Previzualizare atestat:

Extras din atestat:

Capitolul I

Evaluarea capitalului natural

Judetul Bihor

1.1. Asezare geografica

Din punct de vedere geografic, judetul Bihor este asezat in partea nord-vestica a Romaniei, in Crisana, pe cursurile Crisului Repede si Crisului Negru,marginit la est de Muntii Apuseni, iar la vest de Campia Tisei si are ca vecini: la est-Cluj, Alba, Salaj; la nord-Satu Mare; la sud-Arad; la vest-Ungaria.

Din punct de vedere al suprafetei, judetul Bihor este al 6-lea din tara, cu 7544 kmp, cca.3,2 % din suprafata Romaniei, invecinandu-se cu alte 5 judete; din punct de vedere al populatiei fiind pe locul 12 cu cca. 633.629 de locuitori, carora li se adauga cca. 18.000 de studenti care provin din alte judete precum si turistii sositi in statiunele bihorene pe toata durata sezonului estival.

Dupa numarul oraselor si comunelor, Bihorul ocupa locul 11 avand 10 orase (dintre care, 4 sunt municipii), 90 de comune si 435 de sate.

1.2. Relieful si Clima

Relieful

Din punct de vedere geomorfologic, judetul Bihor se caracterizeaza printr-un relief variat, alcatuit din munti, dealuri si campii.

Teritoriul judetului se desfasoara intre 1849 m, altitudinea maxima din Muntii Bihor si 90 m altitudinea minima din Campia joasa a Crisurilor, fiind alcatuit din trei trepte de relief: treapta montana ocupa 24%, dealurile si depresiunile 32% si campia 44%.

Zona montana este alcatuita dintr-o parte a Muntilor Bihor-Vladeasa,treapta montana cea mai inalta,cu suprafete de nivelare intinse,cu sectoare importante de relief carstic din care se desprind culmile Codru-Moma, Padurea Craiului si Plopis, despartite de depresiuni de tip golf (o asociere de dealuri, terase si lunci).

Zona deluroasa reprezinta o treapta intermediara intre munti si campie, cu altitudini modeste, intre 200-450m : Dealul Plopisului, Dealul Padurii Craiului, Dealul Bihorului, Dealul Codrului si Dealul Moma.

Zona de campie coboara de la circa 200m altitudine absoluta, in vecinatatea dealurilor, la 90m in zona joasa de divagare.

Este formata din unitati inalte, de glacisuri - Campiile Calacei, Miersigului, Bihariei, Tasnadului, Campia nisipoasa Carei; si unitati joase, aluviale, netede, cu exces de umiditate - Campiile Crisurilor si Ierului.

Clima

Clima judetului Bihor este temperat - continentala, cu influente ale circulatiei maselor de aer vestice, care transporta un aer oceanic,umed.

Valorile parametrilor meteorologici sunt influentate si de cresterea treptata a altitudinii reliefului de la V la E.

Astfel, temperatura medie anuala descreste de la 10,5?C in campie, la 8-10?C in zona deluroasa si a muntilor cu altitudini mici si la 2-4?C pe culmile montane inalte din E.

In arealul judetului Bihor, temperatura maxima absoluta - +40,2?C - a fost inregistrata la Vascau,iar temperatura minima absoluta - -30,5?C - la Beius.

Cantitatea de precipitatii prezinta variatii anuale, anotimpuale si lunare, in raport cu etajarea unitatilor de relief, atingand valori medii anuale de 600mm in campie, 700 - 1.000mm in regiunile deluroase si peste 1.400mm pe treptele inalte de relief.

1.3. Vegetatia si Fauna

Vegetatia

Este reprezentata de silvostepa in zona de campie (pajisti in alternanta cu palcuri de stejar), in cea mai mare parte ocupata in prezent de culturi agricole, pajisti secundare, plantatii de salcam; zona padurilor de foioase, alcatuita din paduri de cer cu carpen ,cu stejar si gorun, in alternanta cu pajisti secundare si culturi agricole; etajul padurilor de foioase (pana la 1000m), reprezentat de paduri de stejar, de cer cu gorun, de gorun cu carpen, ulm, frasin, paduri de fag cu carpen, de fag, de fag cu molid; etajul coniferelor(1000-1700 m), alcatuit din paduri de molid.

Vegetatia intrazonala si azonala e reprezentata de vegetatia de lunca (zavoaie de plop, salcie si pajisti), vegetatia de saratura pe areale umede si arenicola pe nisipuri.

Numeroase specii de plante valoroase sunt ocrotite: sangele voinicului, laleaua pestrita, nufarul termal, strugurii ursului.

Fauna

Fauna padurilor este cea mai insemnata si mai bine reprezentata, cuprinzand numeroase exemplare de interes cinegetic, printre care se numara cerbul, muflonul (colonizat), mistretul, ursul, rasul, jderul de padure, cocosul de munte, ierunca, fazanul s.a.

