarte mare potențial turistic. Am vizitat multe regiuni ale acestei țări, însă, nici una din ele nu a reușit să mă impresioneze atât de mult precum Maramureșul.

Consider că o afacere bună poate persista în timp doar dacă, clientul este pe deplin satisfăcut, tocmai din acest motiv am ales ca țintă Maramureșul.

Maramureșul formează o zonă turistică aparte, cu caracteristici grupate în mai multe subzone și centre turistice (Baia Mare, Sighetul Marmației, Lapuș, Munții Rodna și Maramureș, Văile Izei și Vișeului, Țara Chioarului și parțial zona Codrului). Județul Maramureș se remarcă atat prin frumusețile sale peisagistice, cât și prin renumitele stațiuni climaterice (Borșa, Izvoarele, Mogoșa) și balneo - climaterice (Ocna Șugatag, Cărbunari, Dănești). Pe lângă frumusețea cadrului natural, județul Maramureș este deținătorul unor importante monumente și locuri istorice (67), monumente de artă și ansambluri arhitecturale (363), zone istorice urbane și rurale (13), muzee și case memoriale, monumente de arhitectură populară (peste 200), unice în felul lor. Totodată, Maramureșul este renumit și datorită unor zone etnografice și folclorice, care și-au păstrat aproape nealterată arta populară extrem de originală (case, porți, țesături, ceramică, unele biserici, datini, muzică, dans). Arhitectura populară tradițională, reprezentată prin renumitele porți monumentale și mai ales prin bisericile din lemn, se remarca la Desești, Ieud, Bogdan - Vodă, Bârsana, Giulești, Budești, Vadu Izei, Rogoz, etc. De mare interes turistic sunt și numeroasele centre de prelucrare artistică a lemnului (lăzi de zestre, unelte, obiecte de uz casnic, cruci sculptate și pictate), de ceramică populară, de țesături și cusături populare, de confecționare a pieselor de port popular, de prelucrare a lânei și pieilor de animale (Desești, Plopis, Săpânța, Vișeul de Jos, Sat Șugatag, Ferești, Hoteni, Botiza, Călinești).

I. Județul Maramureș

1.1. Descriere geografică

Județul este situat in extremitatea de N-NV a României, la granița cu Ucraina. Se află între 47,20 si 48,00 grade latitudine nordică și 22,05 și 25,07 grade longitudine estică. Este delimitat de județele Suceava la E, Bistrița - Năsăud la SE, Cluj la S, Sălaj la S, si Satu Mare la SV și V. Suprafața este de 6.304 km2, cu o populație de 535.124 locuitori, din care 265.016 sunt bărbați și 270.108 sunt femei. Densitatea este de 84,9 loc/km2. Reședința de județ este municipiul Baia Mare, iar ca orașe importante: Baia Sprie, Sighetul Marmației, Borșa, Cavnic, Târgu Lăpuș, Vișeul de Sus. Are 62 de comune, 226 de sate, din care 16 aparțin orașelor și 12 localități componente ale orașelor și municipiilor.

Relieful este predominant muntos (43% din suprafața) și este reprezentat prin lanțul vulcanic al munților Gutâi - Lăpuș - Țibleș în partea centrală a județului, cu direcție NV - SE, cu altitudini variind intre 1.300 - 1.839 m (pe vf. Țibleș). De asemenea, este reprezentat și prin lanțul cristalin al Munților Maramureș si Rodna în partea de E a județului. Munții Maramureșului prezintă o culme cu direcție NV - SE cu mai multe vârfuri: Farcău, Pop Ivan, Toroiaga, Pietrosu, care străjuiesc granița cu Ucraina, iar Munții Rodnei se înalța pana la 2.303 m (vf. Pietrosul Mare, care este și cel mai înalt din grupa Carpaților Orientali). Zona de dealuri și podișuri (dealurile Codrului, Chioarului, Asuajului, etc.), din partea de S, ocupă 30 % din suprafața județului, iar zonele joase de depresiuni, terase si lunci, (Depresiunea Maramureș, Depresiunile Baia Mare, Lapuș si Copalnic) se extind pe 27% din suprafața județului Maramureș.

Clima este temperat continentală cu ierni aspre si veri răcoroase.Temperatura medie este de 6 grade C. Precipitații medii: 900 mm.În Depresiunea Baia Mare, unde climatul este mai blând, datorită adăpostului și a influențelor maselor de aer mai cald și mai umed dinspre V, se dezvoltă în condiții optime pădurile de castan comestibil. În timpul iernii pe crestele munților înalți sunt frecvente viscole puternice cu viteze ce depășesc 50 ms.

Rețeaua hidrografică este influențată de regimul precipitațiilor abundente din zonele montane, unde își au izvoarele majoritatea râurilor. Rețeaua hidrografică este bogată și densa (0,5 km/km2), având o lungime de peste 3.000 km și fiind tributară direct sau indirect celor două mari râuri (Tisa și Someș). Cele mai importante râuri din bazinul Tisei sunt Vișeul, Iza si Sapânța, iar din bazinul Someșului sunt Lapuș, Barsău, Asuaj, Cicârlău, etc.

Învățământ. În județ activează 294 grădinițe, 308 școli generale, 28 de licee, 16 școli profesionale, 16 școli de maiștri, 3 institute de învățământ superior cu 7 facultăți. De asemenea, există un teatru de stat (Baia Mare), o filarmonică, 8 muzee, 8 case memoriale, 15 cinematografe, 394 biblioteci, 7 case de cultură, numeroase cămine culturale, etc.

Sănătate. Serviciile de sănătate sunt oferite în cele 10 spitale, 13 policlinici, 88 de farmacii, în care asistenta medicală este asigurată de 743 medici si 3.039 cadre medicale cu pregărire medie.

Bibliografie:

- Gabriela Stănciulescu și colectivul; Tehnologia turismului manual de clasele a XI-a și a XII-a;Editura Niculescu ABC, București 2002

- Gabriela Stănciulescu și colectivul; Economia întreprinderii și elemente de legislație manual de clasa a XI-a; Editura Oscar Print, București 2003

- Gabriela Stănciulescu și colectivul; Marketing turistic manual de clasele a XI-a și a XII-a; Editura Oscar Print, București 2003

- Ștefania Mihai și colectivul; Tehnologia hotelieră manual de clasa a XII-a, Editura Niculescu ABC,București 2003

- Ghidul turistic al României

Descarcă atestat

Pentru a descărca acest document,
trebuie să te autentifici in contul tău.

Structură de fișiere:
  • Potentialul turistic al Muntilor Maramures.DOC
Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Da
Nota:
8/10 (1 voturi)
Anul redactarii:
2008
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
33 pagini
Imagini extrase:
33 imagini
Nr cuvinte:
7 882 cuvinte
Nr caractere:
41 345 caractere
Marime:
728.25KB (arhivat)
Publicat de:
Alina B.
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism și Alimentație
Predat:
la liceu
Nota primită:
Nota 10
Sus!