Fauna silvostepei este slab reprezentata, fiind alcatuita din popandai, harciogi, iepuri, prepelite, grauri si cateva specii de reptile.

Apele raurilor si lacurilor sunt bogate in pastrav, lipan, mreana, clean, crap, stiuca, biban s.a.

1.4. Hidrografie

Raurile din cuprinsul judetului apartin bazinului hidrografic al Crisurilor, fiind reprezentate prin: Barcau, Crisul Repede, Crisul Negru si afluentii acestora.

Barcaul - (suprafata bazinului 1977 kmp; lungimea este 118 km) patrunde in interiorul judetului dupa ce a strabatut defileul sau la Marca. In cuprinsul judetului primeste urmatorii afluenti: in Nord Inotul, Valea Rece, Sinicolaul si Ierul iar din Sud Bistra, Gepisul, Almasul, Biharia s.a. Dintre afluenti cel mai insemnat este Ierul (suprafata bazinului: 1437kmp; lungimea este 107km).

Crisul Repede - (suprafata bazinului este 2425kmp; lungimea este 148km), patrunde in judet in aval de Bucea, cu un aspect de rau de munte, datorita defileului salbatic, dupa panta albiei se atenueaza din ce in ce mai mult catre vest .Afluentii mai importanti sunt: Iadul, Bratcuta, Chijicul, Sarandul, Tasadul, Peta, Gepisul si Pestisul.

Crisul Negru reprezinta raul cel mai insemnat atat datorita marimii bazinului sau de receptie (suprafata: 4476kmp; lungimea este 144km) cat si faptului ca acesta este cuprins, aproape in intregime in limitele judetului. Afluentii mai importanti sunt: Crisul Baitei, Crisul Pietros, Nimaiesti, Rosia, Holod, Crisul Varatecului, Tarcaita, Finis, Soimi.

Lacurile naturale sunt intr-un numar foarte redus, fiind un element nesemnificativ in peisajul judetului. Mai importante sunt lacul: Taul Mare din masivul Biharia, Lacul Serpilor si Lacul cu Stuf din vecinatatea municipiului Salonta.

Bibliografie:

Aurel, A, Monografia comunei Tinca-Judetul Bihor, Editura Artpress, Timisoara

Coltea, D.,Monografia unui sat de pe Crisul Negru. Cluj-Napoca, Editura Napoca Star

Degau, I.; Apan, A.: Pestis. O vatra de istorie, cultura si civilizatie romaneasca din Bihor , Editura Imprimeriei de Vest Oradea

Godea, I.,Biserici de lemn din Romania (nord-vestul Transilvaniei), Bucuresti: Editura Meridiane, (1996)

Indries, T.; Monografia localitatii Tilecus judetul Bihor, Editura Imprimeriei de Vest, Oradea, 1990

Petranu, C., (1931). Monumentele istorice ale judetul Bihor. I.

Rusu, A. - Cetatea Oradea. Monografie arheologica. Zona palatului episcopal. Vol. I, Oradea, Ed. Muzeului "Tarii Crisurilor", 2003

Rosu, T., Oradea - Cetatea Bihor, straveche vatra romaneasca, Oradea, 1992

****http://www.bihor.ro

****http://www.turismbihor.

****http://www.travelworld.ro/romania/bihor/judetul_bihor.php

****http://www.prefecturabihor.ro/bihor/transport.htm

****http://www.infobihor.ro/despre-bihor/turism/

****http://wikitravel.org/ro/Oradea

****http://www.mtariicrisurilor.ro/

****http://ro.wikipedia.org/

****http://www.oradea.ro

****http://www.cetateaoradea.ro

****http://www.welcometoromania.ro

****http://www.tourist-informator.info.ro

****http://tourismbihor.info

Download atestat

Primești atestatul în câteva minute,
cu sau fără cont

Alte informații:
Tipuri fișiere:
doc
Diacritice:
Nu
Nota:
8/10 (1 voturi)
Nr fișiere:
1 fisier
Pagini (total):
45 pagini
Imagini extrase:
45 imagini
Nr cuvinte:
10 088 cuvinte
Nr caractere:
53 539 caractere
Marime:
4.36 MB (arhivat)
Nivel studiu:
Liceu
Tip document:
Atestat
Materie:
Turism si alimentatie
Data publicare:
26.07.2017
Structură de fișiere:
  • Judetul Bihor.doc
Predat:
Colegiul Tehnic “Traian Vuia” din Oradea
Profesorului:
Petrica Adriana
Te-ar putea interesa și:
1. Aparitia somajului Munca reprezinta o conditie naturala permanenta a existentei si...
Judetul Bihor, prin frumusetea si originalitatea peisajului natural, prin monumentele istorice si...
Judetul Bihor, prin frumusetea si originalitatea peisajului natural, prin monumentele istorice si...
Judetul Bihor, situat in nord-vestul tarii, este una din cele mai frecvente porti de acces spre...
Suprafata: 7. 544 km? Localizare: in partea de nord-vest a Romaniei Resedinta: municipiul Oradea,...
Sus!